Durmuş Yılmaz sordu: 11'inci Kalkınma Planı nerede?
ARTI GERÇEK - Merkez Bankası eski Başkanı, İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, 11'inci Kalkınma Planı'nı hazırlamanın yasal süresinin geldiğine fakat ortada plan olmadığına dikkat çekti.
Yılmaz, "Bizim duyumlarımıza göre konu taraflarca görüşüldü. Orada alınan bilgiler çerçevesinde raporun kamuoyu ile paylaşılması lazımdı ancak kurumlar çökertildiği ve bu işi yapabilecek uzman kişiler kalmadığı için raporu yazan kimse kalmadı" dedi.
Yılmaz, "Hükümet süresi geçmesine rağmen henüz 11'inci Beş Yıllık Kalkınma Planı’nı açıklamadı. Bir an önce bu planın TBMM gündemine gelmesi gerekir" dedi. Yılmaz, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin ekonomik durumuna ilişkin görüşlerini açıkladı. Kalkınma planlarına değinen Yılmaz, yatırımcıların önünü görmesi için beş yıllık kalkınma programlarından oluşan orta vadeli programlar ile yıllık programlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
DEVLET KURUMLARINDA BU İŞİ YAPABİLECEK UZMAN KALMADI
Kalkınma planının TBMM’de görüşülmesinin yasal bir zorunluluk olduğunu ama yasalara aykırı olarak henüz konunun gündeme gelmediğini savunan Yılmaz, "Ortada 11'inci Beş Yıllık Kalkınma Planı ile ilgili TBMM Başkanlığına sunulmuş bir çalışma yok. Peki niye yok? Bizim duyumlarımıza göre konu taraflarca görüşüldü. Orada alınan bilgiler çerçevesinde raporun kamuoyu ile paylaşılması lazımdı ancak kurumlar çökertildiği ve bu işi yapabilecek uzman kişiler kalmadığı için raporu yazan kimse kalmadı. Bütün uyarılarımıza rağmen Devlet Planlama Teşkilatı lağvedildi. Bu teşkilatta yetişen insanlar başka kurumlara gitti. Bu planı kaleme alacak uzman yok. Bundan dolayı rapor yazılamıyor" değerlendirmesinde bulundu.
TÜRKİYE EKONOMİSİ ROTASIZ VE PUSULASIZ BIRAKILDI
Ülke kaynaklarının nerede ve nasıl kullanılacağını göstermesi açısından kalkınma planlarının önemli olduğuna işaret eden Yılmaz, "Bugün geldiğimiz noktada Türk ekonomisi rotası sapmış ve pusulasızdır. Kaptanın da tecrübesi yoktur.
Hükümeti 2002 yılında iktidara getiren o günün koşulları şimdi de mevcut. Hükümet, ülkeyi 2002’nin gerisine getirmiş durumda. Türk lirasının itibarı kalmadığı için vatandaş yabancı parayı alarak yastık altında saklıyor." diye konuştu.
Yılmaz, Twitter üzerinden yaptığı değerlendirmelerde de konuya dikkat çekti.
1.Türkiye’de ekonomi politikaları uygulamalarının oturduğu baz Beş Yıllık Kalkınma Panı, Orta vadede 5018 sayılı yasa gereği her yıl yenilenen 3 yıllık OVP ve kısa vadede yıllık planlardır. Kalkınma Planları 3067 sayılı yasa çeçevesinde TBMM de görüşüldükten sonra yürürlüğe girer pic.twitter.com/2kdOFv5p8R
— Durmuş Yılmaz (@DurmusYillmaz) May 30, 2019
2.2014-2018 dönemini kapsayan 10. 5 Yıllık Kalkınma Planı yürürlük tarihinden 6 ay önce TBMM ce kabul edilmiştir. 10. Plan 31 Aralık 2018 de sona ermiştir. 2019-2023 dönemini kapsayacak 11. Plan henüz Parlamentoya sunulmamıştır.Zaten el yordamıyla yürütülen ekonomi politikaları
— Durmuş Yılmaz (@DurmusYillmaz) May 30, 2019
3. Türk ekonomisini rotasız ve pusulasız yol almak durumunda bırakmıştır. Üstelik kaptan da tecrübesizdir. 3067 sayılı yasanın 3/1 ve 3/3 maddeleri yapılan yasaların Plana uygun olmasını amirdir.Senenin 5. ayı bitti ama 11. Plan henüz ortada yok ve Parlamentodan kanunlar geçiyo
— Durmuş Yılmaz (@DurmusYillmaz) May 30, 2019
https://t.co/K1d4rA7BgIçmişte halkın plana değil pilava ihtiyacı var denmiştir. Doğru, planlar yenmez. Biliyoruz ki plan ve program olmadan da herkesi doyuracak pilav üretilemiyor.
— Durmuş Yılmaz (@DurmusYillmaz) May 30, 2019