'Birleşik Krallık Brexit'i tek başına durdurabilir'

'Birleşik Krallık Brexit'i tek başına durdurabilir'
Birleşik Krallık daha önce 50. maddedeki sürecin durdurulması için diğer 27 AB üyesinin tamamının imzasının gerektiğini iddia etmişti.

ARTI GERÇEK - Avrupa Adalet Divanı raportör savcısı, Birleşik Krallık'ın Brexit sürecini tek taraflı olarak durdurabileceği iddiasında bulundu.

Fransa'nın Strazburg kentindeki Avrupa Adalet Mahkemesi'ine sunulmak üzere hazırlanan raporda, başsavcı Avrupa Birliği Sözleşmesi'nin 50. maddesinde düzenlenen iki yıllık süreyi Birleşik Krallık'ın durdurabileceğini öne sürdü.

Birleşik Krallık daha önce 50. maddedeki sürecin durdurulması için diğer 27 üyenin tamamının imzasının gerektiğini iddia etmişti.

Mahkeme heyeti, ropörtör savcıların raporlarını birçok davada kabul ediyor. 

Mahkemenin savcının raporu doğrultusunda karar vermesi halinde, 29 Mart'a 16 hafta kala İngiltere Parlamentosu hükümeti zorlamak için başka bir alternatife daha sahip olacak.

Dilekçenin imzacılarından, sivil toplum kuruluşu yöneticisi Jo Maugham, savcının görüşünü sevinçle karşıladığını belirterek İngiliz hukukçuları bilinçli davranarak ülkenin çıkarlarına uygun şekilde  hareket etmeye davet etti.

Maugham, "Karar, diğer üye devletlerin rızası olmadan, Birleşik Krallık'ın tek taraflı hareket edebilmesine olanak sağlayacak. Bu da kararın geleciğimizi tekrar elimize aldığımızı, ait olduğu yere, seçilmiş milletvekillerinin ellerine aldığımızı gösteriyor" dedi. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)
 

Öne Çıkanlar