İran’dan 'bölgesel koalisyon’ çağrısı

İran’dan 'bölgesel koalisyon’ çağrısı
Bağdat İş Birliği ve Ortaklık Konferansı'nda konuşan İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, barış ve kalkınma için bölge ülkelerinin bir koalisyon oluşturması gerektiğini ifade etti.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Orta Doğu bölgesinin sürdürülebilir güvenliğe ihtiyacı olduğunu ve bölge ülkelerine barış ve kalkınma için ortak bir koalisyon oluşturma çağrısında bulundu.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Bağdat İş Birliği ve Ortaklık Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Irak'ta istikrarın sağlanması için ülkesinin bu ülkeye desteğini sürdüreceğini belirtti

ABD'nin bölgedeki varlığının sürdürülebilir barış ve istikrara engel olduğunu vurgulayan Abdullahiyan, "Amerikalılar bölge halklarına asla barış ve güvenlik getirmeyecek. Bölgedeki istikrarsızlığın temel nedeni dış müdahaledir" dedi.

‘BARIŞ VE KALKINMA İÇİN BÖLGESEL KOALİSYON’

Abdullahiyan, sürdürülebilir bölgesel güvenliğe her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu ve bunun için bölge ülkeleri arasında karşılıklı güvenin sağlanması gerektiğini vurguladı.

İran'ın bölgesel diyaloğun geliştirilmesi için hazır olduğunu belirten Abdullahiyan, sürdürülebilir güvenliğin sağlanması ve barış ve kalkınma için bölge ülkelerinin ekonomik kaynaklarını kullanarak bir koalisyon oluşturması gerektiğini ifade etti.

‘IRAK HÜKÜMETİNİN TÜM KARARLARINI DESTEKLİYORUZ’

Abdullahiyan, İran'ın, Irak hükümetinin 'yabancı birliklerin ülkeden çıkarılması ve erken seçimler' de dahil olmak üzere aldığı tüm kararları desteklediğini dile getirdi.

‘SURİYE’NİN BURADA OLMAMASINDAN ÜZGÜNÜM’

Ülkesinin ‘terörle mücadelede’ Irak'a destek vermeye devam edeceğini kaydeden İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, konferansta Suriye rejiminin yer almamasından da üzüntü duyduklarını sözlerine ekledi.

İLK YURT DIŞI ZİYARETİ BAĞDAT’A

Göreve gelmesinin ardından ilk ülke dışı gezisini Irak'a yapan Abdullahiyan, İranlı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis'in öldürüldüğü Bağdat Uluslararası Havalimanı'ndaki bölgeyi ziyaret etti.

‘ABD, TERÖR EYLEMLERİNİN SONUCUNDAN KAÇAMAYACAK’

Abdullahiyan, burada yaptığı konuşmada, 3 Ocak 2020'de ABD tarafından düzenlenen suikasta ilişkin tüm yasal girişimlere başvuracaklarını belirterek, "ABD yönetimi, bu eylemin sonuçlarından kaçamaz. Bu terör eyleminin failleri ve azmettiricileri cezalandırılmalı ve adalete teslim edilmelidir" ifadelerini kullandı. (Sputnik)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar