Fail olarak polisleri işaret eden üniversiteden iddianameye tepki

Fail olarak polisleri işaret eden üniversiteden iddianameye tepki
Elçi'nin öldürülmesine ilişkin açılan davada iki polis memuru tutuksuz olarak yargılanıyor. İddianame, Elçi'nin katilinin örgüt üyesi Yakışır'ın olduğunu öne sürüyor.

Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü, Tahir Elçi cinayetinin faili olarak polisi işaret eden raporlarını hatırlatarak iddianameye tepki gösterdi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 28 Kasım 2015 tarihinde suikaste uğrayan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin ölümüne ilişkin açılan davanın ikinci duruşması 3 Mart’ta görülecek. Diyarbakır Barosu’nun gazetecilerin olay yerinde çektiği görüntüleri incelettiği Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü Forensic Architecture, hazırladığı raporda, Elçi'nin öldürüldüğü esnada ateş açan polislerin atış yönü ve sayısı ile yere düştüğü ana dair yapılan incelemeler sonucunda fail olarak tespit ettiği 3 polisten birini ‘kesin fail’ olarak işaret etmişti. 

Hazırlanan bu rapor Baro tarafından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulurken, savcılık 4 yıllık soruşturma sonucunda hazırladığı iddianamede, tutuksuz yargılanan polis memurları M.S., F.T. ve S.T. ile firari durumdaki ve örgüt üyesi olduğu belirtilen Uğur Yakışır 'sanık' sıfatıyla yer almıştı.

Polis memurlarına "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek"ten 2 yıldan 6 yıla kadar hapis isteminde bulunan Başsavcılık, Elçi'yi "olası kastla öldürmek"ten suçladığı Yakışır için yine 2 polisi öldürmek, ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmak, polis memuru S.T.'yi öldürmeye teşebbüs ve izinsiz silah bulundurmak suçlarından toplamda 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıl hapis isteminde bulunmuştu.

'BULGULARIMIZ AÇIKCA GÖSTERİYOR'
 
Forensic Architecture, Yakışır’ın cinayet faili olarak gösterildiği davanın 3 Mart’ta görülecek ikinci duruşması öncesinde sosyal medya hesabından Türkçe paylaşımda bulunarak iddianamaye tepki gösterdi.

Tahir Elçi cinayetine ilişkin hazırlanan raporun kısa bir videosunun da eklendiği paylaşımda "Tahir Elçi davasının ikinci duruşması 3 Mart’ta görülecek. Fakat iddianamede bir sorun var. Saptadığımız polis memurlarının yanı sıra PKK üyelerinden biri de Elçi’nin katil sanığı olarak gösteriliyor. Oysa bulgularımız PKK üyelerinin Elçi’ye ateş etmediğini açıkça göstermişti" denildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar