Danıştay Yılanlı Dağı’na mermer ocağı projesini iptal etti

Danıştay Yılanlı Dağı’na mermer ocağı projesini iptal etti
Kangal’a bağlı 20 köyün su ihtiyacını karşılayan ve Alevilerin kutsal saydığı mekanın yer aldığı Yılanlı Dağı’na yapılmak istenen mermer ocağı projesi yargı engeline takıldı.

Gül GÜNDÜZ


ARTI GERÇEK - Sivas’ın Kangal ve Ulaş ilçeleri sınırında bulunan ve 20 köyün su ihtiyacını karşılayan Büyükyılanlı Dağı’na mermer ocağı açılmak isteniyordu. Ancak köylüler, su kaynağı olan, birçok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan ve Alevilerin kutsal mekanı olarak kabul edilen Büyükyılanlı Dağı’na yapılması istenen projelere karşı çıkarak direnişe geçmişti.

Köy dernekleri, açılmak istenen mermer ocağı ile ilgili verilen ‘ÇED gerekli değil’ kararını yargıya taşımış, Sivas İdare Mahkemesi’nden de yürütmeyi durdurma kararı alınmasını sağlamıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve çalışmayı yürüten şirket karara itiraz ederek Danıştay’a götürdü ancak beklenen sonucu alamadı.

Davanın avukatı Abidin Tatlıpınar süreci Artı Gerçek’e değerlendirdi, bilirkişi raporuna vurgu yaptı: "Mermer madeni yapılan bölgedeki sular tamamen tahrip edilecek doğal yaşam ve ormanlık alan ortadan kaldırılmış olacaktı. Bilirkişi vermiş olduğu raporda bu bölgede mermer madeni çıkartılmasının geri dönülmez bir çevre felaketine yol açacağını tespit etti."

‘KARAR EMSAL MAHİYETİNDE…’

Tatlıpınar, rapor doğrultusunda ‘ÇED olumlu’ kararının iptal edildiğini hatırlattı. Bakanlığın ve çalışmayı yürüten şirketin itirazlarını anlattı.. Kararın 'emsal' olduğunu söyledi: "Danıştay bu itirazı reddetti, yerel mahkemenin kararını onaylamış oldu. Bu kararın bundan sonra bu bölgede doğal felakete yol açacak bu tür faaliyetlerin önüne geçilmesi açısından bir emsal mahiyetinde olduğu için ayrıca önemlidir."

Kangal Dernekler Federasyonu Başkanı Hasan Aslan da açıklamasında mücadele vurgusu yaptı: "Yaklaşık 3 yıldır sürdürdüğümüz Yılanlı Dağı mücadelemiz nihayet sonuçlandı. Projenin tamamen iptaline Yılanlı Dağ’a dokunulmayacağına karar verilmiş oldu. Bu süreçte örgütlü olmak doğaya yaşama sahip çıkmak önemliydi. Umuyorum ki Yılanlı Dağı’nda almış olduğumuz bu karar emsal teşkil eder ve tüm Türkiye’de doğa kazanır yaşam kazanır."

Öne Çıkanlar