Erdoğan ve Johnson arasında 'tahıl krizi' görüşmesi

Erdoğan ve Johnson arasında 'tahıl krizi' görüşmesi
İkili arasındaki görüşmede Erdoğan, Ukrayna'daki tahılın güvenli şekilde ülkeden çıkarılması için mutlaka çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson yaptıkları telefon görüşmesinde, savunma sanayisinde iş birliği başta olmak üzere, Türkiye-İngiltere ilişkileri ve Rusya-Ukrayna savaşı dahil bölgesel konuları konuştular.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakan'ına Ukrayna'daki tahılın güvenli şekilde ülkeden çıkarılması için mutlaka çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

ZELENSKİY: KRİZ RUSYA'NIN 'SÖMÜRGECİ' SALDIRILARI SÜRDÜKÇE DEVAM EDECEK

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Afrika Birliği'ne (AfB) video konferansla hitap ederek Rusya-Ukrayna savaşıyla Afrika'da ortaya çıkan gıda krizine ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

Burada yaptığı konuşmada gıda krizinin Rusya'nın "sömürgeci" saldırıları sürdükçe devam edeceği ifade eden Zelenskiy, "Limanlarımızdaki blokajın kaldırılması için çok boyutlu müzakereler yürütüyoruz ancak henüz ilerleme sağlayamadık çünkü Rusya'nın limanlara saldırısını engelleyecek bir mekanizma bulamadık" demişti.

ÇAVUŞOĞLU VE LAVROV DA TAHIL KORİDORUNU KONUŞTU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Ankara'da bir araya geldi. Görüşme sonrası Karadeniz'de tahıl koridoru planı ile ilgili konuşan Çavuşoğlu, "BM, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında oluşturulabilecek bir mekanizmadan bahsediyoruz. Türkiye olarak bu planı uygulanabilir görüyoruz" diye konuşmuştu.

Lavrov ise, "Ukrayna'nın tahıl ürünlerinin piyasadaki payı sadece yüzde 1" derken, "Gıda krizi oluşturacak bir durum yok. Ukraynalılar tahılı ve insanları rehin tutuyor" ifadelerini kullanmıştı.

İSTANBUL'DA 4'LÜ ZİRVE İDDİASI

Habertürk'ün Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberde ise, bu hafta askeri bir heyetin detayları görüşmek üzere Rusya'ya gideceğini belirtti.Kaynaklar, 10 güne kadar İstanbul'da 4'lü bir zirve yapılacağını ifade etti. Habere göre zirveye BM, Türkiye, Rusya ve Ukrayna heyetleri katılacak. 

Öne Çıkanlar