İstanbul’da 10 bine yakın evsiz yaşıyor: Hükümet de, belediyeler de şova değil icraata yönelsin

İstanbul’da 10 bine yakın evsiz yaşıyor: Hükümet de, belediyeler de şova değil icraata yönelsin
Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı’nın yaptığı araştırmaya göre 10 bine yakın evsiz bulunuyor.

ARTI GERÇEK - Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı kentte 10 bine yakın evsiz yurttaşın bulunduğunu açıkladı. Kış aylarının geldiğini belirten İl Başkanı Abdullah Sevim hükümete ve belediyelere çözüm çağrısında bulundu. Sevim, "Lükse, şatafata harcanan paralarla bu konu çok rahat halledilebilir" dedi.

Evsiz yurttaşlara ilişkin hazırlanan rapora göre İstanbul’da 10 bine yakın sokakta yaşamını idame ettirmeye çalışan evsiz bulunuyor. Evsizler genellikle metro, metrobüs duraklarında, cami avlularında, parklarda ve metruk binalarda yaşıyor. En fazla Fatih, Beyoğlu, Kadıköy, Üsküdar, Beşiktaş ve Şişli ilçelerinde evsiz bulunuyor. Evsizlerin yaklaşık 3’te 2’si çalışabilecek kadar sağlıklı.

‘ONLAR SOKAKTA, YETKİLİLER KULAKLARININ ÜSTÜNE YATIYOR’

Evsizler sorununa dair çözüm önerileri de sunan Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Abdullah Sevim, "Ekim ayının ortalarındayız. Henüz havalar soğumamış olmasına rağmen, bunun çok uzun sürmeyeceği aşikar!

Sıcak havalarda da yaşam için uygun olmayan sokaklar, kışın çok daha zor şartları barındırıyor! Sadece ısınmak için yakılan bir ateş, hayatlarına mal olabiliyor. Üstelik sanılanın aksine, evsizlerin çok azı suça bulaşıyor" dedi.

‘EVSİZLER BİRİMİ OLUŞTURULSUN’

"Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı olarak, yaklaşık 1 yıldır hemen her platformda uyarılarımızı yapıyoruz. Teşkilat kademeleri olarak, İstanbul sokaklarını dolaşıyor, evsizlere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ancak, bu çabalarımız, iyi niyetli adımlar olmaktan öteye gitmiyor/gidemiyor" diyen Sevim partisinin önerilerini ise: 

"İlk olarak, tüm evsizler için belediyeler otellerde konaklama imkanı sağlasın.

Tüm evsizler için hızlıca rehabilitasyon programı uygulansın.

Kamu, evsizler için özel istihdam olanakları ve kotaları sağlasın.

Madde bağımlılığına karşı daha etkin mücadele verilsin.

Yeni vakaların önüne geçmek üzere, barınma evleri kurulsun.

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile tüm belediyelerde Evsizler Birimi oluşturulsun.

Tüm evsizlere Hayat Kart verilsin, bu kart ile berber, hamam, aşevi, ulaşım, belli günlerde otel ve sağlık hizmetlerini evsizler ücretsiz alabilsin" şeklinde sıraladı.

‘HERKES ELİNİ VİCDANINA KOYMALI’

Yöneticilerin konuya ilişkin yeterince ilgilenmeyerek evsizleri görmezden geldiğini kaydeden Sevim, "Kamu yönetimi ciddi bir şekilde bu işe maalesef eğilmiyor. Belediyelerin, havanın çok soğuduğu dönemlerde spor salonları ve kültür merkezlerindeki birkaç günlük barınma yardımı kesinlikle sadra şifa olmuyor! Öte yandan, evsizler hastalık, hırsızlık gibi gerekçelerle de buralara gelmek istemiyor!

Özetle İstanbul’un evsizleri, halen çözüm bekliyor. Onlar sokakta yattıkça, yetkililer de kulaklarının üstüne yatıyor! Ancak hükümet ve belediyeler bu konuda adım atmamakta adeta inat ediyor! Oysaki bu konunun çözümü sanıldığı kadar zor değil. Herkes elini vicdanına koymalı" dedi.

Sevim, "Lükse, şatafata harcanan paralarla bu konu çok rahat halledilebilir! Asılan pankartlar bir araya getirilse, evsizler için çadır kent dahi yapılabilir! Artık hükümet de, belediyeler de şova değil icraata yönelsin" çağrısında bulundu.

Öne Çıkanlar