İsrail ateşkes iddialarını yalanladı: Vurmaya devam edeceğiz

İsrail ateşkes iddialarını yalanladı: Vurmaya devam edeceğiz
İsrail ile Hamas arasında son yılların en sert çatışması: 59 kişi hayatını kaybetti

Doğu Kudüs'teki evden zorla çıkarma girişimleri ile Mescid-i Aksa'da yaşanan olayların devamında Gazze Şeridi'ne taşınan gerilimde en kanlı günlerden biri yaşandı. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, "topyekün bir savaşa" doğru ilerlendiği uyarısının gölgesinde bugün olağanüstü toplanmaya hazırlanırken bölgede son yılların en şiddetli karşılıklı saldırılarında ölenlerin sayısı da artıyor. 

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in düzenlediği hava saldırıları sonucunda 13'ü çocuk en az 53 kişinin yaşamını yitirdiğini, 269 kişinin de yaralandığını açıkladı. İsrail de Gazze'den tanksavar füzesiyle yapılan ateş sonucunda bir kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti. Kudüs'teki gerilimin Gazze'ye taşınmasından bu yana İsrail'de yaşamını yitirenlerin sayısı 6 oldu. Böylece hayatını kaybedenlerin sayısı 59'a yükseldi.

Gazze'den İsrail topraklarına atılan yüzlerce roketin çok büyük kısmı havada imha edildi. İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde Hamas mensupları ve destekçilerine yönelik operasyonda 39 Filistinliyi gözaltına aldı.

İsrail Başbakanı Binyanin Netanyahu, İsrail'in Filistinli vatandaşlarının protestolarını durdurmak için "gerekirse demir yumruk" kullanacağını söyledi. İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz da, ülkesinin Gazze Şeridi'ndeki saldırıyı sona erdirmek için kesin bir tarih olmadığını söyledi.

İslami Cihad örgütü de, "İsrail’in saldırılarına yanıt vermeye devam edeceğiz. Bedeli ne olursa olsun direnişimizde geri adım atmayacağız" açıklamasını yaptı. Mısır'ın arabuluculuk yaptığı ateşkes görüşmelerinde Kahire, Ramazan Bayramı'nın birinci gününe kadar bir ateşkes üzerinde uzlaşmayı ümit ediyor.

BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, İsrail ve Hamas'ın "topyekün bir savaşa" doğru ilerlediği uyarısını yaptı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bugün olağanüstü bir toplantı gerçekleşecek.

DAKİKA DAKİKA BUGÜN YAŞANANLAR

İsrail ile Hamas arasında yaşanan çatışmalarla ilgili yaşananla dakika dakika şöyle:

17:19 Hamas'ın silahlı kanadı El Kassam Tugayı, Dimona şehrine 15 roket atıldığını duyurdu.

Güney Negev'de yer alan Dimona bir nükleer santrale ev sahipliği yapıyor.

16:17 Rusya'nın İsrail ve Filistin arasında yaşanan gelişmeler nedeniyle son derece endişeli olduğunu belirten Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, tarafları itidale ve BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına dayanan bir çözüm bulmaya çağırdı.

16:13 İsrail Başbakanı Binyanin Netanyahu, İsrail'in Filistinli vatandaşlarının protestolarını durdurmak için "gerekirse demir yumruk" kullanacağını söyledi.

15:38 İslami Cihad grubunun silahlı kanadı yaptığı açıklamada, bu sabah erken saatlerde Tel Aviv ve çevresine 100'den fazla roket attığını söyledi.

İslami Cihad Sözcüsü, "İsrail’in saldırılarına yanıt vermeye devam edeceğiz. Bedeli ne olursa olsun direnişimizde geri adım atmayacağız" dedi.

14:26 İngiltere Başbakanı Boris Johnson sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Birleşik Krallık, artan şiddet ve sivil kayıplardan derinden endişe duyuyor ve gerginliklerin acil bir şekilde azaldığını görmek istiyoruz" dedi.

14:09 İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde Hamas mensupları ve destekçilerine yönelik operasyonda 39 Filistinliyi gözaltına aldı.

14:04 İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, ülkesinin Gazze Şeridi'ndeki saldırıyı sona erdirmek için kesin bir tarih olmadığını söyledi.

Gazze Şeridi'nin 13 kilometre kuzeyinde bulunan Aşkelon kentinden yaptığı konuşmada, "İsrail ordusu vurmaya ve uzun vadede tam bir etkisiz hale getirmeye devam edecek" dedi.

Gantz, "Gazze'de kuleler yıkılıyor, fabrikalar çöküyor, tüneller yok ediliyor ve komutanlar öldürülüyor" diye konuştu.

İsrail Ordusu Sözcüsü Jonathan Conricus, çatışmanın yoğunlaşmasını beklediğini söyledi ve Hamas'ın ateşkes isteyebileceğine dair doğrulanmamış haberler sorulduğunda, "Komutanlarımın bundan haberi ya da ilgisi olduğunu sanmıyorum" dedi.

13:02 İsrail'de yayın yapan Haaretz gazetesine konuşan Mısırlı ve Filistinli kaynaklar, gerilimin düşürülmesi ve ateşkes sağlanması amacıyla salı öğleden sonraya kadar görüşmeler yürütüldüğünü söyledi.

    

12:46 Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in düzenlediği hava saldırıları sonucunda 13'ü çocuk en az 43 kişinin yaşamını yitirdiğini, 269 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail de Gazze'den tanksavar füzesiyle yapılan ateş sonucunda bir kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti. Böylece Kudüs'teki gerilimin Gazze'ye taşınmasından bu yana İsrail'de yaşamını yitirenlerin sayısı altı oldu.

12:34 İsrail ordusu: Pazartesi akşamından bu yana Gazze'den İsrail'e 1000 roket atıldı.

11:46 Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) Savcısı Fatou Bensouda,  işgal altındaki Batı Şeria'da şiddet olaylarının artması ve savaş suçlarının işlenme olasılığı hakkındaki endişelerini dile getirdiğini söyledi.

11:30 Yahudi ve Arapların birlikte yaşadıkları şehir Lod´da şiddetli isyan devam ederken olağanüstü hâl ilan edildi.

09:57 İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, Pazartesi akşam saatlerinden Çarşamba sabah saatlerine dek Gazze’den 1000 roket atıldı.

Ordu sözcüsü Jonathan Conricus, fırlatılan roketlerin 850’sinin ya Demir Kubbe savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildiğini ya da İsrail topraklarına düştüğünü söyledi.

Conricus, roketlerin 200’ünün Gazze’ye düştüğünü de kaydetti.

09:54 İsrail yerel basınına göre, İsrail Sivil Havacılık Otoritesi, Gazze'den Tel Aviv'in de içinde bulunduğu Guş Dan bölgesine roket atışlarını göz önünde bulundurarak sivil uçakların Ben Gurion Havalimanı'na iniş ve kalkışını askıya aldı.

Yediot Aharonot gazetesinin haberinde de nereden geldiği belirtilmeyen sivil uçağın Ben Gurion Havalimanı'na inişine izin verilmediği ve Güney Kıbrıs Rum Kesimindeki Larnaka Havalimanı'na yönlendirildiği belirtildi.

09:26 Gazze sakinleri, İsrail güçlerinin Filistin topraklarındaki çeşitli bölgelere yoğun bombardımanı sırasında evlerinden tahliye edildi.

İsrail ordusu, bugün erken saatlerde güneydeki Han Yunus mahallesi de dahil olmak üzere Gazze'de birçok hedefi vuruyor.

 

 


 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar