Canlı Blog | İzmir depreminde can kaybı 73'e yükseldi

Canlı Blog | İzmir depreminde can kaybı 73'e yükseldi
İzmir depreminde arama kurtarma çalışmaları üçüncü gününde devam ediyor.

İzmir'de yaşanan 6.9 büyüklüğündeki depremde can kaybı artıyor. Arama kurtarma çalışmaları ise hız kesmeden devam ediyor.


01.02: 14 yaşındaki İdil Şirin, 58 saat sonra enkaz altından sağ çıkarıldı.

00.40: Can kaybı 73'e yükseldi. AFAD, 949 yaralıdan tedavisi devam edenlerin sayısının 220 olduğunu bildirdi.

23.15: Yıkım tehlikesi nedeniyle çalışmalara ara verilen Rızabey Apartmanı’nda kurtarma çalışmaları tekrar başlarken, zeminindeki 3 katın çökmesi sonrası yana doğru eğilen Yılmaz Erbek Apartmanı’nın da yıkımına başlandı. Mahalle sakinleri, yıkımına başlanan apartmanlarda kediler ve kuşların olduğu uyarısında bulundu.

23.18: Rıza Bey Apartmanı enkazının altından çıkarılan Aynur Gidiş'in de hayatını kaybettiği belirlendi. Gidiş'in kızı Beril Gidiş'in de cansız bedenine ulaşılmıştı.

21.58:  Seferihisar'daki Doğanlar Apartmanı'nda 52 saat sonra 3 kişiye daha ulaşıldı. Enkazdan çıkarılan 3 kişinin cansız bedenleri morga kaldırıldı. Hayatını kaybedenlerin, Mert Küçükyumuk, eşi Eda Küçükyumuk ve çocukları Ateş Küçükyumuk olduğu belirlendi.

20.45: Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği İzmir'de can kaybı 69'a yükseldi. AFAD, İzmir Depremi'nde can kaybının 69'a yükseldiğini, 949 yaralıdan 220'sinin tedavisinin sürdüğünü açıkladı.

20.39: Rıza Bey Apartmanı enkazının altında kaldığı belirlenen 27 yaşındaki Beril Gidiş’in cansız bedenine ulaşıldı. Aynı enkaz altında kalan anne Aynur Gidiş'e ulaşmak için sürdürülen çalışmalar ise halen sürüyor.

19.48: Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 64'e yükseldi. AFAD'dan yapılan son açıklamada, "64 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Yaralanan 949 vatandaşımızdan 729'u taburcu edilmiş olup, 220 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir. İzmir’de halen 8 binada arama kurtarma çalışması yürütülmektedir" denildi. Yapılan incelemelerin ardından, Rıza Bey Apartmanı enkazında, az sayıda ekiple arama kurtarma çalışması yürütülmesi kararlaştırıldı.

19.20: Çalışmaların devam ettiğini aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Ev sahiplerine 13 bin lira, kiracılara da evlerinde oturamayacaklarsa 5 bin lira taşınma ve kira yardımı vereceğiz" dedi.

18.10: Rıza Bey Apartmanı enkazındaki arama kurtarma çalışmasına, yanındaki binanın yıkılma tehlikesi nedeniyle ara verildi.

17.35: AFAD yaşamını yitirenlerin sayısının 62'ye yükseldiğini duyurdu.

17.20: AFAD, İzmir'deki depremde can kaybının 60, tedavisi devam edenlerin sayısının 218 olduğunu bildirdi.

16.20: AFAD: İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında saat 15.57de 4,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

15.28: AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin Samsun İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada İzmir'deki depremle ilgili son verileri açıkladı. Erdoğan "Şu an itibarıyla 58 vefatımız, 896 yaralımız var" dedi.

15.17: Bayraklı'da zemindeki 4 katı çöken 7 katlı Barış Sitesi'nde çalışmalara ara verildi. Deprem sırasında 11 kişi olduğu tespit edilen binada 2 kişi sağ ve yaralı olarak kurtarıldı. 2 kişinin halen enkazın altında olduğu belirtilirken, kayma tehlikesi nedeniyle çalışmanın durduğu bildirildi. Öte yandan bina enkazından bu ana kadar 7 kişinin cesedine ulaşıldı.

14.00: Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 55'e yükseldi. 702 kişinin taburcu edildiğini belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 3'ü ağır 8 kişinin yoğun bakımda olduğunu açıkladı.

11.20: Sağlık Bakanı Koca hastanelerde tedavi altına alınan kişi sayısının 896 olduğunu ve Bakan Pakdemirli'nin enkaz altındayken konuştuğu Buse Hasyılmaz 1-2 güne taburcu olacağını söyledi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamaları şöyle: 

Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli'nin enkaz altındayken telefonla görüştüğü Buse Hasyılmaz sağlığına kavuştu, 1-2 güne taburcu olacak.

Hastanelerimizde tedavi altına alınan kişi sayısı 896'dır. Bu sabah itibarıyla tedavisi tamamlanıp taburcu edilen hasta sayımız 682'dir. 58 kişi servis ve yoğun bakımda yatırılmak üzere gözlem ve müşahede altına olan kişiler dahil toplam 214 vatandaşımızın tedavisi devam ediyor. Yatan hastalarımızdan 8 kişi yoğun bakımda, 3 kişinin durumu maalesef ciddiyetini koruyor.

Hepimiz can kurtarma derdindeydik. Coronavirus tedbirlerini ihmal etmiş olabiliriz. Gerekli dikkati tekrar gösterelim. Depremin de tesiriyle İzmir'de şartlar, virüs için elverişli hale geldi. Kurallara uyarak yeni can kayıplarının önüne geçelim.

10.45: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depremle ilgili son duruma dair yaptığı açıklamada ölü sayısının 51'e yükseldiğini duyurdu. Oktay, 896 yaralı olduğunu, bunların 824'ünün İzmir'de, geri kalanlarının da çevre illerde olduğunu belirtti. 8 binada arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirten Oktay ayrıca şu ana kadar 831 artçı sarsıntının meydana geldiğini bildirdi. 

Oktay açıklamasında şunları söyledi:

"Zarar tespit çalışmalarımız devam ediyor. Akabinde yardımların nasıl olacağını ileriki günlerde açıklayacağız. Kira yardımlarımız devam edecek. Yıkılan binalarda, ağır hasarlı binalarda ev sahibi ve kiracılara dönük eşya ve taşınma konusunda yardımlarımız olacak. Sıkıntı yaşatmayacağız. Beslenme ünitelerimiz çalışmalarını devam ediyor. Barınmada yurtlarımız açık durumda, spor salonlarımız ve 7 bin kapasiteli gençlik merkezimiz ve ilaveten çadırlarımızda çalışmalarımız devam ediyor. Toplam 3 bin 880 çadır kurulması planlanıyor. 

1500 çadır kuruldu. Çadırlarda barınan kişi sayımız 2685. Barınmaya ihtiyacı olan yurttaşlarımız için de konteyner kurma çalışmalarımız başlıyor. Yerlerini açıklayacağız."

Oktay açıklamasının sonunda Coronavirus nedeniyle hayatını kaybeden AKP'li eski milletvekili Burhan Kuzu ile ilgili başsağlığı mesajını dile getirdi. 

10.29: İzmir’de yıkılan Doğanlar apartmanından bir kişinin daha cansız bedeni çıkarıldı. Söz konusu kişiyle, bu apartmanın enkazından çıkarılan kişi sayısının 23 olduğu öğrenildi. 

09.50: İzmir'deki depremde tamamen yıkılan 8 katlı Rıza Bey Apartmanı’nın enkazında 40 yaşlarında olduğu tahmin edilen bir erkeğin cansız bedenine ulaşıldı. Cenazesi morga kaldırılan kişinin kimliğinin belirlenmesi için çalışma başlatıldı.

09.40: AFAD, can kaybının 49’a yükseldiğini duyurdu. Açıklamada "Yaralanan 896 vatandaşımızdan 682’si taburcu edilmiş olup, 214 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir" bilgisi de paylaşıldı.

