Fransa Eğitim Bakanlığı'ndan trans öğrenciler için farkındalık genelgesi

Fransa Eğitim Bakanlığı'ndan trans öğrenciler için farkındalık genelgesi
Fransa Eğitim Bakanlığı, tüm okullara gönderdiği genelgede transseksüel öğrencilerin haklarına riayet edilmesi ve bu hakların korunmasını istedi.

Foto: AP / Fransız liseli gençlerin, trans öğrencinin intiharını protesto gösterisinden


Fransa'da Eğitim Bakanlığı transseksüel öğrencilerin okullarda diğer öğrencilerle eşit şartlardan faydalanabilmesi için bir genelge yayınladı.

Geçen yıl Lille şehrinde cinsiyet değiştirmiş bir öğrencinin intihar etmesi sonrası harekete geçen Fransa Eğitim Bakanlığı, "Okulda cinsiyet kimliği konusunda daha fazla farkındalık" yaratmak için bir genelge yayımladı. Bakanlık, tüm okullara gönderdiği genelgede transseksüel öğrencilerin "haklarına riayet edilmesi" ve bu hakların korunmasını istedi.

Genelge isim değişikliği, kıyafet seçimi, tuvalet kullanımı, giyinme ve yurt odaları gibi kişisel alanlardaki tercihler konusunda yaşanacak sorunlarda rektör, müfettiş, okul müdürü ya da öğretmenlere rehberlik etmeyi hedefliyor.

TERCİHLERE SAYGI GÖSTERİLECEK VE UYGULANACAK

Bu yönde bir talebin öğrenciden gelmesi durumunda eğer birey reşit değil ama istek ailenin onayıyla yapılmışsa okul genelinde seçilen ismin kullanılmasına dikkat edilecek. Yeni isim okulun öğrenci, kantin ve kütüphane kartlarında da değiştirilecek.

Euronews'in haberine göre bireylerin giyinme ve görünüm tercihine saygıyı bu kişilere saygıda önemli bir parça olarak gören Bakanlık, "Okul kurallarının cinsiyet farklılığına göre ayrışmadığından emin olunması gerektiğinin altını çizdi.

Böylece kuralların ve yasakların tüm öğrencilere eşit şekilde uygulanması hedefleniyor.

KİŞİSEL ALANLARDA FARKLI SEÇENEKLER

Tuvalet, yurt ya da giyinme odaları gibi alanlarda genelge, binadaki imkanlar dahilinde bireye farklı seçenekler sunacak.

Örneğin tuvaletlerde cinsiyet ayrımı bulunuyorsa öğrencinin tercih ettiği bölümü kullanmasına izin verilecek.

Ortak kullanılması gerek giyinme salonları ve duşlarda ise öğrenci ile ortak karar verilerek bu yerlerin farklı saatlerde kullanılması sağlanabilecek.

Bu adımlara okul gezileri gibi toplu faaliyetlerde de imkanlar el verdikçe riayet edilecek.

Fransa'da Aralık 2020'de bir transseksüel öğrenci okula etekle gelmesinden dolayı yönetimle büyük tartışma yaşamış, bu olaydan iki hafta sonra transseksüel liseli intihar ederek hayatını sonlandırmıştı.

Fransa Eğitim Bakanlığı, olayın ardından gelen eleştiriler üzerine konu hakkında çalışma başlatmıştı.

Öne Çıkanlar