İşçi kadınlardan HDP'li kadınlara: Elbiselerimizi yıkamak için kilometrelerce yol yürüyoruz

İşçi kadınlardan HDP'li kadınlara: Elbiselerimizi yıkamak için kilometrelerce yol yürüyoruz
HDP Kadın Meclisi 'Kadın Yoksulluğuna Hayır' buluşmalarında Ankara’nın Bala ilçesindeydi.

Seda TAŞKIN 


ARTI GERÇEK- HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Milletvekili Dilşat Canbaz, HDP Kadın Koordinasyonu Üyeleri Feray Mertoğlu, Semiha Şahin, Bedia Akkaya, HDP Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu, HDP Kadın Meclisi Üyeleri Gögercin Aras ve Leman Kiraz, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren’den oluşan heyet, "Kadınlar için adalet" kampanyasının ikinci etabı olan "Kadın yoksulluğuna hayır" buluşmalarının ikincisini İç Anadolu Bölgesi’nde gerçekleştirdi. 

Buluşmalar kapsamında kadın heyetinin ilk günkü durağı Ankara oldu. Heyet, Ankara’nın Bala ilçesine bağlı Kesikköprü mahallesinde soğan, pancar ve patates üreticisi kadınlarla bir araya geldi. Kadınlar, heyete yaşadıkları sorunları anlattı ve taleplerini dile getirdi.

'SADECE İÇME SUYU İÇİN 2 KÖY GEÇİYORUZ' 

Soğan üreticisi bir kadın, su ihtiyaçlarını karşılamak için kilometrelerce yol yürümek zorunda kaldıklarını belirterek, "Geçen yıl 500 milyar zarar ettik. Sadece içme suyu için 2 köyü geçiyoruz. Bazen su da verilmiyor. Elbiselerimizi kilometrelerce uzağa götürüp yıkıyoruz" dedi. 8 kişinin aynı çadırda yaşadıklarını belirten kadın, hasat sonunda elde ettikleri paradan kira ödemesi yaptıklarını söyledi. 

'ELEKTRİK YOK' 

Pancar üreticisi başka bir kadın ise "İçme suyu sıkıntımız var. Elektrik yok. Konteynırda kalıyoruz. Banyo yok. Buradaki emeğinizi bir gün görseler keşke, ama onların cepleri dolu. Gelmezler. Geleceğimizi biz çizmeden onlar çiziyor" diyerek işverenlerin işçilerin kötü çalışma koşullarına olan ilgisizliğine dikkat çekti.

'MALİYET ÇOK PAHALI' 

Soğan işçisi başka bir kadın ise soğanları ektiklerini ancak, verimli ürünü sağlam alamadıkları zaman zararlı çıkacaklarını belirtti. Kadın, "Soğanları ektik. Maliyet çok pahalı. Mazot gübre çok pahalı. Şansımıza ürünün çıkmasını bekliyoruz. Soğan sakat çıkarsa batacağız. Suyu tankerle getiriyoruz. Elektrik de yok" dedi. 

Tarım işçisi kadınların taleplerini Meclis’e taşıyacaklarını belirten kadın heyeti, bulundukları her alanda yoksulluğa karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Öne Çıkanlar