Diyarbakır Tabip Odası: Diyarbakır'da yapılan test sayısı yetersiz

Diyarbakır Tabip Odası: Diyarbakır'da yapılan test sayısı yetersiz
Diyarbakır Tabip Odası'nın koronavirüs raporuna göre, test sonucu pozitif kabul edilen hasta sayısı 200'e yakın. Evde izolasyonda olan hasta sayısı ise 300.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve ardından Dünya’da hızlıca yayılan yeni tip Koronavirüs (Covid-19) riski artarak devam ediyor. Türkiye’de giderek yaygınlaşan salgın ölümlere neden oluyor. Salgına yakalananların sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye genelinde her gün vaka ve can kaybı sayıları artarken, Sağlık Bakanlığı koronavirüs salgını ile ilgili bilgileri günlük paylaşıyor. Açıklanan rakamlara itirazlarda var.

DİYARBAKIR TABİPLER ODASI TOPLANTILARA ÇAĞRILMIYOR

Diyarbakır Tabip Odası, yen tip Koronavirüs (Covid-19) ile ilgili ikinci raporunu açıkladı. Diyarbakır Tabip Odası’nın Diyarbakır’da da kurulan İl Pandemi Kurulu toplantısına şuana kadar çağrılmadığının belirtildiği raporda, İl Pandemi Kurulunun Tabipler Odası dahil olmak üzere tüm üyelerinin katılımıyla kuruluş amacına uygun bir şekilde çalışması ve karar süreçlerine tüm kurumların dahil edilmesi gerektiği vurgulandı.

TEST SONUCU POZİTİF ÇIKAN 200’E YAKIN HASTA VAR

Raporda, Sağlık Bakanlığı’nın Koronavirüs salgını ile ilgili açıkladığı verilere de değinildi. İllerdeki vaka sayılarının açıklanmadığı için Diyarbakır'daki verilerin tam olarak bilmediğinin belirtildiği raporda iu tespitler yer aldı:

"Sahadan edindiğimiz bilgilere göre Diyarbakır’da 6 Nisan2020 itibariyle PCR testi ile kanıtlanmış veya Klinik+Radyolojik olarak pozitif kabul edilen 200'e yakın hasta Covid-19 teşhisiyle yatmaktadır. Evde izolasyonda olan ya da taburcu edilen yurttaşlarımızın sayısı da yaklaşık 300’dür. İlgili kurumlardan resmi açıklamalar yapılmamakla birlikte çalışma birimlerimizden aldığımız bilgilere göre ilimizde Covid-19 nedeniyle hastanelere yatırılan iki sağlık çalışanı arkadaşımız bulunmaktadır. Temas öyküsü ve olası şüpheli olarak değerlendirilip evde izolasyonda olan sağlık çalışanları da bulunmaktadır.

TEKNİK SORUNLAR DEVAM EDİYOR, TEST ÇALIŞILAMYOR

Gazi Yaşargil EAH'de PCR ile test imkanı sağlandığı, DÜTF’de ise 06 Nisan itibariyle PCR ile test yapmaya başlanacağı ifade edilmesine rağmen teknik sorunlardan kaynaklı halen test çalışılmaya başlanmamıştır. İl sağlık müdürlüğü tarafından basına verilen bilgilere göre Diyarbakır’da yapılan test sayısı 500 civarında olduğu ifade edilmiştir. Nüfusa oranla ilimizde yapılan test sayısı son derece yetersizdir.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 3 ay boyunca araştırma görevlilerinin bitirme sınavlarının yapılmaması kararı alındığı, asistan hekimlerin nöbet listeleriyle ilgili ciddi eşitsizliklerin bulunduğu, öğretim üyelerinden yeterli destek alınamadığına ilişkin beyanları üzerine bu gündem ile ilgili odamız tarafından DÜTF Dekanlığı ve Hastane Başhekimliği ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Asistan hekim arkadaşlarımızın yaşadıkları sorunların takipçisi olacağız.

İŞTEN AYRILMALAR YASAKLANMALI

İlimizde özel hastanelerinin bir kısmının İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ihtiyaç halinde pandemi hastanesi olarak kullanılacağı belirtilmiştir. Salgın gibi olağan dışı dönemlerde işten ayrılmaların yasaklanması gerektiği bir kez daha hatırlatıyoruz. Salgın sonrası hasta sayısının azalmasıyla birlikte özel hastanelerin hemen hepsinde hekimler ve sağlık çalışanlarına yıllık izin kullandırma, ücretsiz izne çıkarma, maaşlarda kesinti gibi uygulamalara başvurulduğu gözlemlemekteyiz.

Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi ve DÜTFH gibi merkezlerden alınan verilere göre özel hastanelerin genel olarak Covid'li hasta almamaya, test yapmamaya yönelik bir defans gösterdikleri, uygun koşullarda sevk yapılmadığı görülmektedir. Teknolojik imkanların artmasıyla birlikte hasta bilgi ve grafilerinin sosyal medya guruplarında paylaşıldığı izlenmekte olup hasta mahremiyetinin önemini bir kez daha vurgulamak istiyoruz.

BATIDAN DİYARBAKIR'A GÖÇ VAR

İlimizdeki mevcut üretime devam eden fabrika ve iş yerlerinde Covid-19 pandemisi nedeniyle iş sağlığı ve güvenliğine yönelik değerlendirmeler yapılmalı, gerekli önlemler ve tedbirler alınmalıdır. İlimizdeki Aile Sağlığı Merkezleri’nden (ASM) aldığımız verilere göre son bir hafta içerisinde batıdaki büyük şehirlerden ilimize yönelik ciddi göçler yaşandığı, izolasyon sağlanmadığı için bu göçlerin ilimizde ileriki günlerde ciddi kaynak riski taşımaktadır. ASM’lere sağlanan malzemelerin tedariğinin devamlılığının sağlanmasının önemini, buralardaki triyajın maske ile yapılması gereğini bir kez daha hatırlatıyoruz.

BARINMA SORUNU DEVAM EDİYOR

İlimiz Sur ilçesinde bulunan Demir Otel sağlık çalışanlarına otelin bir bölümünü tahsis edilmiş olup, odamızın aracılığıyla otele yaklaşık 45 sağlıkçı yerleştirilmiştir. Yine Sur ilçesinde bulunan Kervansaray Otelin sağlıkçılara otelin bir bölümünü tahsis ettiği ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafında Halid Bin Velid öğrenci yurdu belirlenmiş ancak ihtiyacın giderek artacağı, salgın arttıkça barınma ihtiyacının artacağı öngörülmekte olup sağlık çalışanları için otel, yurt ve misafirhanelerde yeterli ve uygun barınma olanaklarının sağlanması için duyarlılık çağrısı yapılmıştır. Büyük kentlerde genellikle belediyeler aracılığıyla yapılan bu düzenlemeler ilimizde maalesef yetersizdir."

Öne Çıkanlar