Chomsky'nin gözünden 90'lar Türkiye'si: Bana sözlük veren 4 Kürt çocuktan haber alamadım

Chomsky'nin gözünden 90'lar Türkiye'si: Bana sözlük veren 4 Kürt çocuktan haber alamadım
Türklerin Kürtlere yaptığı baskıların zirvesi çok saldırgancaydı. 1990'lar en kötü zamanlardı.

ARTI GERÇEK - ABD'li profesör Noam Chomsky, 1990'lar Türkiye'sinde Kürt illerindeki köy yakmaları ve kaybedilme vakalarını hatırlatarak dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'un Ankara'ya silah satışına devam ettiğini söyledi. 90'larda konuşma yapmak için geldiği Diyarbakır'da kendisine Kürtçe-Türkçe sözlük hediye eden çocukların gözaltına alındığını söyleyen Chomsky, kendilerinden bir daha haber alamadığını belirterek çocukları "Asıl saygı duyulması gerekenler onlar" dedi.

TIME editörü Anand Giridharadas'ın Noam Chomsky'yle yaptığı söyleşinin ilgili kısmı şöyle:

İnsanlara bırakacağınız miras hakkında ne düşünüyorsunuz?  Neler yapmaya çalıştınız ve şu an neredeyiz?

Bir mirasım olduğunu düşünmüyorum. İlgilendiğim şey iş yapan insanlar. Çoğunun adı asla bilinmeyecek.  Greensboro oturma eylemlerine katılan çocukların ismini senin de benim de söyleyemeyeceğime eminim. İşleri ileri taşıyanlar onlar. Eğer bir miras varsa bunu hayata geçirmeye çalışan insanların mirası var. En çok saygı duyduğum kişilerin isimlerini hatırlayamıyorum. Laos'ta mülteci kampındakiler. Güney Kolombiya'da paramiliter saldırılara karşı direnen ve kendilerini altın madeni açarak su kaynaklarını yok etmeye çalışan şirketlerden korumaya çalışan köylüler. Türkiye'de Kürt bölgelerinde yaşayan insanlar.

Bir örnek vereceğim. Türklerin Kürtlere yaptığı baskıların zirvesi çok saldırgancaydı. 1990'lar en kötü zamanlardı. Clinton tarafından güçlü bir şekilde destekleniyordu. Clinton, baskıların daha da kötüleşmesi pahasına silah akıtıyordu. O dönemin sonuna doğru oraya gitmiştim. Bir konuşma yaptım.

Kürtçe konuşamıyordunuz. Bu suçtu. Kaybolup bir daha asla görülemeyebiliyordunuz. Güvenlik görevlilerini çok kızdırmamak için temkinli davrandım. Konuşmamın sonunda büyük bir kitap tutan dört çocuk geldi ve kitabı bana verdi. Kürtçe-Türkçe sözlüğüydü. Çocuklar "Mücadele edeceğiz" demişti. Onlara ne olduğunu bilmiyorum. Ancak dünyanın dört bir yanındaki böyle insanlar saygı duyacağınız insanlar. Olası bir miras için önemli olanlar onlar.

Öne Çıkanlar