Rusya-Ukrayna arasındaki ikinci müzakere yarın yapılacak

Rusya-Ukrayna arasındaki ikinci müzakere yarın yapılacak
Rusya-Ukrayna müzakereleri yarın Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirilecek.

Foto: DHA / Rusya Harkov'daki polis merkezini vurdu


Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri operasyonu yedinci gününe girdi. Belarus'taki Ukrayna-Rusya görüşmesinin ardından heyetler istişare için ülkelerine döndü; görüşmelerde 2'inci turun bugün yapılacağı öğrenildi. Ukrayna kentlerindeki çatışmalar ise sürüyor.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını başlattığı geçen perşembe gününden bu yana aralarında 13 çocuk da bulunan 136 sivilin öldürüldüğünü, 400 sivilin de yaralandığını bildirdi.

Avrupa Parlamentosu'nda konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Avrupa'nın değerleri için canlarını feda ettiklerini" savunarak, "Ukrayna, AB'nin parçası olmak istiyor" dedi. Avrupa Parlamentosu da, Ukrayna’ya Avrupa Birliği'ne aday ülke statüsü veren kararı onayladı.

2 Mart'ta Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde yaşanan gelişmeler şöyle:


CANLI BLOG ?


23.53: BM'DEN AÇIKLAMA

Ukrayna açıklarında Bangladeş bandıralı yük gemisine füze saldırısı düzenlendi. Saldırıda 1 mürettebat hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletlerden (BM) yapılan açıklamaya göre, Ukrayna'daki sivil kayıplar 227'ye yaralı sayısı da 525'e yükseldi.

23.40: ROMANYA'YA AİT HELİKOPTER DÜŞTÜ: 5 ÖLÜ

Romanya'ya ait MIG-21 savaş uçağı ile IAR-330 Puma helikopterinin düştüğü öğrenildi.

Romanya'ya ait MIG-21 savaş uçağının düşmesinin ardından, enkazını aramaya çıkan IAR-330 Puma helikopteri de aynı bölgede düştü. Helikopterde bulunan 5 askerin hayatını kaybettiği belirtildi.

Romen basınında çıkan haberleri, Romanya Savunma Bakanlığı da doğruladı.

23.38: UKRAYNA İÇİŞLERİNDEN KİEV'DEKİ PATLAMA HAKKINDA AÇIKLAMA

 Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı: Kiev'deki patlama doğrudan bir saldırı sonucu meydana gelmedi. Daha önce düşürülen Rus seyir füzesinin enkazında patlama gerçekleşti.

23.35: UKRAYNA: KİEV'DEKİ PATLAMA, DÜŞÜRÜLEN RUS FÜZESİNDEN KAYNAKLANDI

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Kiev'deki tren istasyonu yakınındaki patlamanın Rusya'nın doğrudan saldırısından kaynaklanmadığını açıkladı. Bakanlık, bir Rus cruise füzesinin düşürüldüğünü, bölgeye füzenin parçalarının düştüğünü duyurdu.

23.30: PENTAGON: BALİSTİK FÜZE TATBİKATINI ERTELEDİK

Pentagon, Rusya'nın nükleer kuvvetleri teyakkuza geçirdiği açıklaması üzerine yanlış anlaşılmaması için Minuteman III balistik füze tatbikatını ertelediklerini açıkladı.

23.24: HARKOV'DA BÜYÜK PATLAMA

Alınan son dakika bilgisine göre Ukrayna'nın doğu kentlerinden Harkov'da çok şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamada; iddialara göre, elektrik santrali hedef alındı.

23.20: ABD UKRAYNA'YA TANKSAVAR VE UÇAKSAVAR SİLAHLARI YOLLAYACAK

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'ya aralarında tanksavar ve uçaksavar silahların da bulunduğu savunma ekipmanlarını ulaştıracaklarını bildirdi.

23.15: ULUSLARARASI ADALET DİVANI, UKRAYNA’NIN SOYKIRIM İDDİALARINI GÜNDEMİNE ALDI

Uluslararası Adalet Divanı, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle Ukrayna'nın Rusya'ya açtığı davanın ilk duruşmalarının 7-8 Mart'ta yapılacağını açıkladı.

Divan tarafından yayınlanan yazılı açıklamada, soykırım iddialarına ilişkin Rusya’ya acil tebligat gönderildiği belirtilerek, "Birleşmiş Milletlerin başlıca yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı, Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi Kapsamındaki Soykırım İddialarına ilişkin davada 7 Mart Pazartesi ve 8 Mart Salı günü açık oturum yapacak" denildi.

23.10: RUS GÜÇLERİ HERSON'A GİRDİ

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rus güçlerinin ülkenin güneyindeki Herson kentine girdiğini açıkladı. Kentin hala Ukrayna yönetiminin kontrolünde olduğu belirtildi.

23.10: Ukrayna Milli Güvenlik Konseyi, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’i öldürmek için gönderilen Çeçen asıllı Rus askerlerinin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

23.07: Uluslararası Adalet Divanı, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle Ukrayna'nın Rusya'ya açtığı davanın ilk duruşmalarının 7-8 Mart'ta yapılacağını açıkladı.

23.04: Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna'da savaştan zarar gören siviller için çok kısa zamanda 1,5 milyar dolar bağış sözü alındığını duyurdu.

23.02: Dünya Motor Sporları Konseyi FIA, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını kınadı. FIA, Rus ve Belaruslu sürücülerin özel şartlarla tarafsız statüde yarışabileceğini duyurdu.

22.36: ÇEKYA'DAN OHAL KARARI

Çekya hükümeti, Ukrayna'dan gelen mülteci sayısının artması nedeniyle 4 Mart'tan itibaren ülke genelinde olağanüstü hal ilan (OHAL) etti.

22.35: BBC, Rus müşterilerine yönelik tüm içerik ile ilgili lisans verme işlemlerini durdurdu. İngiliz yayın kuruluşu BBC, Rus müşterilerine yönelik tüm içeriğinin lisanslarının iptal edildiğini duyurdu.

22.30: RUSYA'DAN 'SINIR DIŞI' AÇIKLAMASI

 Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Moskova Büyükelçisi’nin sınır dışı edilmesi haberlerini yalanladı.

22.19: Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Batı tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımlara katılmayacaklarını, Moskova’yla iyi ilişkileri sürdürme niyetinde olduklarını açıkladı.

22.13: MACRON'DAN 'RUSYA' AÇIKLAMASI

 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya'nın Kiev'i bombaladığını söyledi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline ilişkin konuşan Macron açıklamasında, "Rusya ile savaşta değiliz" ifadesini kullandı.

22.11: UKRAYNA HEYETİ, MÜZAKERELERDE 2. TUR İÇİN YOLDA

 Zelenskiy'nin ofisi: Ukrayna heyeti Rus heyet ile buluşmak üzere Belovejk Ormanı bölgesine doğru gidiyor.

22.04: NATO UKRAYNA GÜNDEMİYLE TOPLANACAK

NATO ülkelerinin dışişleri bakanları, 4 Mart’ta Ukrayna gündemiyle acil toplanacak.

22.03: ZELENSKİY: MÜZAKERELER İÇİN EN AZINDAN TAM ATEŞKESE İLİŞKİN İMALAR GEREKLİ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, CNN televizyonuna verdiği demeçte Rusya ile müzakereler için ‘en azından tam ateşkese ilişkin imalar’ gerekli olduğunu söyledi.

Zelenskiy, "Öncelikle tam bir ateşkes olacağına dair en azından bazı imalarda bulunmak gerekiyor. Uçaklar uçarken, bombardımanlar sürerken müzakere masasına oturulmaz" diye konuştu.

22.02: İSVEÇ HAVA KUVVETLERİNDEN AÇIKLAMA

İsveç Hava Kuvvetleri, 4 Rus savaş uçağının Gotland Adası üzerinden uçarak İsveç hava sahasını ihlal ettiğini duyurdu. Hava Kuvvetleri Komutanı Carl Johan Edström, mevcut durum çerçevesinde olayı ciddiye aldıklarını aktararak, Rusya'nın amatörce yapılan sorumsuz bir eylem gerçekleştirdiğini açıkladı.

İsveç Savunma Bakanlığı, ocakta yaptığı açıklamada, NATO ile Rusya arasında Ukrayna konusunda artan gerilim nedeniyle Baltık Denizi'ndeki Gotland Adası'ndaki görünür faaliyetlerini arttırdığını duyurmuştu.

21.56: KİEV'DE ŞİDDETLİ BİR PATLAMA SESİ DUYULDU

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bu akşam ısrarlı şekilde siren seslerinin duyuldu. Siren seslerinin yükselmesinden kısa süre sonra başkent Kiev'de çok şiddetli bir patlama sesi duyuldu. Kiev'de tren istasyonu yakınında patlama meydana geldiği öğrenildi. Başkentte patlama sesleri duyulmaya devam ediyor.

21.46: Kiev'de yeniden siren sesleri duyuldu. Bağımsızlık Meydanı'nda barikatlar kurulduğu belirtildi.

21.45: TOKAYEV, PUTİN VE ZELENSKİY İLE AYRI AYRI GÖRÜŞTÜ

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Putin ve Zelenskiy ile ayrı ayrı görüştü.

21.41: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısını kınayan karar tasarısının kabul edilmesi sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, tasarıya destek veren ülkeler teşekkür ederek, "Oylamanın sonucunda küresel bir Putin karşıtı koalisyon oluştu" dedi.

21.40: ZELENSKİY’DEN BM’NİN RUSYA’YI KINAMA KARARINA TEŞEKKÜR

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısını kınayan karar tasarısının kabul edilmesi sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, tasarıya destek veren ülkelere teşekkür etti.

Zelenskiy, "Oy veren herkese ve her ülkeye minnettarım" ifadelerini kulladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıtı bir koalisyon oluştuğunu aktaran Zelenskiy, "Oylamanın sonucunda küresel bir Putin karşıtı koalisyon oluştuğu ve işlediğini gösteriyor. Dünya bizimle. Zafer Bizim Olacak!" dedi.

21.34: RUSYA'DAN MONTRÖ AÇIKLAMASI

Rusya'nın Türkiye Büyükelçisi: Ankara ile Montrö anlaşması konusunda sürekli temas halindeyiz ve tüm haklara saygı duyulacağı konusunda eminiz.

21.32: ABD, BM'de çalışan bir Rus diplomatı sınır dışı etti. Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamaya göre ABD, Genel Sekreterliği’nde çalışan bir Rus diplomatı sınır dışı etti.

21.27: TELEVİZYON KULESİNE SALDIRIDA 5 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ukrayna yetkilileri, Kiev'de bulunan televizyon kulesinde gerçekleşen patlamada 5 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. TV kulesinin yakınına düşen roket çevrede de büyük hasara neden oldu.

21.27: ABD'DEN RUSYA'YA BİR YAPTIRIM DAHA

Beyaz Saray: ABD, Rusya savunma sanayisine yaptırım uygulayacak.

20.43: UKRAYNA: 7 BİNDEN FAZLA RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı: Bugüne kadar 7 binden fazla Rus askeri öldürüldü. Yüzlerce Rus askeri esir alındı.

20.38: ULUSLARARASI JUDO FEDERASYONU, RUSYA'DAKİ TÜM TURNUVALARI İPTAL ETTİ

Uluslararası Judo Federasyonu, Rusya'daki tüm turnuvaları iptal etti.

20.26: Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Belarus ve Rusya'nın "olimpiyatların yayın hakkı" için ihaleden menedildiğini duyurdu.

20.15: GÜRCİSTAN, AB'YE HIZLI KATILIM İÇİN BAŞVURU YAPACAK

Gürcistan hükümeti, Avrupa Birliği'ne (AB) katılım için başvuru dilekçesinin yarın AB'nin ilgili kurumlarına gönderileceğini duyurdu.

Gürcistan'da iktidardaki Gürcü Hayali Partisi Başkanı ve parlamento çoğunluğun lideri İrakli Kobakhidze, hükümetin, ülkenin AB'ye hızlı bir şekilde katılması için yarın başvuru yapacağını aktararak, "Gürcistan hükümeti, Başbakanı İrakli Garibaşvili liderliğinde, yarın Gürcistan hükümeti adına AB kurumlarına resmen sunulacak olan AB üyeliği statüsü için bir başvuru hazırlıyor" ifadesini kullandı.

20.05: ALMANYA'NIN TAAHHÜT ETTİĞİ SİLAHLAR UKRAYNA'YA ULAŞTI

Almanya’nın, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerini desteklemek için gönderdiği silahların Ukrayna'ya teslim edildiği bildirildi.

Alman hükümet yetkilileri, 26 Şubat'ta Ukrayna'ya 1000 tanksavar ve 500 Stringer füzesi göndermeyi kararlaştırmıştı. Alman hükümeti daha önce de Ukrayna'ya 5 bin miğfer göndermişti.

19.59: Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısını kınayan karar tasarısını 5'e karşı 141 oyla kabul etti.

19.56: Rusya Savunma Bakanlığı: (Ukrayna ile savaşta) Rus askerlerinden 498'i öldü, 1597'si yaralandı.

19.44: FIFA'DAN RUSYA KARARI

EA sports FIFA, Rus Milli Takımı'nı ve tüm Rus futbol kulüplerini FIFA 22, FIFA mobile ve FIFA online'dan kaldırdığını açıkladı.

19.41: Rusya merkezli TASS’ın aktardığına göre, Rus ordusu müzakarelere giden Ukrayna heyeti için güvenlik koridoru oluşturdu.

19.30: RUS HEYETİNİN BAŞKANI MEDINSKIY: UKRAYNA HEYETİ YARIN SABAH TOPLANTI YERİNE VARACAK

Rusya-Ukrayna müzakerelerinde Rus heyetine başkanlık eden Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Ukrayna heyetinin Kiev'den yola çıktığını ve toplantı yerine yarın sabah varacağını belirtti.

19.28: ABD'DEN RUS PETROLÜ AÇIKLAMASI

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı: Şu anda Rus doğalgazı ve petrolünün peşinde değiliz. Her şey masada ama Biden yönetimi yapıcı olmayan bir adım atmak istemiyor.

19.32: MÜZAKERE YARIN BREST'TE

Rusya, Ukrayna ile müzakerelerin 3 Mart'ta sabah Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirileceğini bildirdi.

19.10: LAVROV: KIRIM UKRAYNA’YA AİT KALSAYDI, ŞİMDİ NATO ÜSLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR OLURDU

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kırım, Ukrayna’ya ait olarak kalsaydı, şimdi orada NATO üslerinin yapılmış olacağını belirtti ve bunun Rusya için kesinlikle kabul edilemez olduğunu ifade etti. Al Jazeera’ya konuşan Lavrov, "Şu anda bitirmeye çalıştığımız krizin sona ermesinin ardından Ukraynalılar gelecekte nasıl yaşayacaklarına kendileri karar vermeliler. Bu, şu anda siyasi çevrelerde görüşülüyor. Ben bu tartışmalara katılmıyorum. Biz kesinlikle bunun Ukrayna’da yaşayan tüm halkların görüşü olması gerektiği gerçeği üzerinden hareket ediyoruz" ifadelerini kullandı.

19.03: Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Denis Puşilin, Mariupol kentinde insani durumun hala zorluğunu koruduğunu ifade etti.

Rossiya 1 televizyonunda konuşan Puşilin, "İnsani durum daha da kötü halde" dedi ve Mariupol’deki durumun insani felaketin eşiğinde olduğunu kaydetti.

18.15: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi Başkanı ile yaptığı telefon görüşmesine yönelik "Güvenilir arkadaşımız Charles Michel ile sürekli iletişim halindeyim. Savaş alanındaki mevcut durumu ve diplomatik çabaları görüştük. Ukrayna'nın Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin olumlu sinyaller bekleniyorum" ifadelerini kullandı.

18.15: BEYAZ SARAY: RUS ENERJİSİNE YÖNELİK YAPTIRIMLAR MASADA

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya'ya yönelik yaptırımlar kapsamında, bu ülkenin enerji sektörünü hedef alma seçeneğinin masada olduğunu açıkladı. MSNBC televizyonuna konuk olan Psaki, ABD'nin ve Batı ülkelerinin Rusya'nın enerji sektörünü hedef alan yaptırımlar uygulayıp uygulamayacağının sorulması üzerine, "Buna son derece açığız. Bu konuyu düşünüyoruz. Bu seçenek masada ancak bunun etkilerini bir ölçüp tartmamız lazım" ifadesini kullandı.

18.00: İSVEÇ'TE 400 KİŞİ, UKRAYNA'DA SAVAŞMAK İÇİN BAŞVURU YAPTI

İsveç'ten 400 kişi, Ukrayna'da Rusya'ya karşı savaşmak için başvuruda bulundu. İsveç devlet haber ajansı TT'nin haberine göre, Ukrayna'da Ruslara karşı savaşmak için başvuru yapanlardan oluşan bir grup kurulduğu bildirildi. İlk grubun yarın yola çıkacağını belirten Brännval, güvenlik nedeniyle fazla detay vermeyeceğini dile getirdi.

17.30: Kiev'de dün vurulan televizyon kulesinin çevresinden, bugün cesetler çıkarıldı. Uluslararası haber ajansları, bölgeden dehşete düşüren fotoğraf kareleri geçti.

