Dünya Basınında Bugün | ABD'de üç eyalet sınırlamaları kaldırıyor, Avrupa'da tatile şartlı yeşil ışık

Dünya Basınında Bugün | ABD'de üç eyalet sınırlamaları kaldırıyor, Avrupa'da tatile şartlı yeşil ışık
Batı basınında öne çıkan gazetelerin manşetleri...

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) Amerika Birleşik Devletleri'nde yayımlanan gazetelerin manşetlerinde yer almaya devam ediyor. New York, New Jersey ve Connecticut, 19 Mayıs'tan itibaren işletmelere getirilen kapasite kısıtlamasını kaldırmaya hazırlanırken, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun iki doz aşı yaptıranlara yönelik seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasını önermesi de gazetelerde kendine yer buldu.

AB Komisyonu'nun tavsiyesi İngiltere gazetelerinde de ön plana çıkarılırken, Başbakan Boris Johnson'un seyahat serbesti sağlanacak "yeşil liste" üyesi ülkelerin genişletilmesi konusunda ihtiyatlı davranacağı da belirtildi. 

Microsoft'un kurucusu Bill Gates ile eşi Melinda Gates'in boşanma kararı da İngiltere gazetelerinde kendine geniş yer buldu. The Guardian gazetesi "89 Milyar Poundluk Boşanma" başlığını kullandı.

ABD ve Avrupa'da bugün öne çıkan haberlerden bazıları şöyle:

NEW YORK TIMES: 3 EYALET AÇILIYOR

New York Times gazetesi, Vali Andrew Cuomo'nun, New York ve iki komşu eyaleti New Jersey ve Connecticut'ta salgın nedeniyle işletmelere getirilen kapasite kısıtlamasının 19 Mayıs tarihinden itibaren tamamen sona ereceğini açıklamasını manşetine taşıdı.

Vali Cuomo, New York ile New York'a komşu eyaletler Connecticut ve New Jersey'de 19 Mayıs tarihinden itibaren perakende mağazaları, ofisler, restoranlar, sinema salonları, Broadway sahneleri, müzeler, açık ve kapalı eğlence merkezleri ve spor salonları dahil olmak üzere birçok işletmenin kapasite sınırı olmadan çalışabileceğini belirtti.

Cuomo, ellerindeki verilere göre üç eyalette Covid-19 testleri pozitif çıkanların sayısının aşamalı olarak azaldığını belirterek, "Artık üç eyalette de tamamen açılma vakti geldi. Ayrıca şimdiye kadar salgın konusunda aldığımız kararlara uyan New Yorklular mükemmel bir iş başardı" diye konuştu.

WALL STREET JOURNAL: HİNDİSTAN'A SEYAHAT KISITLAMASI

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki'nin, Hindistan’da son dönemde Covid-19 vakalarında yaşanan olağanüstü artış nedeniyle ülkeden ABD'ye seyahatlere 4 Mayıs'tan itibaren kısıtlama getirileceğini açıklaması Wall Street Journal gazetesinde ön plana çıkarıldı.

ABD, günlük vaka sayılarının 300 bini geçtiği Hindistan ile hava trafiğine kısıtlama getiriyor. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki yaptığı yazılı açıklamada, Hindistan’da son dönemde vaka sayılarında yaşanan artış nedeniyle söz konusu ülkeden ABD'ye seyahatlere kısıtlama getirildiğini belirtti.

Kısıtlama kararının 4 Mayıs tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacağını kaydeden Psaki, "ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) tavsiyesi üzerine Biden yönetimi, Hindistan’dan seyahatleri acilen kısıtlayacak. Karar, Hindistan’daki olağanüstü yüksek Covid-19 vaka sayıları ve Covid-19 mutasyonları ışığında uygulanacak" dedi.

FINANCIAL TIMES: ALMANYA AŞILANANLARA KISITLAMALARI KALDIRIYOR

Financial Times, Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn'ın, ülkede tamamen aşılanmış ve Covid-19 geçirmiş kişilerin kısıtlamalardan muaf tutulması için yasal düzenlemeleri sürdürdüklerini ve en geç önümüzdeki hafta onaylanmasını beklediklerini açıklamasını manşetine taşıdı. Spahn, Covid-19'a karşı tamamen aşılanan Almanların da ülkelerine yeniden girişte karantinadan muaf tutulması gerektiğini söyledi.

