Dünya Basınından | The Guardian: Covid'de sessiz skandal; hastanelerde virüs kapan 8 bin 700 kişi öldü

Dünya Basınından | The Guardian: Covid'de sessiz skandal; hastanelerde virüs kapan 8 bin 700 kişi öldü
Batı basınında öne çıkan gazetelerin manşetleri...

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yayımlanan gazetelerde yeni tip Coronavirus (Covid-19) önlemlerinde yapılacak gevşemeler geniş yer buldu. New York Times, eyalette 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında tamamen yüz yüze eğitime geçileceğini yazarken, Washington Post, Las Vegas'ın haziran ayında on binlerce kişinin katılacağı bir fuara ev sahipliği yapacağını ön plana çıkardı. 

ABD basını Belaruslu muhalif gazeteci Raman Pratasevich'in yakalanması için Yunanistan'dan Litvanya'ya giden yolcu uçağının Minsk'e zorla iniş yaptırılmasına da yer ayırdı. Belarus Havayolları'na ait uçakların Avrupa hava sahasına girişleri yasaklanması ve AB ülkelerine bağlı havayolu şirketlerine Belarus hava sahasını kullanmama çağrısı yapılması gazetelerde geniş yer buldu.

İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesi, hastane kaynaklı Covid vakalarını ve ölümlerini manşetine taşıdı. Gazete ülkede Mart 2020'den bugüne kadar 32 bin 307 kişinin hastanelerde enfekte olduğunu ve 8 bin 700'e yakın kişinin hastanede kaptığı virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini yazdı. The Guardian eski Sağlık Bakanı Jeremy Hunt'ın, hastane kaynaklı Covid vakalarının "bu salgının sessiz skandallarından biri olmaya devam ettiğini ve binlerce önlenebilir ölüme neden olduğunu" söylediğini ön plana çıkardı.

Independent George Floyd cinayetinin 1. yıl dönümüne birinci sayfasında geniş bir fotoğrafla yer verdi. George Floyd, geçen yıl bugün, 25 Mayıs 2020'de polis memurları tarafından yere yüzüstü yatırılmış, elleri arkadan kelepçelenmişti. Beyaz polis memuru Derek Chauvin dizini Floyd'un boğazının üzerinde 9 dakika 29 saniye kaldırmadan bastırmıştı.

ABD ve İngiltere'de bugün öne çıkan haberlerden bazıları şöyle:

NYT: UZAKTAN EĞİTİM KALDIRILIYOR

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio'nun, ABD'nin en büyük ilk ve orta dereceli eğitim bölgesi olan kentte 2021-2022 eğitim-öğretim yılının başlayacağı sonbaharda uzaktan eğitim seçeneği sunulmayacağını, eğitimin sadece yüz yüze yapılacağını açıklaması New York Times'ın manşetinde yer aldı. 

De Blasio, Covid-19 salgını nedeniyle bir yıldan uzun süre kentteki bir milyon 100 bin öğrencinin dersliklerden uzak kaldığını, ancak öğrencilerin sonbaharda okullara geri döneceğini söyledi.

New York'taki okullar mevcut eğitim yılında, öğrencilerin haftada üç gün dersliklerde yüz yüze, iki gün de uzaktan eğitim gördüğü haftalık karma sistem uygulamıştı.

WASHINGTON POST: LAS VEGAS'TA YAPILACAK İLK FUAR MİHENK TAŞI OLABİLİR

Washington Post, ABD'de Covid-19 salgınının başlamasından bu yana en büyük ticaret fuarının gelecek ay düzenleneceğini yazdı.

Haberde, "Beton Dünyası' Coronavirus salgınının başlamasından bu yana Amerika Birleşik Devletleri'nde planlanan ilk büyük, yüz yüze ticaret fuarı. Yüksek risklere alışkın bir şehir için bile risk çok yüksek" dendi.

Las Vegas'taki büyük kumarhane çalışanlarının yüzde 80 ila 90'ının ilk doz aşılarını olduğunu yazan gazete, çalışanlara aşı yaptırmaya teşvik için komedyen Dave Chapelle'in gösterisine bilet ve spa seansı kuponları gibi promosyonlar hazırlandığını belirtti.

