Polis zoruyla kentsel dönüşüm: Elektrik ve su kesildi, mahalleli direniyor

Polis zoruyla kentsel dönüşüm: Elektrik ve su kesildi, mahalleli direniyor
Beyoğlu Belediyesi, Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi halkını zorla evlerinden çıkarmaya çalışıyor. Bir mahalleli: Evinde makineye bağlı yaşayan insanlar var. Bu resmen ölüme terk etmektir.

+GERÇEK- İstanbul Okmeydanı'na bağlı Fetihtepe Mahallesi'nde yapılmak istenen kentsel dönüşüme bölge sakinleri itiraz ediyor. Yaşayanların itirazını dikkate almayan belediye evlerin elektrik, su ve doğalgazını kestirdi.

İstanbul Beyoğlu Belediyesi, Okmeydanı Fetih Mahallesi'nde yaşayan yurttaşları, alanın riskli bölge ilan edilmesi gerekçesiyle zorla evlerinden çıkarmaya çalışıyor. Elektrik ve suları çevik kuvvet ekipleri eşliğinde belediye tarafından kesilen yurttaşlar, mahallede bir araya gelip endişe ile beklerken, evlerini vermeyeceklerini ve mahallelerini terk etmeyeceklerini söylüyor. 

Yurttaşlar, kendilerine evlerini boşaltmaları yönünde gönderilen tebligatlara itiraz ettiklerini, hâlâ sonuçlanmasını bekledikleri davalar olduğunu söylerken Ramazan Bayramı süresince ve bayram sonrasında kendilerine "evlerinizi boşaltmadığınız takdirde elektrik ve su hizmetiniz kesilecektir" denilerek telefon edildiğini dile getiriyor. 

Evlerinden çıkmayan mahalleli, dün doğalgaz, elektrik ve sularını kesmeye gelen ekiplere itiraz etse de yurttaşların kapıları koçbaşı ile kırıldı. 15 hanenin elektrik, su ve doğalgazı kesildi. Polis ablukası altında olan mahallede, müdahale esnasında fenalık geçirerek hastaneye kaldırılan ve gözaltına alınan yurttaşlar oldu.  

Her sokak girişine demir bariyer kuran polis, mahalleye giriş yapmak isteyen yurttaşlara, mahallede ikamet edip etmediğini soruyor. Temel ihtiyaçlara ulaşımı engellenen yurttaşlar zor durumda kalırken, mahallede solunum cihazına bağlı kanser hastası, felçli hastalar bulunuyor. Bunu bir zorbalık olarak değerlendiren mahalleli, kentsel dönüşüme değil rantsal dönüşüme karşı olduklarını vurguluyor. Mahallenin, "Riskli Bölge" ilan edildiği ileri sürülerek kentsel dönüşüme tabii tutulmasına inanmayan yurttaşlar, mahallenin Katarlılara ya da zengin insanlara satıldığını ifade ediyor. 

15 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA TERS KELEPÇE

ANKA Haber Ajansı'ndan Fahrettin Öztürk'ün haberine göre; Zaman zaman mahalleli ile polis arasında arbede yaşandı. Bazı vatandaşlar ise gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında bulunan ve 15 yaşında olduğu öğrenilen bir çocuğa ters kelepçe takıldı. Doğal gazlarının kesilmemesi için evlerinin kapısını kilitleyen mahallelinin kapıları tekmelenerek kırıldı. Kapısı tekmelenerek açılan bir vatandaş, evinin çatısına çıkarak kendisini aşağı atmak istedi. Çatıya çıkan polisler mahalleliyi durdurdu.

‘YASADAN, KURALLARDAN KORKMUYORSUNUZ, AMA BİRAZCIK ALLAH'TAN KORKUN’

Mahalleliye destek olmak için Fetihtepe'ye giden CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, zoraki kentsel dönüşümü eleştirerek şunları söyledi:

"Anlıyorum ben sizi. Yasadan korkmuyorsunuz, kurallardan korkmuyorsunuz, ama birazcık Allah'tan korkun. Var mı o vicdan sizde, onu bilmiyorum. Fikirtepe'sinden Gaziosmanpaşa’sından, Tozkoparan'ından birçok yerde yapılan, kentsel dönüşüm değildir. Sayın Bakan, Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Vali, Sayın Belediye Başkanı; bu, bir rızayla olur. Bakın, bu insanların sefaletine bakın. Kiraların hangi boyutta olduğunu, ekonomik krizin hangi boyutta olduğunu biliyorsunuz. 'Gidin buradan' demek nedir? Nereye gitsin şimdi söyler misiniz insanlar, çoluğuyla çocuğuyla okul dönemi yahu. Ve insanların duygularını yıkarsınız. Burada size birçok oy veren insanları biliyorum."

Beyoğlu Belediye Başkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ile görüşeceğini söyleyen Gürsel Tekin, "Bu, bir kentsel yıkımdır. İnsanlarımızın duygularını incitmeyin" dedi.

BAYLAN: BU, RESMEN ÖLÜME TERK ETMEKTİR

+Gerçek'e konuşan Fetihtepe Mahallesi halkından Hasan Baylan, İsmet Baylan, Özden Kaya, Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi Dernek Başkanı Şenel Kartal, Damla Aydın tepkilerini şu sözlerle dile getiriyor: 

Hasan Baylan, "AKP denilen zihniyet insanları karanlığa gömdü. Bu, resmen ölüme terk etmektir. Evinde 80-90 yaşında olan, makineye bağlı yaşayan insanlar var. Ne anlatabilirim? Gerçekten şu an bunalımdayız. Uyku uyuyamıyoruz. Böyle bir şey olabilir mi? İki buçuk bin lira emekli maaşı alıyorum. Oturduğum eve bin lira kira veriyorum. 4-5 bin liradan aşağı kiralık ev yok. Nereye gideceğim? Yer göstersin seve seve gideyim. Kentsel dönüşüme karşı değilim ama rantsal dönüşüme karşıyım. İki günden beri kalp krizi geçirenler oldu. İnsanlar evine ekmek alamıyor. Nereye gidecek. Riskli alan ilan etmişler ya burayı! En sağlam yer. Sanmasınlar millet aptal! Gelsinler beraber kazalım, kazabiliyorlar mı? Kime peşkeş cektilerse... Yürekleri varsa gelsin 5 müteahhite verdik siz burada oturamazsınız, siz alt tabakasınız, biz üst tabakaya hizmet ediyoruz o zaman biz de seve seve gideriz." 

İSMET BAYLAN: BİLİYORUM Kİ BENİM HAKKIM BANA VERİLMEYECEK

Ev sahibi İsmet Baylan, "Şu an devlet tarafından evimizden zorla çıkartılıyoruz. Halk oldu Filistin, onlar oldu İsrail. Nasıl İsrail Filistinlilerin kapılarını kırıp içeri giriyorsa şu an Türkiye Cumhuriyeti Devleti polisi de halkı bu hale getirmiş. Karşımızda İsrailliler var sanki. Ya yazık günah! Benim 60 senelik emeğim var burada (evimde). Ben evimi vermek istemiyorum. Çünkü biliyorum ki benim hakkım bana verilmeyecek. Bana dağın başında yer verecek." 


 

KARTAL: KENDİ HALKINA SİLAH ÇEKTİLER

Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi Dernek Başkanı Şenel Kartal, "İki yıldır kentsel dönüşümle alakalı Beyoğlu Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bize sunulan muvakkatnamenin tek taraflı bir sözleşme olduğunu bunun için bizim bu sözleşmenin adını teslimiyet belgesi olan evrakları imzalamayacağımızı, iki taraflı bir sözleşme imzalayacağımızdan bahsettik. Fakat hiçbir şekilde kabul etmediler. Zorbalıkla bize silah çektiler. Silah çekenler hakkında dava dahi açılmadı. 


 

'BİR TEK SAĞIR SULTAN VE CUMHURİYET SAVCILARI DUYMADI'

Silah çekenlerden biri Beyoğlu Belediye Başkanı'nın yanında dolaşan biri, bir diğer kişide Piyalepaşa AK Parti mahalle temsilcisi. Görüntüler var. Bilmeyen bir Sağır Sultan kaldı. Bir tek Cumhuriyet Savcıları duymadı. Çocuğunluk sağlanmadığı halde baskı ve zulümle, polis, kamu gücünü kullanarak kendilerine yetkiler çıkardılar. Hak, hukuk hiçbir şey dinlemiyorlarlar." 


 

AYDIN: İNSANLARIN NEFESİNİ KESİYORLAR

Damla Aydın, "Halkın elektirik, su, doğalgazını kestiler. Bu, tamamen hukuksuzdur. Ellerinde herhangi bir resmi belge yok. İmza vermedik çünkü bizi 356 bin lira borçlandırıyorlar. 120 metrekare dükkana 16 metrekare dukkan veriyorlar. Bin 500 lira kira yardımı veriyorlar (kiralar olmuş 5 bin lira). Biz nereye gideceğiz. Bize, 'nereye giderseniz gidin' diyorlar. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen evimizin elektriğini, suyunu kestiler. Hasta bebekler, yaşlı insanlar, solunum cihazına bağlı insanların elektriğini, nefesini kesiyorlar. Bu adaletsizlik, bu zulümdür."

KAYA: KİMİN KAPISINA GİDEYİM? 

Beş yıl önce eşini kaybeden üç çocuk annesi Özden Kaya, dün kapına gelen polisler tarafından darp edildiğini söylüyor. Kaya, "Hem anne hem babayım. Elimden geleni yapıyorum. Suyumu, elektriğimi, doğalgazı kestiler. Beni mağdur ettiler. 3 çocukla nereye, kimin kapısına gideyim?" 

'NE ÇİLELER, BEDELLER ÖDEDİK'

Askeri savaş gemileri yaptığını ve 1965 yılından beridir Fetihtepe Mahallesi'nde oturduğunu söyleyen mahalleli ise, oturduğu daireyi işaret ederek, "Çok emek verdim" diyor. 18 yıldır sağ tarafının felçli olduğunu söyleyen 70 yaşındaki mahalleli, "'Benim çöplüğüm bana kıymetlidir'. İşte bu kadar!". Eşi ise dün polisler tarafından moraran kollarını, bacaklarını göstererek, "Ne çileler çektik. Bedelini ödüyoruz" diyor felçli olan eşini işaret ederek. 

MAHALLENİN TALEPLERİ

Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi sakinlerinin talepleri ise şöyle: 

Kentsel Dönüşüm Yasası'nın "plan olmadan dönüşüm yapılamaz" kuralının gereği olarak 1/5000'lik ve 1/1000'lik Planların yapılmasını, 

Planların bölgemizdeki sivil toplum kuruluşlarından, ünüversitelerin ilgili bölümlerinden, şehir plancıları ve mimarlar odasından görüş alınarak yapılmasını, 

Planlar yapılıncaya kadar adamızdaki plansız kentsel dönüşüm uygulamasının durdurulmasını, 

Tapulu tapusuz ayırımından kaynaklı sorun ve mağduriyetlerin yaşanmaması için 2981 ve 4706 sayılı yasaların öngördüğü kurallar çerçevesinde hak sahipliği kazanmış olanlara tapularının verilmesini, 

Hak sahibi olduğumuz paylarımızın belirlenmesinde 6306 sayılı yasa gereği 'arsa payı'nın dikkate alınmasını, ardından plana ve paylarımıza uygun avan projenin yapılarak tapuya tescil edilmesini,

Her dairenin şerefiye puanı ve bedelinin belirlenerek avan projeye işlenmesini,

Şu anda, bize tek imzalamamız için sunulan muvafakatnamenin taraflı bir beyan olması nedeniyle, bunun yerine idarenin ve hak sahiplerinin karşılıklı hak ve sorumluluklarının belirlendiği, ekinde avan proje, idari ve teknik şartnamenin olduğu hukuki sözleşme yapılmasını, 

Üçte ikilik çoğunluk sağlanmadan uygulama yapılmamasını, 

Devlet eliyle yapılan dönüşümün, anayasamızdaki "sosyal devlet ilkesine" uygun olarak kârı amaçlayan değil, maliyetine yapılmasını, 

Halihazırdaki uygulamada 6 ayda bir memura yapılacak zam artışı kadar artırılarak ödememiz istenenen borç taksitlerimizin, kamu bankalarındaki konut kredi sistemine bağlanarak 20 yılda sabit olarak ödenmesini,

1.500 TL olan kira yardımlarının İstanbul gerçeğine göre yeniden belirlenmesini ve hak sahiplerine yeni yapılan dairelerine taşınıncaya kadar ödenmesini istiyoruz.

Fetihtepe 3550 Ada Hak Sahipleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği."

Mahallede, halkın direnişi, kolluğun ablukası devam ediyor. 

Öne Çıkanlar