Önerilen kararların yürürlüğe girmesi durumunda, Almanya’da Covid-19'a karşı tamamen aşılanmış veya virüsten kurtulmuş kişiler, kısıtlama olmaksızın tekrar buluşabilecek.

THE GUARDIAN: 89 MİLYAR POUNDLUK BOŞANMA

The Guardian, Avrupa Birliği'nin sınırlarını turistik seyahate gelecek üçüncü ülke vatandaşlarına açmaya hazırlanmasını manşetine taşıdı. 

Üye ülkeler AB Komisyonu’nun önerisini kabul ederse, Avrupa İlaç Ajansı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanan aşıları yaptıranlar zorunluluk dışında da AB ülkelerine seyahat edebilecek.

Öneriye göre Avrupa İlaç Ajansı onaylı aşılar otomatik kabul görecek. AB ülkeleri, istemeleri halinde WHO'nun acil kullanım listesinde yer alan aşıları da kabul edilen aşılar listesine ekleyebilecek. EMA şu ana kadar BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson&Johnson aşılarına onay verdi. Rus Sputnik V, Curevac ve Novavax aşılarının ön değerlendirme süreçleri ise sürüyor.

The Guardian yaklaşık 130 milyar dolarlık servete sahip Microsoft'un kurucusu  Amerikalı iş insanı Bill Gates ve eşi Melinda Gates ayrılık kararı almasına da "89 Milyar Poundluk Boşanma" başlığıyla geniş yer ayırdı.

65 yaşındaki Bill Gates, boşanma kararını Twitter hesabından, "İlişkimiz üzerinde epey düşündükten sonra evliliğimizi bitirme kararı aldık" açıklamasıyla duyurdu.

İkili, küresel yardım kuruluşu Bill ve Melinda Gates Vakfı'nda birlikte çalışmayı sürdüreceklerini açıkladı.

Vakıf geçtiğimiz aylarda Covid-19 aşılarının geliştirilmesi ve dağıtımı için verdiği 1,75 milyar dolarlık hibeyle dikkat çekmişti.

TIMES: AB TATİL NOKTALARINI AÇIYOR

AB Komisyonu'nun, üye ülkelere AB tarafından onaylı Covid-19 aşılarını yaptıran kişilere mevcut seyahat kısıtlamalarını kaldırmalarını tavsiye etmesi Times'ın manşetinde yer aldı.

Vaka sayısı az olan 7 ülkeden AB’ye serbest seyahatler de devam edebilecek. Bu ülkeler Avustralya, Yeni Zelanda, Ruanda, Singapur, Güney Kore, Tayland ve Çin. Çin’e mütekabiliyetin teyit edilmesi halinde izin verilmesi planlanıyor. Ayrıca bu ülkelerden gelenlere karantina uygulaması ve test zorunluluğu bulunuyor.

AB Komisyonu, bu ülkeler dışında başka ülkelerden de AB’ye gelişlere izin verilmesi için epidemiyolojik duruma ilişkin kriterlerin gevşetilmesini önerdi. Böylece salgın durumu olumlu seyreden ülkelerden de gelişler için kriterler yeniden belirlenebilecek.

INDEPENDENT: JOHNSON DİKKATLİ OLMAKTAN YANA

AB Komisyonu'nun, seyahat kısıtlamalarının kademeli oalrak kaldırması tavsiyesi Independent'ın da manşetinde yer aldı. Ancak gazete, Başbakan Boris Johnson'ın İngiltere vatandaşlarının yurt dışında yapacağı tatiller için serbesti sağlayacak "yeşil ışık" listesinin güncellenmesinde dikkatli davranılması gerektiği uyarısında bulundu.

İngiltere bir yılı aşkın süredir devam eden Covid-19 önlemlerini geride bırakmaya hazırlanıyor. Başbakan Boris Johnson normale dönüşün bir adımı olan yurt dışı tatillere yeşil ışık yaktı.

Başbakan Boris Johnson’ın Mayıs ayı ortasından itibaren tatile gidilebileceğini açıkladığı ülkeler arasında ilk sırada, Malta, Cebelitarık, Maldivler ve bazı Karayip adaları geliyor. Ancak hükümetin izin vereceği yeşil kategorideki ülkelerin sayısının 24’e kadar çıkacağı kaydedildi.

İngiltere’nin Covid-19 yol haritası, ülkelerdeki vaka sayılarının yüksekliğine göre, yeşil, turuncu ve kırmızı olmak üzere kategorilere ayrılmıştı.


    

Öne Çıkanlar