Gazete on binlerce kişinin katılacağı fuarın virüs yayılımında patlama yaratmaması halinde bir mihenk taşı olacağı görüşünü ön plana çıkardı.

WALL STREET JOURNAL: ULUSAL MUHAFIZLAR WASHINGTON DC'DEN ÇEKİLDİ

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in, 6 Ocak’taki Kongre baskınının ardından Washington DC'ye konuşlandırılan Ulusal Muhafızların tamamının başkentten ayrıldığını duyurması Washington Post'un manşetinde yer aldı.

Yaklaşık 5 aydır Kongre çevresinde güvenlik önlemi alan Ulusal Muhafızların kentten ayrılışına ilişkin açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, görevini tamamlayarak eyaletlerine dönen askerlere teşekkür etti.

ABD Başkanlık seçim sonuçlarının hileli olduğunun iddia eden Donald Trump, on binlerce destekçisi ile 6 Ocak’ta Washington’da miting yapmıştı.

Mitingin ardından, kongreye yürüyen göstericiler, başkanlık seçimleri seçiciler kurulu oylamasının onay oturumunun sürdüğü Kongre binasının önünde gelmiş ve polis barikatlarını aşarak binaya girmişti.

BELARUS'A YÖNELİK YAPTIRIMLAR FINANCIAL TIMES'IN MANŞETİNDE

Belarus'un bir muhalif gazeteciyi gözaltına almak için hava sahasındaki bir yolcu uçağına zorla iniş yaptırmasına Avrupa Birliği'nden gelen yaptırım Financial Times'ın manşetinde yer aldı. Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarının dün akşamki zirvesinden Belarus'a yaptırım kararı çıktı.

Buna göre Avrupa Birliği ülkelerine bağlı havayolu şirketlerine de Belarus hava sahasını kullanmama çağrısı yapıldı. Lufthansa, SAS, Air France, Finnair ve AirBaltic havayolu şirketleri Belarus'a uçuşları askıya alarak Belarus hava sahasını kullanmayacaklarını duyurmuştu.

THE GUARDIAN: HASTANE KAYNAKLI COVID ÖLÜMLERİ 8 BİN 700

The Guardian gazetesi, İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi'nin Coronavirus verilerine manşetinde yer verdi.

Gazeteye göre Mart 2020'den bu yana 32 bin 307 kişiye hastanelerde Covid-19 bulaştı ve 8 bin 700'e yakın kişi hastanede kaptığı virüs nedeniyle hayatını kaybetti. 

The Guardian eski Sağlık Bakanı Jeremy Hunt'ın, hastane kaynaklı Covid vakalarının "bu salgının sessiz skandallarından biri olmaya devam ettiğini ve binlerce önlenebilir ölüme neden olduğunu" söylediğini yazdı.

GEORGE FLOYD CİNAYETİNİN BİRİNCİ YIL DÖNÜMÜ INDEPENDENT'IN MANŞETİNDE

Independent gazetesi ABD'yi ayağa kaldıran George Floyd cinayetinin 1. yıl dönümüne birinci sayfasında geniş bir fotoğrafla yer verdi. 

George Floyd, geçen yıl bugün, 25 Mayıs 2020'de polis memurları tarafından yere yüzüstü yatırılmış, elleri arkadan kelepçelenmişti. Beyaz polis memuru Derek Chauvin dizini Floyd'un boğazının üzerinde 9 dakika 29 saniye kaldırmadan bastırmıştı.

Derek Chauvin'in yargılandığı davada karar 21 Nisan'da açıklanmıştı. İki gün süren tartışmaların ardından karara varan jüri üyeleri Chauvin'i ikinci derece, üçüncü derece cinayet ve ölüme sebebiyet vermekten suçlu bulmuştu. Yargıç, Chauvin'in alacağı hapis cezasının iki ay sonra sonra belirleneceğini duyurmuştu, ancak eski polis memuru bu hükmün ardından onlarca yıllık hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir. ABD yasalarına göre, ikinci derece planlı olmayan cinayete en çok 40 yıl, üçüncü derece cinayete en çok 25 yıl, ikinci derece ölüme sebebiyet verme suçuna ise 10 yıl hapis ve/veya 20 bin dolar hapis cezası verilebiliyor.


 

 


 


 

 


 

Öne Çıkanlar