17.19: Rusya merkezli Belta, Rus heyetinin ateşkes görüşmelerine katılmak üzere yola çıktığını bildirdi.

17.10: RUSYA DIŞİŞLERİ’NDEN ALMANYA AÇIKLAMASI

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Almanya'nın Kuzey Akımı-2 doğalgaz boru hattı projesini durdurma kararı almasının Rus-Alman ilişkilerinde ‘geri dönüşü olmayan hasarlara yol açacağını’ ifade etti. Sputnik’in aktardığına göre Bakanlık Sözcüsü Mariya Zaharova, bakanlığın resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, bu ‘gayrimeşru’ adımların sonuçlarından tamamen Alman tarafının sorumlu olacağı kaydetti. Zaharova, kararın olası sonuçlarından birinin Avrupa piyasasında gaz fiyatlarında ciddi artış görülmesi olacağını dile getirdi.

17.00: MARİUPUL BELEDİYE BAŞKANI: AĞIR KAYIPLAR VERDİK

Ukrayna’nın doğusunda bulunan liman şehri Mariupol’un Belediye Başkanı Vadym Boichenko, Rusya karşısında ağır kayıplar verdiklerini ve su kesintisi yaşadıklarını söyledi.

16.40: UKRAYNA DEVLET BAŞKANLIĞI DANIŞMANI ARESTOVİÇ: SAVUNMA POZİSYONUNDAN SALDIRI POZİSYONUNA GEÇTİK

Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Aleksey Arestoviç Ukrayna’da devam eden Rusya saldırılarına yönelik, "Savunma pozisyonundan saldırı pozisyonuna geçtik" dedi. Ukrayna olarak strateji değiştirdiklerini ifade eden Arestoviç, "Düşman Kiev’e yaklaşmaya çalışıyor ama beceremiyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Rus ordusunu bombaladı ve düşman ağır kayıplar verdi. Çernihiv ve Sumi bölgesinde düşman durduruldu. Harkov’u ağır şekilde vuruyorlar ve şehri önce manevi olarak yıkmak istiyorlar. Savaşın 7’nci gününde sadece savunma değil saldırı pozisyonuna da geçtik. Topraklarımızı işgalcilerden arındıracağımız gün de gelecek" şeklinde konuştu.

16.35: UKRAYNA DIŞİŞLERİ: 1000'DEN FAZLA GÖNÜLLÜ SAVAŞÇI GELDİ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba, Zelenskiy'nin pazar günü yaptığı 'gönüllülerden oluşan uluslararası lejyon' çağrısının ardından yurtdışından şu ana kadar Ukrayna'nın tarafında savaşmak üzere 1000'den fazla gönüllünün geldiğini söyledi.

16.00: UKRAYNA BAŞBAKAN YARDIMCISI: 'PAPA'DAN PUTİN'LE KONUŞMASINI İSTEDİK'

Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Papa Francis'ten çatışma bölgelerinde insani koridor açılması için Putin'le görüşmesini istediklerini açıkladı

15.56: Mariupol Belediye Başkanı Boichenko Vadym, "Rus saldırısında şehirdeki su tedariği kesildi" açıklamasında bulundu. Vadym ayrıca, Rusların şehirdeki tahliyeleri engellediğini belirtti.

15.55: ALMANYA YİNELEDİ: ASKERİ MÜDAHALEDE BULUNMAYACAĞIZ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesine ilişkin, "Çizgimiz çok net, askeri müdahalede bulunmayacağız. Bu NATO ve diğer herkes için geçerli. Bu durumda yanlış olur" ifadelerini kullandı.

15.55: UKRAYNA: 2 BİNDEN FAZLA SİVİL ÖLDÜ

Ukrayna, Rusya'nın saldırısının başlamasından bu yana 2 binden fazla Ukraynalı sivilin öldüğünü açıkladı. Açıklamada, "Çocuklar, kadınlar ve savunma kuvvetleri saatbaşı ölüyor" denildi.

15.25: ZELENKİY'İN DANIŞMANI: İKİNCİ GÖRÜŞME BUGÜN YAPILACAK

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin danışmanı Oleksiy Arestoviç ülkesi ile Rusya arasında ikinci tur görüşmelerin bugün yapılacağını söyledi. Rusya, Ukrayna ile ikinci tur görüşmelere hazır olduğunu daha önce duyurmuştu. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov "Bugün öğleden sonra heyetimiz bölgede olacak ve Ukraynalı müzakerecileri bekleyecek" dedi. Zelenskiy dün yaptığı açıklamada Rusya ile görüşmelerin devam edebilmesi için Rusların Ukrayna şehirlerini bombalamayı durdurması gerektiğini söylemişti.

15.17: KİEV BELEDİYE BAŞKANI: TÜM KİEVLİLERİ KENTİ SAVUNMAYA ÇAĞIRDI

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de belediye başkanı, kent sakinlerini Rus güçlerinin kente doğru hareket ettiği uyarısında bulundu ve halkı evlerinde kalmaya ve şehri savunmaya hazırlanmaya çağırdı.

Belediye başkanı Vitaliy Klitschko, "Düşman güçleri daha da yaklaşıyor" dedi ve çatışmaların artık başkentin eteklerinde görüldüğünü söyledi. BBC’nin haberine göre Klitschko, "Kiev'i hazırlıyoruz ve savunacağız! Tüm Kievlileri metanetlerini kaybetmemeye çağırıyorum" dedi.

15.05: KAZAKİSTAN’DAN PUTİN’E MÜZAKERE VURGUSU

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, Rus mevkidaşı Vladimir Putin'le yaptığı görüşmede, Ukrayna'yla ilgili müzakereler sırasında uzlaşma sağlanmasının azami önem taşıdığını vurguladı.

14.40: RUSYA’NIN LONDRA BÜYÜKELÇİSİ: İNGİLTERE İLE DİPLOMASİNİN KESİLME İHTİMALİNİ DIŞLAMIYORUZ

Rusya'nın Londra Büyükelçisi Andrey Kelin, Rusya ile İngiltere arasındaki diplomatik ilişkilerin kesilme olasılığını dışlamadıklarını ifade etti. Rossiya 24 televizyonuna konuşan Kelin, Rusya ile İngiltere arasındaki diplomatik ilişkilerin kesilmesi konusunda, "Böyle bir olasılık var, fakat biz savaş durumunda değiliz. Diplomatik ilişkilerin kesilmesi, sadece bizim değil, İngiltere'nin Moskova Büyükelçiliği'nin de Rusya'yı terk etmek zorunda kalacağı anlamına gelecek" diye konuştu.

Elçiliğin olağan şekilde çalıştığını ve konsolosluk kabullerini gerçekleştirdiğini anlatan Kelin, İngiltere parlamentosunda ise 'tüm Rusları sınır dışı edin' şeklinde çağrılar yapıldığını duyduğunu iddia etti.

14.17: ALMANYA: AVRUPA’YA GELEN UKRAYNALILAR 3 YILLIĞINA SIĞINMA ALACAKLAR

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Ukrayna'dan gelen sığınmacıların, iltica prosedüründen geçmesine gerek olmadığını ve her birine 3 yıllığına sığınma verileceğini açıkladı.

Kararları hızlı ve bürokrasiye tabi olmadan aldıklarını ifade eden Faeser, "Ukrayna'dan gelen mültecilerin iltica prosedüründen geçmesine gerek yok. AB'de 3 yıla kadar anında sığınma alacaklar" dedi. Bakan, sığınmacılara sağlık sigortası ve çalışma izni sağlanacağını da sözlerine ekledi.

Öte yandan Almanya İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, şimdiye dek 5 bin 300 Ukraynalı sığınmacının başvuruda bulunduğu bilgisi paylaşıldı.

12.45: KREMLİN: GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ

ABD’nin Rusya’ya yönelik yeni yaptırım kararlarına yanıt veren Rusya Devlet Başkanlığı (Kremlin) Sözcüsü Dmitriy Peskov, ekonominin ciddi bir darbe aldığını ancak ayakta kalacağını söyledi. Rusya'nın tüm yaptırımları hesaba kattığını kaydeden Peskov, Batı'nın eşi görülmemiş yaptırımlarına ülkenin yararına olacak sert, düşünülmüş ve net bir yanıt vereceklerini belirtti. Peskov ayrıca, Rus heyetinin bugün Ukrayna'yla müzakerelerin ikinci turunu yapmaya hazır olduğunu ancak Ukrayna tarafının katılıp katılmayacağının belli olmadığını kaydetti.

