Erkan Baş: Resmi Gazete'nin bu nüshası bir utanç belgesi olarak tarihteki yerini alacaktır

Erkan Baş: Resmi Gazete'nin bu nüshası bir utanç belgesi olarak tarihteki yerini alacaktır
TİP Genel Başkanı Erkan Baş, İstanbul Sözleşmesi'nin fesih kararını Danıştay'a taşıyacaklarını duyurdu.

Erkan Baş, İstanbul Sözleşmesi'nin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle feshedilmesine tepki gösterdi. Baş, "Resmi Gazete'nin bu nüshası bir utanç belgesi olarak tarihteki yerini alacaktır" dedi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, TBMM’de düzenlediği haftalık basın toplantısında gündeme ilişkin gelişmeleri değerlendirdi. Baş'ın gündeminde öne çıkan başlıklar arasında; İstanbul Sözleşmesi ve Merkez Bankası kararı ile HDP'nin kapatılması istemiyle hazırlanan iddianame yer aldı.

'DANIŞTAY'A TAŞIDIK'

"İstanbul Sözleşmesi’nden uyduruk gerekçelerle, üstelik gecenin bir yarısında sadece Erdoğan imzalı bir kararı Resmi Gazetede yayınlayarak çekildik diyorlar. Bu nüsha bir utanç belgesi olarak tarihteki yerini alacaktır" diyen Baş, konuya ilişkin şöyle konuştu:

Lafa gelince halk iradesinin temsil edildiği yer dedikleri TBMM’de zamanında oy birliğiyle onaylanmış bir sözleşmeyi bir imza ile sözde iptal etmiş oluyor. AKP’nin bir yalanı daha gün yüzüne çıkmış oldu. Bu hukuksuz girişim anlamı açıktır, 'zamanında kimin neyi oyladığı beni ilgilendirmez, ben bildiğimi okurum' diyorlar.

Evet ortada bir Anayasa dışı, hukuk dışı girişim vardır ve Türkiye İşçi Partisi olarak biz de pek çok kadın örgütü ve kurum gibi meselenin hukuki olarak da takipçisi olacağız. Partili avukat arkadaşlarımız konuyu Danıştay’a da taşıdılar ve adliye koridorlarında da bir mücadele vereceğiz.

'CUMHURBAŞKANI GAYR-I MEŞRU ADIMLAR ATMAKTADIR'

Bu adımın hukuksuzca atılması iktidarın bunu tartıştırmaktan korktuğunun ve pervazsızlığının bir göstergesidir, bunlar doğru. Ancak bu adım tümüyle mevcut yasalara göre atılmış olsa bile bizim açımızdan gayr-ı meşrudur, bunu da özellikle vurgulamak isterim. Cümleyi bir de şöyle kuralım; Cumhurbaşkanı gayrı meşru adımlar atmaktadır.

Son üç günde Türkiye siyasi tarihinin utanmazlık rekorları kırılmıştır. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkışı anlatmak için iktidar ve yandaşlar kırk takla atıyorlar. Neymiş efendim, İstanbul Sözleşmesi'nin kökü dışarıdaymış, yabancıymış, bize ait olmayan bir şeymiş. İstanbul Sözleşmesi’ni yerlilik ve millilik sığlığında tartışanlara sesleniyorum; Bre cahiller, bilmiyorsanız bari susun."

'YÜREĞİNİZİN YETMEDİĞİ İŞLERE KALKIŞMAYIN'

Milyonlarca kadının karara isyan ettiğini hatırlatan Baş, "Sözleşmenin feshine sevinenler; hilafet sevdalıları, katiller veya potansiyel katiller, şeriatçılar, tacizden ve cinsel saldırıdan yargılananlar" dedi. Baş, "Bu taraflaşmanın kendisi bile bu kararın ne kadar büyük bir ihanet olduğunu açıklamaya tek başına yeter. Buradan bir çağrı yapıyoruz o halde kendilerine; yüreğinizin yetmediği işlere kalkışmayın. Bu yaptıklarınızın hesabını gerçek adalet önünde vereceğinizi unutmayın" diye konuştu.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI’NIN DEĞİŞMESİ

Naci Ağbal'ın Merkez Bankası başkanlığı görevinden alınmasına ilişkin de konuşan Baş,  "Son atadıkları Merkez Bankası Başkanı istikrarlı gidiyor, bugünle birlikte 3-4 gündür Merkez Bankası’nın Başkanı olarak kalmayı başardı. Kendisini buradan tebrik ediyoruz. Kalıcılığının haftaya da sürmesini diliyoruz" dedi.

Baş, sözlerini şöyle devam ettirdi:

"Neden çorap değiştirir gibi Merkez Bankası’nın Başkanı’nı değiştiriyorlar? Cevabı belli. Saray, ekonomiyi ne hale getirdiğinin farkında, ama herhalde bunun sorumluluğunu kendi üstlerine alacak halleri yok."

'HDP'Yİ KURAN İRADE YSK'DA DEĞİL HALKIN YÜREĞİNDE ŞEKİLLENMİŞTİR'

HDP'nin kapatılması istemiyle hazırlanan iddianameye ve HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesine de tepki gösteren Baş, "Gergerlioğlu ve HDP de asla yalnız değildir" dedi.

Baş, Gezi Parkı'nın mülkiyetinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alınmasına ilişkin de, "Ekrem İmamoğlu ve milyonların iradesinin hiçe sayılması girişimiyle Gergerlioğlu davası ve HDP'nin kapatılmaya çalışılması arasında fark yoktur. İBB’yi AKP’nin elinden halk almıştır, halktan başkası onun üzerinde hak iddia edemez. Keza HDP’yi kuran irade de YSK’da değil halkın yüreğinde şekillenmiştir. HDP’yi halk kurmuştur, Saray'da hazırlanan bir iddianame ile kapatılamaz" diye konuştu.

Öne Çıkanlar