Dolar kuru mayıs ortasından bu yana 6,85 bandına sıkıştı

Dolar kuru mayıs ortasından bu yana 6,85 bandına sıkıştı
Coronavirus salgınıyla birlikte çok sert hareketlerin görüldüğü dolar kuru, iki aya yakın süredir 5 kuruşluk dar bir bantta seyrediyor. Dolar, 15 gündür ani inişler dışında 6,85'te...

Dolar/TL kuru, mayıs başında 7,2690'a kadar yükselmesinin ardından kademeli olarak gerileyerek dar bir banda oturdu. Kurda günlük kapanış fiyatlarına göre hesaplanan volatilite göstergesi tarihi düşük seviyelere geriledi.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, tezgahüstü piyasalarda işlem gören bir ay vadeli dolar/TL opsiyon sözleşmelerinin primi şubat ortasından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Coronavirus salgınının etkisiyle Türkiye’nin döviz gelir ve gider dengelerinin sarsılması ve yüklü miktarda yabancı sıcak para çıkışının yaşanmasıyla kurda haziran öncesinde sert hareketler görülmüştü. Reuters ve Bloomberg ajansları, kamu bankalarının dolar satarak kura müdahale ettiğini gündeme getirmişti.

Kur, son 15 gündür 6,85’te sabitlenmiş şekilde çok dar bir aralıkta hareket ediyor. Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimlerine sürpriz şekilde ara verme kararı dahil olmak üzere ekonomideki önemli gelişmelere belirgin bir tepki vermeyen dolar/TL, bugün de son 15 gündür olduğu gibi 6,85 civarında yatay seyrediyor.

Türkiye iki yıl vadeli Hazine tahvilinin faizi aynı dönem içerisinde 57 baz puan düşerek, çarşamba günü yüzde 9,46 oldu. Gösterge tahvilin faizi nisan ortasında yüzde 12,26'ye kadar yükselmişti.

Türk Lirası, dolar karşısında 19 Mayıs'tan bu yana günlük kapanış fiyatlarına göre 6,71 ile 6,86 seviyeleri arasında sınırlı bir şekilde dalgalandı.

Öte yandan, diğer gelişen piyasa paralarına bakıldığında aynı dönem içerisinde dolara kadar yükseliş hareketi görülüyor.

Bloomberg'ün takip ettiği 24 gelişen piyasa parasının çoğu dolar karşısında değer kazanırken, düşüş yaşanan paraların kayıpları sınırlı kaldı. En fazla yükselen yüzde 6,39 ile Güney Afrika Randı ve en fazla düşen Arjantin Pesosu oldu.

Alınan tedbirlerin dolar/TL kurunda işlem yapmayı neredeyse imkansız hale getirdiğini belirten Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı Gümülcineli, kurun dar banttaki seyrine ilişkin "Hacim çok düşük. Hareketler sınırlı kalıyor" dedi.

Kur hareketinde swap anlaşması beklentilerinin de etkili olduğunu işaret eden Gümülcineli, "Kurun yukarı gitmesi için yurt dışı piyasalarda bozulma olması veya swap anlaşması ile ilgili negatif bir haber olması gerekir" dedi.

Öne Çıkanlar