HDP’liler çilek üreticilerinin sorunlarını dinledi: Her şey pahalı oldu, değişmeyen tek şey yevmiye

HDP’liler çilek üreticilerinin sorunlarını dinledi: Her şey pahalı oldu, değişmeyen tek şey yevmiye
Serik'te çilek üreticileriyle bir araya gelen HDP’liler, üreticilerin yaşadığı sorunları dinledi. Çiftçiler, 'Her şeye yüzde yüz zam geldi' dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antalya İl Örgütü, Serik ilçesine bağlı Kadriye Mahallesi'ndeki çilek üreticilerini ziyaret ederek, çiftçilerin sorunlarını dinledi.

Çilek üreticilerinden Hüseyin Dakak, bu yıl çilek ihracatı olmadığı için ürünleri fabrikalara verdiklerini belirterek, "Çiftçinin durumu ortadadır. Mazot fiyatları çok yüksektir. Geçen sene sera demirlerini 45 TL’ye alırken şimdi 120 TL, plastiğin kilosunu 12-14 TL iken şimdi 32-33 TL olmuş. Her şeye yüzde yüz zam gelmiş. Değişmeyen tek şey sadece işçinin aldığı yevmiyedir. Her şey pahalı olurken gelir azaldı" dedi.

Üreticilerden Seyfettin Dinek ise, yasaklanan tarım ilaçlarından yakınarak bu yasaklanan ilaçların yerine alternatifin konulmadığını söyledi. Tarım İl Müdürlüğü tarafından çiftçilerin ürünlerinin analiz için alınarak herkese cezalar kesildiğini vurgulayan Dinek, bu yıl ceza kesilen ilaçlar için bir sonraki yıl serbest bırakıldığını ifade ederek, kesilen cezaların keyfi olduğunu dile getirdi.

ÜRETİCİLERİN KAYIPLARI ÇOK

Ardından konuşan HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül ise, pandemi koşullarından ve ekonomik sistemin çökmesinden dolayı üreticilerin çok ciddi kayıpla karşı karşıya olduğunu ifade etti. Çiftçilerin emeğinin karşılığını alamadığını vurgulayan Bülbül, "Üretim söz konusu olduğu zaman üretimden önce seranın oluşumundan ürünün hasat edilmesine kadar çok masraf yapılıyor. Çiftçinin mağdur olmaması için girişimlerde bulunmaya devam edeceğiz. Bu ekonomik buhran kesinlikle Türkiye'deki ırkçı tekçi baskı sistemi ile yakından alakalıdır. Ekonomi, psikolojik dengelerle, toplumun değer dengeleri ile yakından alakalıdır. Türkiye’de barış ve toplumsal refah ortamı sağlanmadığı sürece üreticinin bu tür sorunlar ile karşılaşması gibi bir durum söz konusu" ifadelerini kullandı. (MA)

Öne Çıkanlar