Dünya Basınında Bugün | Fransa'da Macron'un tek rakibi aşırı sağcı Le Pen

Dünya Basınında Bugün | Fransa'da Macron'un tek rakibi aşırı sağcı Le Pen
Batı basınında öne çıkan gazetelerin manşetleri...

İnan KETENCİLER


ARTI GERÇEK - Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) George Floyd cinayeti davasının polis Derek Chauvin'in mahkûmiyetiyle sonuçlanmasının ardından polisin görev ve yetkileri tartışılmaya devam ediyor. Demokratlar yeni bir yasal düzenlemeyle polislerin görev ve yetkilerinde reforma gitmeyi tasarlıyor.

Avrupa basınında öne çıkan gelişmeler ise Fransa'da aşırı sağcı Marine Le Pen'in yükselişi, İtalya'da ekonomiyi hareketlendirmesi beklenen 221 milyar Euro'luk teşvik paketi oldu.

ABD ve Avrupa'da bugün öne çıkan haberlerden bazıları şöyle:

NEW YORK TIMES: POLİS DEPARTMANINA SORUŞTURMA

New York Times gazetesi, ABD Adalet Bakanlığı'nın (DOJ) Minneapolis Polis Departmanı'na (MPD) "anayasaya aykırı veya yasadışı polislik yapılıp yapılmadığını" belirlemek adına bir sivil soruşturma başlattığını duyurmasını manşetine taşıdı. 

Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis kentinde 25 Mayıs 2020'de Afro Amerikalı George Floyd'un gözaltına alındığı sırada boynuna baskı yapılarak öldürülmesine ilişkin eski polis Derek Chauvin yargılandığı davada dün suçlu bulunmuştu.

WP: REFORM YENİDEN GÜNDEMDE

Washington Post, George Floyd davasında karar verilmesinin ardından Demokratların polis reformunu yeniden gündeme getirmesini manşetine taşıdı.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ABD Kongresi üyelerinden, polis gücünde reformu öngören "George Floyd" yasasını onaylamalarını istedi.

Bu arada Demokrat senatörler ve sivil haklar aktivistleri de Floyd’un 25 Mayıs’taki ölüm yıldönümüne kadar yasa çıkarmak için baskı yapacaklarını belirttiler.

WALL STREET JOURNAL: BIDEN ERMENİ SOYKIRIMI'NI TANIYABİLİR

Wall Street Journal gazetesi, başsayfasının üst bölümünde Rusya'daki Aleksey Navalny protestolarına yer verdi. Haberde "Putin daha da sertleşirken Rusyalılar Navalny için yürüdü" başlığı kullanıldı.

Gazetenin manşetindeyse ABD merkezli ilaç firması Pfizer ile Alman şirketi BioNTech’in geliştirdiği yeni tip Covid-19 aşısının, Meksika ve Polonya’da sahtelerinin tespit edildiği belirtildi.

Habere göre, Meksika’da ele geçirilen aşı şişelerinde sahte etiketlere rastlanırken, Polonya’daki sahte Covid-19 aşılarının içeriğinde de kırışıklık giderici maddeler tespit edildi.

Öte yandan Wall Street Journal'a konuşan ABD'li yetkililer ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 yaşanan 'Ermeni Soykırımı'nı "soykırım" olarak tanımaya hazırlandığını söyledi.

Habere göre, Biden, 1915'taki 'Ermeni Soykırımı'nın anma günü olan 24 Nisan'da yapacağı açıklamada "soykırım" ifadesini kullanabilir.

Ancak ismi verilmeyen yetkililer bunun henüz kesinlik kazanmadığını, nihai bir karar verilmediğini ve bu yönde bir bilgilendirme de yapılmadığını; Biden'ın daha önceki başkanlar gibi sembolik bir açıklamayı da seçebileceğini belirtti.

Gazete, Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki'nin de açıklamanın yapılacağı Cumartesi gününden önce detay vermeyi kabul etmediğini aktardı.

WSJ, Biden'ın "soykırım" demesi halinde bunun Türkiye ile ABD arasındaki gerilimi daha da artıracak "ender görülen" bir adım olacağını belirtti.

FT: İTALYA'DA DEVASA TEŞVİK PAKETİ

Financial Times gazetesi İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en derin durgunluktan kurtulmaya çalışan İtalyan ekonomisinin radikal bir şekilde yeniden yapılandırılması için önümüzdeki hafta 221 milyar Euro'luk bir teşvik paketini açıklayacağını yazdı.

Hızlı tren ve yeşil enerjiye önemli yatırımların yanı sıra ülkenin kamu idaresinin tam olarak dijitalleştirilmesini içeren plan, AB'nin pandemi teşvik fonuna dayanacak.

İtalya ve İspanya'nın programdan hibelerden en çok yararlanan iki ülke olması bekleniyor. Yetkililer, İtalyan kabinesi tarafından bu hafta sonuna kadar onaylanması beklenen Draghi kurtarma planının, İtalyan bütçe kaynaklarında 30 milyar Euro ve Yeni Nesil AB programından 191.5 milyar Euro kredi ve hibe içerdiğini söyledi. insanlar planlar hakkında bilgi verdi.

GUARDIAN: SAVAŞTA HAYATINI KAYBEDEN AZINLIK MENSUPLARINDAN ÖZÜR DİLENECEK

The Guardian gazetesi, 1. Dünya Savaşı'nda hayatını kaybeden İngiliz Milletler Topluluğu üyesi askerlerin cenazelerine yönelik ayrımcılık yapıldığı iddialarını manşetine taşıdı. Haberd 

Haberde "İngiliz Milletler Topluluğu Savaş Mezarları Komisyonu'nun İngiliz İmparatorluğu'nun Birinci Dünya Savaşı'nda ölen siyahların ve Asyalıların anılmasında 'eşitsiz' davranıldığı için özür dilemesi bekleniyor" dendi.

Guardian, "Yapılanir soruşturma sonucunda, İngiliz İmparatorluğu için savaşırken ölen, ağırlıklı olarak siyah ve Asyalı askerler, "yaygın ırkçılık" tarafından desteklenen kararlar nedeniyle, beyaz silah arkadaşları gibi resmen anılmadı" diyerek İngiliz Milletler Topluluğu Savaş Mezarları Komisyonu'nun, en az 116 bin asker için perşembe günü resmi bir özür yayınlayacağını yazdı.

TIMES: JOHNSON'A NUMARASINI DEĞİŞTİRMESİ TEKLİF EDİLDİ

The Times, politik kararlarını etkileme potansiyeli olan kişilerin kendisiyle iletişime geçmesinden endişe duyulduğu bir dönemde İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, Kabine Müsteşarı Simon Case'in telefon numarasını değiştirmesi yönündeki tavsiyesini reddettiğini yazdı.
Müsteşar Simon Case'in, milletvekilleri, lobiciler ve iş dünyasından diğer isimlerin başbakanla iletişim kurabilmesinin kolaylığı nedeniyle geçen yıl bu tavsiyede bulunduğu belirtildi.

Habere göre, on yıldan uzun bir süredir aynı hattı kullanan Johnson, numarayı değiştirmek konusunda isteksizdi ve tavsiyeyi reddetti. 

INDEPENDENT: HAVA KİRLİLİĞİNDEN ÖLEN KIZIN ANNESİNDEN ÇAĞRI 

ABD'de Minneapolis Polis Departmanı'na yönelik hükümet soruşturması Independent'ın baş sayfasında geniş yer bulurken, gazetenin öne çıkardığı bir diğer haber İngiltere'de 2013 yılında hava kirliliği nedeniyle tetiklenen astım krizi sonrası hayatını kaybeden 9 yaşındaki Ella Kissi-Debrah'ın annesinin çağrısı oldu.

The Independent'a konuşan annesi Rosamund Adoo-Kissi-Debrah kızının anısına bir yasa düzenlenmesinit talep etti.

LIBERATION: TEHLİKE DAHA AÇIK HALE GELDİ

Liberation gazetesi 2022'de yapılacak Fransa Cumhurbaşkanlığı seçiminde Emmanuel Macron'un tek rakibinin aşırı sağcı Marine Le Pen olduğuna dikkat çekerek "Tehlike daha açık hale geldi" başlığını kullandı.

Harris Interactive kamuoyu araştırma kuruluşuna yaptırılan son bir anket, Fransa’da 2022 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Emmanuel Macron ile aşırı sağcı lideri Marine Le Pen arasında ve oldukça çekişmeli geçeceğini gösteriyor.

Ankete göre, Nisan 2022’de yapılacak seçimlerin ilk turunda en çok oy alacak iki aday Macron ile Le Pen. Macron’un diğer partilerin adaylarının net olmamasına rağmen her hâlükârda ilk turda yüzde 26 ile yüzde 28 arasında oy alacağı tahmin ediliyor. Aşırı sağcı Le Pen ise yüzde 26 ile ikinci tura kalacak diğer aday.


 

Öne Çıkanlar