'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde 29 bin soru önergesi verildi sadece 16 bini yanıtlandı

'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde 29 bin soru önergesi verildi sadece 16 bini yanıtlandı
Parlamentoyu denetim yollarından biri olan soru önergelerinin en az yanıtlandığı dönem, adına 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' denilen dönem oldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Sait Dede, İçişleri Bakanlığı’na vermiş olduğu soru önergelerinin Bakanlık tarafından yanıtlanmadığı ve bu nedenle İçişleri Bakanlığı’nın Meclis’in denetim yetkisini yok saydığı gerekçesiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesine yanıt geldi.

Mezopotamya Ajansı'ndan Diren Yurtsever'in haberine göre, Meclis Başkanlığı’nın soru önergesine yazılı olarak verdiği yanıta göre, bağımsız adayların da aralarında olduğu muhalefet partilerinin İçişleri Bakanlığı’na verdiği soru önergesi sayısı toplamda 2 bin 143. Bakanlık bu sayıdan 917 soru önergesine cevap verdi. İçişleri Bakanlığı, HDP’nin 27. Dönem verdiği 704 soru önergesinden sadece 9’unu yanıtlarken, CHP’nin verdiği bin 208 soru önergesinden 784’ünü, İyi Parti’nin verdiği 188 soru önergesinden 106’sını, MHP’nin verdiği 31 soru önergesinden 15’ini yanıtladı. 

4 BAKANLIK SINFTA KALDI

Cevapta, 2 Haziran itibariyle 27. Yasama döneminde Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile bakanlara yöneltilip, Meclis Başkanlığı tarafından işleme alınan soru önergelerinin sonu durumuna ilişkin bilgilere de yer verildi. Buna göre, muhalefet partilerinin Adalet Bakanlığı’na verdiği toplam 3 bin 553 soru önergesinden sadece 154’üne; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına (AÇSHB) verilen toplam 2 bin 78 soru önergesinin 334’üne; İçişleri Bakanlığı’na verilen 2 bin 143 soru önergesinden 917’sine; Sağlık Bakanlığı’na verilen 2 bin 265 soru önergesinden ise 400’üne yanıt verildi.

19. DÖNEM

Meclis Başkanlığı’nın yanıtında, yasama dönemlerine göre soru önergelerinin cevaplandırılma durumuna da yer verildi. Buna göre, soru önergelerine en çok cevap verildiği dönem, Meclis’in 19. dönemi. Bu dönemde işleme alınan soru önerge sayısı toplamda 7 bin 550 iken 6 bin 619 önergeye cevap verildi.

DENETİM AZALDI

Soru önergelerinin en çok yanıtsız kaldığı dönem 27. Dönem'de ise toplamda 29 bin 405 soru önergesi verildi. Bu rakamdan sadece 16 bin 89’una yanıt verildi. Parlamentonun denetim yollarından biri de verilen soru önergeleri olurken, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi"nde soru önergelerinin en az yanıtlandığı dönem olduğu görüldü.

DEDE ÖNERGE VERMİŞTİ

HDP’li Sait Dede, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, İçişleri Bakanlığı’na 27’inci Dönem boyunca toplam 12 soru önergesi verdiğini, ancak bu soru önergelerinin Bakanlık tarafından yanıtlanmadığını söyledi. Dede, soru önergesinde "İçişleri Bakanlığı’na cevaplanması istemiyle 27. Dönem itibariyle kaç soru önergesi verilmiştir?", " Verilen soru önergelerinin Meclis içerisinde grubu bulunan partilere göre dağılımı nedir?", "HDP tarafından İçişleri Bakanlığı’na cevaplanması istemiyle kaç soru önergesi verilmiştir?" şeklinde sorular yöneltmişti. (MA)

Öne Çıkanlar