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI LAVROV: 3. DÜNYA SAVAŞI NÜKLEER SİLAHLA VE YIKICI OLUR

Öte yandan ülkesinin Ukrayna’ya yönelik saldırısına ilişkin değerlendirmede bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’nın Rusya ile görüşmeyi ABD’nin isteğiyle ertelediğini ifade etti. "Üçüncü Dünya Savaşı, nükleer silahların kullanılacağı yıkıcı bir savaş olacak" ifadesini kullanan Rusya Dışişleri Bakanı ayrıca yaptırımlara ilişkin "Çok sayıda dostumuz var, izole edilebilmemizin imkanı yok" diye belirtti.

12.37: BM, RUSYA’YA ‘UKRAYNA’DAN ÇIK’ DEMEYE HAZIRLANIYOR

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle olağanüstü toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, bugün Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı bir karar taslağını oylayacağı belirtildi. DW Türkçe’nin aktardığı bilgiye göre taslakta Moskova'dan askerlerini derhal geri çekmesi talebi de yer alıyor.

12.30: RUSYA-UKRAYNA ARASINDA İKİNCİ MÜZAKERE BU AKŞAM GERÇEKLEŞEBİLİR

Sputnik'e konuşan bir kaynak, Rusya ile Ukrayna arasında müzakerelerin devam edeceğini, ancak zamanın belirlenmediğini söyledi. Kaynak, yeni tur müzakerenin bu akşam gerçekleşebileceğini kaydetti.

Belarus Dışişleri Bakanlığı ise Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki müzakereler için son hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu açıkladı. Bu akşam gerçekleştirilebileceği belirtilen görüşmeye ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anatoliy Glaz, "Elimizden gelen her şeyi yapmaya ve görüşmeyi her an organize etmeye hazır olduğumuzu defaatle dile getirdik. Şu anda son hazırlıklar tamamlanmak üzere. Belarus her türlü gelişmeye hazırlandı. Önemli olan heyetlerin anlaşma sağlaması" dedi.

11.00: HARKOV’DA POLİS MERKEZİ VURULDU

Ukrayna’nın Harkov kentinde Rusya’nın bombardımanı sonucu polis merkezi ağır hasar gördü. Ukrayna Acil Durumlar Servisi’nden yapılan açıklamada kurtarma ekiplerinin bölgede olduğu, can kaybı ve yaralı sayısının henüz belirlenemediği belirtildi. Görüntülerde, hedef alınan binada yangın çıktığı ve çatısının çöktüğü görüldü.


Fotoğraflar: DHA
HARKOV VALİSİ: EN AZ 21 ÖLÜ, 112 YARALI VAR

Harkov Bölge Valisi Oleg Sinegubov da kente yapılan bombardımanda en az 21 kişinin öldüğünü ve 112 kişinin de yaralandığını açıkladı.

10.45: RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: TV KULESİNİ ENFORMASYON SALDIRILARI NEDENİYLE VURDUK

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki televizyon kulesine dün gerçekleştirilen saldırının Rusya’ya karşı gerçekleştirilen enformasyon saldırılarının önünü kesmek adına düzenlendiğini belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus askeri yetkililerin dün önceden uyarısını yaptığı ve Rusya’ya karşı düzenlenen enformasyon saldırılarının önünün alınması için düzenleneceği söylenen saldırılar kapsamında, Ukrayna Savunma Servisi’nin başkent Kiev’deki teknoloji tesislerinin vurulduğunu kaydetti. Bunlardan birisi olduğu belirtilen Kiev’deki televizyon kulesinin vurulmasıyla buradaki yayın sisteminin devre dışı bırakıldığı kaydedildi. Televizyon kulesinin yüksek hassasiyetli silahlar ile hedef alınması sayesinde çevredeki konutların hasar görmesinin önlendiği savunuldu.

‘VASİLYEVKA’DA KONTROL SAĞLANDI, UKRAYNA ASKERLERİ SİLAH BIRAKTI’

Konaşenkov, Rusya ordusunun Ukrayna’nın güneyindeki Vasilyevka kentinde de kontrol sağladığını, buradaki Ukrayna askerlerinin teslim olup gönüllü bir biçimde silah bıraktıklarını kaydetti.

Konaşenkov, doğuda Rusya güçlerinin desteği ile Lugansk bölgesinin tamamında kontrol sağlamak için ilerleyen Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC) güçlerinin ise Starobelsk ve Svatovo yerleşim yerlerini de ele geçirdiklerini belirtti. LHC güçlerinin operasyonun başlatılmasından bu yana 75 kilometre ilerleme kaydettiği belirtildi.

Donetsk Halk Cumhuriyeti güçleri ise Kalinovka, Lebedinskoye, Pionerskoye, Karl Marx, Nikolayevka ve Osipenko adlı yerleşim yerlerini ele geçirdi. DHC güçlerinin de operasyonun başlamasından bu yana 58 kilometre ilerlediği aktarıldı.

10.38: ZELENKİY’DEN ÇAĞRI: TARAFSIZLIK İÇİN ZAMAN KALMADI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın saldırısına harekatına ilişkin açıklamalarda bulunuyor.

Zelenskiy açıklamasında, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine destek verilmesi çağrısı yaparak, "Tarafsız kalmak için zaman yok" dedi.

Dün Kiev’deki televizyon kulesine dün gerçekleştirilen saldırıya değinen Zelenskiy, "Rusya, tarihimizi silmeye çalışıyor" ifadesini kullandı.

Ukrayna lideri, "Rusya, Ukrayna'da bombalar, hava saldırıları ve füzelerle galip çıkamayacak" dedi.

10.00: POLONYA: UKRAYNA’DAN 450 BİN KİŞİ GELDİ

Polonya İçişleri Bakanı Yardımcısı Pawel Szefernaker, Rus işgalinin başladığı 24 Şubat’tan bu yana 450 binden fazla kişinin Ukrayna'dan Polonya'ya geçiş yaptığını söyledi. BBC Türkçe’nin aktardığına göre Szefernaker, Polonya'ya giren insan sayısının pazartesi günü 100 bini aşarak rekor kırdığını da sözlerine ekledi.

08.51: RUS GÜÇLERİ HERSON’A GİRDİ, ÇATIŞMA ÇIKTI

Ukrayna’daki Herson kentinin Belediye Başkanı İgor Kolikhayev, Rus güçlerinin şehre girdiğini, tren istasyonunda kontrolü ele aldığını açıkladı.

Foto: TASS / Herson'a ulaşan Rus birlikleri

Nüfusu 300 bin civarında olan Herson, Ukrayna’nın güneyinde, Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği Kırım’ın kuzeyinde bulunuyor. BBC Türkçe’nin aktardığı bilgiye göre yerel bir radyo istasyonuna konuşan Kolikhayev, kentteki çatışmaların sürdüğünü de ekledi.

Harita: BBC

Rusya Savunma Bakanlığı da askerlerinin Ukrayna'nın güneyindeki Herson kentini ele geçirdiğini açıkladı.

07.38: BOEİNG, RUS ŞİRKETLERİYLE İLİŞKİSİNİ SONLANDIRDI

ABD merkezli havacılık şirketi Boeing, Rus şirketleriyle tüm ilişkilerini sonlandırdığını açıkladı.

Pazartesi günü Kiev’deki ofisini kapatan ve Moskova’daki pilot eğitim programlarını durduran şirket, bugün de Rus uçaklarına parça, teknik destek ve bakım desteği vermeyeceğini duyurdu.

07.33: BİDEN: ABD HAVA SAHASINI RUS UÇAKLARINA KAPATTIK

ABD Başkanı Joe Biden, hava sahalarını Rus uçaklarına kapattıklarını açıkladı. Biden, ABD birliklerin 'Rus güçleriyle çatışmaya girmeyeceğini' ise yineledi.

ABD Ulaştırma Bakanlığı ve Federal Havacılık İdaresi de, hava sahasını Rus uçaklarına kapatma kararının çarşamba gününe kadar yürürlüğe gireceğini açıkladı.Uygulamanın, herhangi bir Rus vatandaşının sahip olduğu, sertifikalandırdığı, işlettiği, kaydettirdiği, kiraladığı veya kontrol ettiği tüm uçaklar için geçerli olacağı belirtildi.

01.10 Ukrayna'nın başkenti Kiev ve çevresinde patlama sesleri duyuluyor.

00.29: UKRAYNA'DAN 8 BİN TÜRKİYELİ TAHLİYE EDİLDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "2 bin 604 kardeşimiz daha yola çıktı. Böylece tahliye ettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı 8 bin 50 oldu" dedi.

00.10: Almanya, Rusya-Ukrayna savaşının ardından Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni uygulayan Türkiye'ye teşekkür etti.

00.01: Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin Ateşkes Ortak Kontrol ve Koordinasyon Merkezi Temsilciliği: Ukrayna ordusunun açtığı ateş sonucu DHC’de bir kişi hayatını kaybetti, bir kişi daha yaralandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar