"Düşman işgalinden kurtulma kutlanmaz" diyen Kahraman'a tepki

"Düşman işgalinden kurtulma kutlanmaz" diyen Kahraman'a tepki
Laiklik karşıtı sözleriyle bilinen İsmail Kahraman, şimdi de ‘Şehirler düşman işgalinden kurtuldu diye kutlama yapılmaz’ dedi. Tarihçi Prof. Dr. Uyar’dan tepki geldi: Cumhuriyet düşmanlığı.

Fotoğraf: Rize Valiliği / Rize’nin fethinin 561. yıl dönümü kutlaması


Meclis Başkanı olduğu 2016’da "Laiklik anayasada olmamalı" sözleriyle gündeme oturan İsmail Kahraman, bu kez de Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyesi olarak önceki gün katıldığı Rize’nin fethinin 561. yılı etkinliklerinde kentlerin esaretten kurtuluşlarının kutlanmasını hedef aldı.

Şehirlerin kurtuluş yıldönümlerinin kutlanmasına karşı olduğunu söyleyen Kahraman, "Şehirlerin düşman işgalinden kurtuluşu dolayısıyla kutlama yapılmaz. ‘Ben esirdim, esaretim bitti, ben köleydim’ diye ikrarda bulunulmaz. Küçüklük kompleksi verir, yanlıştır, böyle şey olmaz. Fetihler kutlanır. İstanbul’un kurtuluşu 6 Ekim, kim demiş? İzmir’in kurtuluşu 9 Eylül, kim demiş? Ne münasebet. Cihan harbi bitti, müstevliler alacaklarının birkaç kat mislini aldı ve öyle gittiler, çekildiler. Kurşun sıkmadık ki. Övünecek büyük bir tarihimiz varken kölelikten kurtulduğumuz tarihe niye bayram diyeceğiz? Fethettiğimiz tarihe diyeceğiz" dedi.

‘KURTULUŞ SAVAŞI YOK SAYILIYOR, BU CUMHURİYET DÜŞMANLIĞIDIR’

Kahraman’ın, Anadolu’nun işgali ve Kurtuluş Savaşı’na yönelik olduğu belirtilen bu açıklaması tepki çekti.

Cumhuriyet'e konuşan Tarihçi Prof. Dr. Hakkı Uyar, "Burada karşı karşıya olduğumuz şey, Kurtuluş Savaşı’nı ve Cumhuriyeti yok sayma, reklam arası olarak görme fikrinin devamından ibaret. Bu, Atatürk ve Cumhuriyet düşmanlığından başka bir şey değil" dedi.

‘PADİŞAH VAHDETTİN’İN İHANETİ ÖRTÜLMEYE ÇALIŞILIYOR, HALA ÜMMET ANLAYIŞI…’

Sevr’i geçersiz kılanın Kurtuluş Savaşı’nın başarıya ulaşması ve Lozan olduğunu vurgulayan Uyar, "26 Ağustos 1922 olmasaydı, 26 Ağustos 1071’i kutlayamazdık. Hatta bugün kutlamaların yapıldığı Malazgirt bile ülke topraklarının dışında kalacaktı. İstanbul’un yanı sıra İstanbul’dan önce Osmanlı’ya başkentlik etmiş Bursa ve Edirne de Yunan toprağı olacaktı. Fethi görüp kurtuluşu görmemek, en hafifinden Atatürk ve Cumhuriyete karşı duyulan kompleksin, Vahdettin’in (son Osmanlı padişahı) ihanetini örtme çabasının ürünüdür. Daha da önemlisi millet yerine hâlâ ümmet fikrinde olmanın açık yansımasıdır" ifadelerini kullandı.

AKP’YE GÖRE CUMHURİYET ‘REKLAM ARASI’

AKP’de İsmail Kahraman gibi çeşitli isimler, zaman zaman Cumhuriyet rejimini hedef alan açıklamalarla çıkışlar yapıyor. 2017’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki karşılama töreninde, tarihteki temsili Türk askerleriyle birlikte çekilmiş fotoğrafını Twitter’dan paylaşan AKP Milletvekili Tülay Babuşçu da "Filistin’i vermediği bahanesiyle yıkılan Osmanlı İmparatorluğu ve Filistin Devlet Başkanı’yla Cumhurbaşkanımızın arka plan görüntüsü. Muhteşem bir zeka. Tabii ki Sayın Cumhurbaşkanımızın zekası. 600 yıllık İmparatorluğun 90 yıllık reklam arası sona erdi" diye yazmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar