IMF Başkanı Kristalina Georgieva'dan merkez bankalarına dikkat çeken mesaj

IMF Başkanı Kristalina Georgieva'dan merkez bankalarına dikkat çeken mesaj
Georgieva, merkez bankası yetkililerinin enflasyonla mücadelede ısrarcı olması gerektiğini, maliye ve para politikaları işe yararsa önümüzdeki yılın daha az zorlu geçebileceğini belirtti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, dünya genelinde enflasyonun taban yayıldığına ve merkez bankası yetkililerinin enflasyonla mücadelede ısrarcı olması gerektiğine dikkat çekti.

Georgieva yaptığı bu açıklamayla, enflasyonun geçici olacağına yönelik geçen yıl yapılan tahminlerin yanlış olduğunu kabul etmiş oldu.

Georgieva, "Enflasyon inatçı, öngördüğümüzden daha geniş tabana yayılmış durumda. Bu da şu anlama geliyor… merkez bankası yetkililerinin enflasyonla, enflasyonun gösterdiği kadar ısrarla mücadele etmesi gerekiyor" dedi.

IMF’DEN SERT KIŞ UYARISI: TOPLUMSAL HUZURSUZLUĞA YOL AÇABİLİR

Georgieva, Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau’nun katılımıyla gerçekleşen "2022 Michel Camdessus Merkez Bankacılığı Dersi" etkinliğine katıldı.

Öte yandan Georgieva, maliye politikasının doğru hedeflenmediği takdirde "para politikasının düşmanı" haline geleceğini ve "enflasyonu körükleyeceğini" söyledi. Georgieva’nın açıklamalarından bir gün önce ABD enflasyon verisi beklentilerin üzerinde açıklanmış, konaklama ve gıda fiyatlarının tırmanmaya devam ettiğini göstermişti.

Georgieva, Avrupa’nın Ukrayna’daki savaşın ekonomik sonuçlarından doğrudan etkilendiğini belirterek, sert bir kışın Avrupa’da toplumsal huzursuzluğa yol açabileceğini söyledi.

Avrupa’nın Rusya'nın Ukrayna’da başlattığı savaşın "korkunç" ekonomik sonuçlarından doğrudan etkilendiğine dikkati çeken Georgieva, bazı ülkelerde resesyon korkusunun olduğunu aktardı.

Georgieva, "Tabiat ana iş birliği yapmamaya karar verirse ve kış gerçekten sert geçerse, bu bazı toplumsal huzursuzluklara yol açabilir" dedi.

KÜRESEL EKONOMİDE ŞOK ÜZERİNE ŞOK

Georgieva, mevcut durumun Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) enflasyonla mücadelesini dikkatli bir şekilde dengelemesi ve ekonominin işlemeye devam etmesi gerekliliğine dikkat etmesi gerektiği anlamına geldiğini ifade etti.

Küresel ekonominin şok üstüne şok yaşadığını da belirten Georgieva, bu şokların ilkinin Covid-19, ikincisinin ise Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş olduğunu dile getirdi.

Georgieva, enflasyonun inatçı ve düşünülenden daha geniş tabanlı olduğuna işaret ederek, merkez bankalarının da enflasyonla mücadelede inatçı olmaları gerektiğini vurguladı.

Maliye politikasının hedeflerinin yeterli şekilde belirlenmemesi halinde para politikasının düşmanı haline geleceğini belirten Georgieva, bu durumun enflasyonu da körükleyeceğini aktardı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar