Filipinler'den Katar'da çalışma yasağı

Filipinler'den Katar'da çalışma yasağı
Arap dünyasında yaşanan diplomatik krizin ardından Filipinler, binlerce işçisinin Katar’da çalışmasını geçici olarak yasakladı. Katar’da farklı ülkelerden 1 milyon işçi çalışıyor.

EKONOMİ - Bazı Arap ülkelerinin teröre destek verdiği suçlamasıyla Katar’la diplomatik ilişkileri kesmesinin ardından Filipinler, vatandaşlarının Katar’a işçi olarak gitmesini geçici olarak yasakladı. Filipinler hükümeti, Katar krizinin büyümesinden endişelendiğini ve özellikle gıda kıtlığının büyüyebileceğini bildirdi. Filipinler Çalışma Bakanı Silvestre Bello, durum tam olarak değerlendirilinceye dek yasağın devam edeceğini belirterek "Ortada çok fazla söylenti var. Orada işlerin pek yolunda gitmediği söyleniyor" dedi.

Katar’daki Filipinli işçilerin sayısı 140 bini buluyor. Ülkenin tüm Ortadoğu’da çalışan vatandaşlarının sayısı ise 2 milyondan fazla. Filipinli işçilerin 500 bine yakını ise Katar’la diplomatik krizi yaşayan ülkelerden Suudi Arabistan’da. Yurt dışında çalışan işçilerin ülkelerine gönderdiği para, 26 milyar doları yani Filipinler Gayrisafi Milli Hasılası’nın yüzde 10’unu buluyor.

Katar’daki Filipinli işçilerin çoğu inşaat sektöründe ve tersanelerde çalışıyor. Ev işçisi ve hizmetçi olarak çalışan çok sayıda Filipinli de var.

Katar ekonomisi büyük oranda yabancı işçilere dayanıyor. Ülkede 2.5 milyonluk nüfusun yarısından fazlasını yabancılar oluşturuyor.

İnşaat sektörünün güçlü olduğu Katar’da Hindistan, Nepal ve Bangladeş’ten de çok sayıda işçi çalışıyor.

 

Öne Çıkanlar