Açıklamada şu uyarı da yapıldı:

"Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Depremden sonra evler terk edilirken, ortamda herhangi bir doğalgaz kokusu olmaması halinde, doğalgaz ve su vanaları ile elektrik şalterleri kapatılmalıdır. Vatandaşlarımız, acil yardıma ihtiyaç duymadıkları sürece, telefonlarını kullanmamalıdır. Yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı ve engellilere destek olunmalıdır."

08.15: AFAD can kaybının 44’e yükseldiğini duyurdu.

Deprem sonrasında, 40’ı 4’ün üzerinde toplam 833 artçı sarsıntı yaşandığı belirtildi.

8 binada arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği aktarıldı.

08.00: İzmir depreminden en fazla etkilenen Bayraklı ilçesinde, 9 binada arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Depremde ağır hasar gören toplam 17 bina ile başlatılan, dün 9 binada yoğunlaşılan arama kurtarma çalışmalarında enkaz altında kalan depremzedelere ulaşmak için zamana karşı mücadele veriliyor.

Çalışmaların ikinci gününde 16 yaşındaki İnci Okan ve 55 yaşındaki Ahmet Çitil'in yaralı olarak ulaşıldığı Rıza Bey Apartmanı'nın enkazında, beton parçalarının arasında yardım bekleyenlere ulaşmak için hassas bir çalışma yürütülüyor.

Deprem öncesi 8 katlı olan, deprem sonrası tamamen çöken apartmanda ekipler, vinç ve iş makinaları yardımıyla alt katlara yaşam koridorları açmaya çalışıyor.

Çalışmaları enkaz altında kalanların yakınları da endişeli bir bekleyişle izliyor.

Ekipler, zaman zaman çevredekilere sessizlik çağrısı yapıyor.

Dünkü çalışmalarda Helim Sarı, Fadime Tolu, Gülçin Aykut Soydan ve Hülya Özmet'in canlı çıkarıldığı Yılmaz Erbek Apartmanı'nda ise çalışmalar binanın yan yatma tehlikesi nedeniyle kontrollü devam ediyor.

Altında bir marketin bulunduğu iki katı çöken ve vinçlerle desteklenen binanın çevresinde enkaz altında olabileceği düşünülen kişilerin yakınları umutlu bekleyişlerini sürüyor.

Arama kurtarma çalışmalarında dün 62 yaşındaki Emine Eren'in yaralı olarak çıkarıldığı 3 bloklu Barış Sitesi ile 2 bloklu Emrah Sitesi ve Yağcıoğlu Apartmanı enkazlarında aralıksız devam eden çalışmalarda ise bazı depremzedelerin cansız bedenlerine ulaşıldı.

07.50: İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremde hayatını edenlerin sayısının 43'e yükseldiğini açıkladı. Sağlık Afet Koordinasyon Merkezinden (SAKOM) alınan bilgiye göre, 1'i boğulma nedeniyle olmak üzere 43 vatandaşın depremde hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada, yaralanan 896 kişiden 667’sinin taburcu edildiği, 229 kişinin ise tedavisinin devam ettiği bildirildi.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINDA 3. GÜN

Deprem sonrası, hasar gören ve yıkılan binalarda enkaz altında kalanlar için AKUT, UMKE, AFAD ve İzmir İtfaiyesi'nin aralarında bulunduğu ekipler tarafından arama kurtarma çalışmaları ise üçüncü gününde devam ediyor.

Çöken 17 binanın 9'unun enkazında arama çalışmaları tamamlanmıştı. 8 binanın enkazında ise çalışmalar devam ediyor. AFAD'ın dün yaptığı açıklamada enkaz altında kurtarılmayı bekleyen 180 kişi olduğu belirtilmişti.

SAĞLIK BAKANI KOCA'DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sabaha doğru yaptığı açıklamada "112 Acil Komuta Merkezi'nde yaptığımız toplantıda, afet süreci yönetiminde görev alan çalışma arkadaşlarımızla durumu değerlendirdik. Depremin üzerinden yaklaşık 35 saat geçti. Şu an yapılabilecek her şey için ihtiyaçları belirleyip eylem planları üzerine istişarelerde bulunduk" bilgisini paylaştı.

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar