Farplas’ta gözaltına alınan işçiler serbest bırakıldı

Farplas’ta gözaltına alınan işçiler serbest bırakıldı
İfadeleri tamamlanan 106'sı fabrikadaki işçi ve sendikacılar, 2'si ise desteğe gelen DGD-SEN yöneticileri olmak üzere toplam 108 kişi ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Kocaeli Gebze Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Farplas Otomotiv fabrikasında direnişe geçmelerinin ardından gözaltına alınan işçiler ve destek için orada bulunan kişiler serbest bırakıldı.

Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada, "Sendikal hakları için direnen ve gözaltına alınan arkadaşlarımız ifadeleri alındıktan sona serbest bırakıldı. Şubemizde yapılan toplantı ile mücadelenin bundan sonra nasıl sürdürüleceği kararlaştırılıyor" denildi.

108 GÖZALTI, BİR KİŞİNİN AYAĞI KIRIK

Gebze'deki Farplas Otomotiv fabrikasında çalışan işçiler, atılan işçilerin geri alınması ve sendika hakları için kendilerini gece saatlerinde kendilerini fabrikaya kapattı. Sabah saat 07.00'de polis içeride olan işçilere biber gazıyla müdahale ederek fabrikayı boşaltmaya başladı.

Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın ve Şube Sekreteri Engin Kulu'nun da aralarında olduğu işçiler, 5 minibüs gözaltı aracıyla fabrikadan çıkarıldı.

Gözaltı araçlarının fabrikadan çıkışını engellemek isteyenlere polis biber gazı ile müdahale etti. Müdahale sırasında 2 kişi fenalaştı. İşçilerden birinin polis müdahalesi sırasında ayağının kırıldığı ve alçıya alınacağı öğrenildi.

Gözaltına alınan, 106'sı fabrikadaki işçi ve sendikacılar, 2'si ise desteğe gelen DGD-SEN yöneticileri olmak üzere toplam 108 kişi Gebze İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

FARPLAS İŞÇİLERİNE DESTEK

Öte yandan Birleşik Metal-İş Gebze 1 ve 2 No’lu Şubenin örgütlü bulunduğu diğer fabrikalardan işçiler Farplas önüne toplanmaya başladı. "İşçiye uzanan eller kırılsın", "Farplas'a sendika mutlak girecek" ve "Gözaltılar serbest bırakılsın" sloganları atan işçiler, Farplas işçilerine destek verdi.

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, burada toplanan işçilere ve emek dostlarına seslendi. Lastik-İş ve Limter-İş de açıklamaya destek verdi. Geceden bu yana Farplas işçilerine CHP, HDP, Emek Partisi, Sol Parti, DİP, DGD-SEN de destek verdi.

‘İŞÇİLER ANAYASAL HAKLARINI KULLANDI’

Evrensel'in haberine göre, EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan ise Çayırova Emniyet Müdürlüğü önünde bekleyişini sürdürüyor. Erkan, işçilerin insanca bir yaşam istediklerini söyleyerek, "İşveren işçi ücretlerini, sadece asgari ücrete yükseltti. İşçilerde anayasal haklarını kullandı. İşveren, işçilerin taleplerini karşılayacağına söz verdi. Ama 150 tane işçi tazminatsız işten çıkarıldı" diyerek süreci anlattı. Suç işleyenlerin işçiler değil, patronlar olduğu vurgusunu yapan Erkan, "İşçilerin toplu eylem ve sendikal haklarına müdahale söz konusu. Sabah saatlerinde güvenlik güçleri işçileri darp ederek gözaltına aldı. Ben de emniyet müdürlüğünü önündeyim" dedi. Polisin tutumunun kabul edilemez olduğunu dile getiren Erkan, "Ekmeği için mücadele eden işçilere yapılan bu tutum kabul edilemez. Bu haksızlıktan bir an önce geri dönülsün. Gözaltına alınan işçiler ve sendika yöneticileri bir an önce serbest bırakılmalı" dedi.

‘FARPLAS İŞÇSİ YALNIZ DEĞİLDİR’

Farplas işçilerinin gözaltına alınması üzerine İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu bir dayanışma metni yayınladı. Metinde şunlar ifade edildi:

"Anayasal bir hak olan sendika hakkını kullanan işçiler akıl almaz baskılarla karşılaşıyor. Sendika hakkını kullanan işçilere yapılan saldırının son örneğini ise Farplas işçilerine yapılan saldırıda görüyoruz. Farplas işçisi yasal haklarını kullanmış sendikaları Birleşik Metal-iş sendikasına üye olmuşlardır. Sendika çoğunluğu sağlamış ve bakanlığa başvuru yapmıştır. Bu gelişmelere tahammül edemeyen Farplas patronu 100 işçiyi işten atmıştır, atılan arkadaşlarının işe geri alınması ve sendikal haklarının kabul edilmesi talebi ile fabrikaya kapanan ve çalışmama hakkını kullanan işçilere adeta şafak operasyonu düzenlenmiş ve 200 arkadaşımız gözaltına alınmıştır.

Bu süre içerisin de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Farplas patronuna 'işçiler tercihini yapmıştır yasalara uy' demek yerine olup biteni izlemiştir. İç işleri bakanlığı 100 işçiyi, usulsüzce işten atan patron hakkında işlem yapmak yerine hak arayan işçileri gözaltına almıştır. Adalet Bakanlığı yasaları çiğneyen patrona dur demek yerine adeta anayasanın örgütlenme hakkı ihlal edilirken olup biteni görmezden gelmeyi tercih etmiştir. İşçilerin işten atılması da gözaltına alınması da suçtur ve derhal serbest bırakılmalı ve işlerine sendikal hakları ile birlikte dönmelidirler. Tüm bu akıldışı gelişmeleri İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu olarak kınıyor ve tüm üyelerimizle Farplas işçilerinin yanın da olduğumuzu ilan ediyoruz. Örgütlü olduğumuz her yerde Farplas işçilerinin şanlı mücadelesini paylaşacak dayanışmayı büyüteceğiz. Bir yerde işçi sınıfının haklarına bir saldırı varsa o saldırı lokal değildir, Farplas işçilerine sendika hakkını kullandırtmayan zihniyet bütün sınıfımızın sendikal haklarına saldırmaktadır. Bu nedenle sadece Farplas işçilerinin sendikal hakları için değil aynı zaman da hepimizin sendikal hakları için sesimizi yükseltmeli ve Farplas işçilerinin yanın da yer almalıyız."

NE OLMUŞTU?

Farplas firmasında işçiler maaşları için zam talep etti. Ancak yapılan zam teklifini yeterli bulmayan işçiler 19 Ocak’ta açıklanan zammı yeterli bulmayan işçiler, iş bırakma eylemi yaparak üretimi durdurdu.

Eylem üzerine işveren işçilerle görüşmelere başladı. Bu sırada işveren işçilere "Hiçbir işçi atılmayacak" sözü verdi. 20 Ocak’ta üretim tekrar başlarken müzakereler de devam etti. Bu sırada örgütsüz olan işçiler Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olmaya başladı.

Birliğini sağlayan işçiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından gelen yetki tespit belgelerini de aldı. Bu sırada işçveren sendikalı ve sendikasız yaklaşık 150 işçiyi Kod-29 ile işten attı. İşçilere gerekçe olarak 19 Ocak tarihinde yaptıkları iş bırakma eylemi gösterildi.

İşverenin sendika tanımaz tutumu ve işten çıkarmalara karşı işçilerin direnişi büyüdü. İşçiler dün gece saatlerinde kendilerini fabrikaya kapattı. İçeride "Farplas işçisi köle değildir", "Direne direne kazanacağız", "Atılan işçiler geri alınsın" ve "İş ekmek yoksa barış da yok" sloganları atan işçiler, taleplerinin karşılanmasını, patronun sendikayı tanıyıp masaya oturmasını istedi.

2000 işçinin çalıştığı fabrikada 7 ayrı şirket ve 5 ayrı iş kolu bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar