'IŞİD'e karşı mücadele için KDP’ye verilen silahlar Kürtlere karşı kullanılıyor'

'IŞİD'e karşı mücadele için KDP’ye verilen silahlar Kürtlere karşı kullanılıyor'
Uluslararası Koalisyon Güçleri tarafından IŞİD’e karşı mücadele için KDP’ye verilen silahların, Kürtlere karşı kullanıldığı ileri sürüldü.

IŞİD’in Federe Kürdistan Bölgesi'nde yönelik saldırılarında, son bir haftada en az 20 peşmerge ve çok sayıda sivil yaşamını yitirdi. Saldırıların ardından bazı peşmerge komutanları, üslerindeki mevzilerinin zayıf olduğunu, ellerinde ağır ve gelişmiş silahların bulunmadığını ve IŞİD saldırılarına karşı kendilerini savunamadıklarını itiraf etti. 
 
Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki akvitistler, artan IŞİD saldırılarının, Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin verdiği silahların sınır ötesinde kullanılmasından kaynaklandığını söyledi. Rojnews’e konuşan aktivistler, Halk Savunma Güçleri’nin (HPG) bulunduğu yakın bölgelerde ağır ve gelişmiş silahların da bulunduğu çok sayıda peşmerge üssünün kurulduğunu belirtti.

IŞİD'LİLERİN İTİRAFLARI

Aktivist ve siyasi eleştirmen Tekoşer Hisên, Irak ordusu ve peşmerge tarafından yakalanan çok sayıda IŞİD’linin, Türkiye'nin aracılığıyla IŞİD’e katıldığını itiraf ettiğini kaydetti. Hisên, "Bu durum Türk devleti ile KDP’nin koordinasyon içinde olduğunu gösteriyor. KDP, HPG alanlarına onlarca askeri üs inşa etti ve HPG direnişi karşısında duruyorlar. Bu aynı zamanda IŞİD karşı peşmerge mevzilerinin neden boş ve güçsüz olduğunu da gösteriyor. KDP, IŞİD’e karşı mevzilere ağır silahları ve gelişmiş askeri teçhizatları yerleştirmek yerine bu silahları Balekayetî bölgesine getirerek, HPG'lilere karşı kullanılan mevzilere yerleştirdi" dedi.

IŞİD SALDIRILARI ARTTI 

Aktivist ve avukat İbrahim Mustafa da IŞİD’lilerin son iki haftadır bölgedeki hareketliliğinin arttığını ve peşmerge komutanlarının da pozisyonlarının zayıfladığını itiraf ettiklerinin kamuoyuna yansıdığına dikkat çekti. Mustafa, devamla şunları söyledi: "Koalisyon güçlerinin Peşmerge Bakanlığı’na periyodik olarak devrettiği silahlar ve askeri teçhizat nerede ve onlara ne oluyor? Müttefik kuvvetlerin gelişmiş silahlarına el konulmamalı ve peşmerge bakanlığının depolarında saklanmamalıdır. Bu silahlar partizan ve sorumsuz kişilere verilmemeli, öte yandan peşmerge mevzileri zayıf ve silahsız olmalıdır. Koalisyon güçlerinin verdiği gelişmiş silahların Peşmerge Bakanlığı’nın depolarında tutulup, saklanmamalıdır. Bu silahların parti üyelerine verilmesi kabul edilmez. Öte yandan ise peşmerge mevzilerinin zayıf ve silahsız kalmaları olmaz."

Öne Çıkanlar