İktisatçı Konukman: Emekçiye kaşıkla, sermayeye kepçeyle veriyorlar

İktisatçı Konukman: Emekçiye kaşıkla, sermayeye kepçeyle veriyorlar
Prof. Dr. Aziz Konukman, hükümetin sermayeye kaynak aktarılarak sınıfsal tercihini sermayeden yana kullandığını, emekçilere de bir şeyler verilmiş gibi yaptığını belirtti.

İktisatçı Prof. Dr. Aziz Konukman, hükümetin ekonomi politikalarını değerlendirdi. Konukman, "Emekçiye kaşıkla, sermayeye kepçeyle veriyorlar" diyerek hükümettin ekonomi politikası sermayeyi desteklemek olduğunu ifade etti. Yüksek "vergi harcamasına" dikkat çeken İktisatçı Konukman, "Bu yıl bütçede istisna ve vergi muafiyetleri yani ‘vergi harcamaları’ 336 milyar TL olarak öngörüldü. Bu, hedeflenen vergilerin dörtte birini oluşturuyor" dedi. Konukman, "Vergi harcamasından" çoğunlukla firmalar ve servet sahiplerinin yararlandığını hatırlattı.

HÜKÜMETTİN SINIFSAL TERCİHİ SERMAYE

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre Konukman, şunları ifade etti:

"336 milyar TL vergi harcaması öngörülüyor. Vazgeçilen vergiler! Üstelik geçmiş yılların tahmin ve gerçekleşmelerini de vermiyorlar. Bu neden önemli? Çünkü "Etkin olmayan muafiyet ve istisnalar tasfiye edilecek" dediler. Sonra bunu orta vadeli programa da (OVP) taşıdılar. Şimdi bunu nasıl anlayacağız? Öngörülen neymiş, gerçekleşen neymiş, nereden bileceğiz? Muafiyet ve istisnalarla sermaye ne yapmış? Yatırım mı yapmış, istihdamı mı artırmış? Bunların hiçbirisi ortada yok. Durum budur" ifadeleri kullandı.

EMEKÇİYE KAŞIKLA SERMAYEYE KEPÇEYLE

İktisatçı Konukman, "Sermayeye kaynak aktarılarak sınıfsal tercihin sermayeden yana olduğunu gösteriyorlar. Sermayeye bir şeyler verirken emekçilere de bir şey verirmiş gibi yapıyorlar. Müteahhitlerle ilgili son konu da budur. "5’li çete" deniliyor ya. "Tamam, onlara da veriyoruz ama bakın emekçiye de veriyoruz" deniliyor. Ancak emekçiye kaşıkla, sermayeye kepçeyle. Muafiyet ve istisnalar düzgün kullanılmış mı? Analizi yapılmadan bugüne kadar sermayeye hep verdiler"

Öne Çıkanlar