Maymun çiçeği vakalarının yükseldiğini açıklayan WHO, üye ülkelere çağrı yaptı

Maymun çiçeği vakalarının yükseldiğini açıklayan WHO, üye ülkelere çağrı yaptı
Virüsün çocuklar ve bağışıklığı zayıf bireyler arasında yayılması halinde riskin yükselebileceğini belirten WHO, üye ülkelere hastalığa karşı bilgilendirme ve korunma çağrısı yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), birçok ülkede görülmeye başlanan maymun çiçeği (monkeypox) virüsünün şimdiye kadar 23 ülkede 257 kişiye bulaştığını açıkladı.

WHO’dan yapılan açıklamada, maymun çiçeğinin yayılımına dair son bilgiler paylaşıldı.

26 Mayıs itibarıyla WHO merkezine 23 ülkeden raporlanan vakalardan 257'sinin doğrulandığını açıklayan kurum, 120 şüpheli vakanın ise incelendiğini aktardı. Söz konusu 23 ülkede ise şimdiye kadar virüs nedeniyle can kaybının yaşanmadığı kaydedildi.

Euronews'te yer alan habere göre WHO, maymun çiçeği hastalığının yaygın olarak görüldüğü 5 Afrika ülkesinden ise 1365 vaka ve 69 ölüm rapor edildiğini duyurdu. Bu vakaların aralık ayı ortalarından mayıs ayı sonuna kadar olan dönem içerisinde raporlandığı bildirildi.

'KÜÇÜK ÇOCUKLAR VE BAĞIŞIKLIĞI ZAYIF KİŞİLER ARASINDA YAYILIRSA RİSK YÜKSELİR'

Virüsün takibi genişledikçe vaka sayılarının endemik ve endemik olmayan ülkelerde artma ihtimalinin yüksek olduğu aktarıldı. Küresel kamu sağlığı riskinin şu an için normal düzeyde olduğunu belirten WHO, ancak virüsün küçük çocuklar ve bağışıklığı zayıf bireyler arasında yayılması halinde riskin de yükselebileceği uyarısında bulundu.

WHO’DAN ÜYE ÜLKELERE ÇAĞRI

WHO üyesi ülkelere, maymun çiçeği virüsüne yakalanma riski yüksek kişilere doğru bilgilendirmede bulunma, virüsün risk grupları arasında daha fazla yayılımını önleme ve virüsle mücadele için sahada görev yapan sağlık çalışanlarını koruma çağrısı yapıldı.

EN ÇOK VAKA İNGİLTERE’DE

Örgütün sitesinde yayımlanan vaka tablosuna göre, en çok maymun çiçeği vakasının görüldüğü İngiltere'de 106, Portekiz'de 49, Kanada'da 26, İspanya'da 20, Hollanda'da 12 ve ABD'de 10 vaka bulunuyor.

Avusturya, Belçika, Fransa, Finlandiya, İsviçre, İsrail, İtalya ve Avustralya ve virüsün görüldüğü diğer ülkelerde ise vaka sayıları 10'un altında.

Afrika'da keşfedilen ve belirli aralıklarla kıtanın dışına çıkan maymun çiçeği virüsü, en son 6 Mayıs'ta İngiltere'de görülmüş, ilerleyen günlerde Avrupa ülkelerine yayılmıştı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI

Çok nadir olarak sınıflandırılan maymun çiçeği hastalığı, çiçek hastalığına benzetilmekle birlikte semptomlarının daha hafif olduğu biliniyor. Genelde iki ila 4 hafta süren hastalık sürecinde vücutta lekeler ve lezyonlar oluşabiliyor.

Öne Çıkanlar