HDP adayından Mahir Çayan'a atıf

HDP adayından Mahir Çayan'a atıf
HDP adaylarını bugün tanıttı. Adaylar arasında bulunan Musa Piroğlu, Veli Saçılık, Barış Atay, İpek Gür Keskin ve Remziye Tosun, Artı Gerçek'e konuştu.

Esra KOÇAK MAYDA - ARTI GERÇEK


Aday listeleri açıklandı. HDP listesinde oldukça renkli isimler var. Engelli aday Musa Piroğlu "Kavgamıza Meclis kapısından başlayacağız" derken, Yüksel direnişçilerinden Veli Saçılık "Solladık geliyoruz" diye konuştu. 12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevi'nde ölüm orucunda yaşamını yitiren Orhan Keskin’in ablası İpek Gür Keskin de kadınların Meclis'te ışık ve ses olacaklarını söyledi.

HDP'de engelli adaylar da var, Sur'da mahsur kalan anne de. 12 Eylül mağdurları da var, Yüksel Caddesi direnişçisi de. HDP’nin adayları Artı Gerçek’e konuştu

HDP’nin engelli adayı, Devrimci Parti Genel Başkanı Musa Piroğlu, İstanbul 1’inci Bölge 2’inci sıradan oy toplayacak. Ülkenin büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu söyleyen Piroğlu, "Bu krizin maliyetini ve faturasını kim ödeyecek, bu sorunun da cevabı verilmelidir. Bu seçim aslında faturanın kime ödettirileceğini gösteren bir seçim olacak" dedi.

"İLK KAVGAMIZ MECLİS KAPISINDA BAŞLAYACAK"

Piroğlu "Bu toplumda belki de en az görülen gruptur engelliler. Bunun temel sebebi engellilerin aslında yaratılan sosyal ve ekonomik engel sebebiyle sokağa çıkamıyor olması. Engellilik fiziksel bir durum değildir, toplumsal bir olgudur" derken siyasetin engelli mücadelesini bir istismar zemini olarak kullandığını dile getirdi. Piroğlu şunları söyledi: "Nasıl ki toplumun yoksul kesimi bir tür sadaka kültürüyle yaşamaya mahkum edilmeye çalışılıyorsa, engelli bireyler de aynı şekilde buna mahkum edildiler. Ben 1988’den bu yana tekerlekli sandalyedeyim. Şunu gördüm ki sosyal bir ağ kurulabiliyorsa siyasetin kendisi bireye bu özeni gösterebiliyorsa engel diye bir şey kalmıyor. Ben İstanbul 1’inci Bölge 2’inci sıra milletvekili adayı oldum. Bu aslında siyasetin engelleri nasıl aştığını gösterecektir önümüzdeki süreçte. HDP bu açıdan da büyük bir iş yaptı, engellilerin sesini Meclis'e taşınmasına imkan verdi".

Meclis koşullarının engellilerin kullanımı için uygun olmaması durumunda kavgalarının kapıda başlayacağını söyledi.

SAÇILIK: SOLLADIK GELİYORUZ

Ankaralıların çok yakından tanıdığı Yüksel Caddesi’nin direnişçilerinden Veli Saçılık da HDP Ankara 3’üncü Bölge 1’inci sıra adayı. Diğer siyasi partilerin adaylarına bakıldığında HDP’nin adaylarının solda durduğunu dile getiren Saçılık "Solladık geliyoruz" dedi. HDP’nin Türkiye’de barış için bir anahtar konumunda olduğunu söyleyen Saçılık, "Yüzde 10 barajını aşamadığı takdirde, Kemalist bir gözle bakarsak cumhuriyet tehlikede, bizim gibi demokrasi penceresinden baktığimızda ise demokrasi ve özgürlüklerin yok edildiği son durağa gelmiş bulunuyoruz" diye konuştu. HDP’nin bu anlamada çok stratejik bir yerde olduğuna dikkat çeken Saçılık, Meclis'e girerse sokak pratiğini oraya taşımak istediğini, yüzbin insanın oyunu almış, grevlerden greve, direnişlerden direnişlere giden bir vekil olmayı tercih ettiğini söyledi. Saçılık, "Bugüne kadar bu Türkiye koşulları beni eskitmedi, Meclis de eskitemeyecek" dedi.

KESKİN: KADINLAR IŞIK VE SES OLACAKLAR

12 Eylül döneminde Diyarbakır Cezaevi'nde ölüm orucunda yaşamını yitiren Orhan Keskin’in ablası İpek Gür Keskin de Ankara 2’inci Bölge 5’inci sıra milletvekili adayı. Kadınların kazanılmış ve yok edilmeye çalışılan haklarını korumak için Meclis'te olmak istediğini söyleyen Keskin "Cezaevlerinde çocuklara yapılan taciz ve tecavüzlere Meclis düzeyinde onay verenleri Meclis dışına atmak istiyoruz. Çocuk istismarı toplumun en büyük yarasıdır, bunun ortadan kaldırılması için çalışacağım" dedi. Mahir Çayan’ın "Faşizm ışıktan ve sesten korkar" sözlerini hatırlatan Keskin kadınlar olarak Meclis'te ses ve ışık olmak istediklerini dile getirdi.

TOSUN: SUR’U ANLATMAK İSTİYORUM MECLİS’E

HDP’de adaylar arasında dikkat çeken bir isim de Diyarbakır 4’üncü sıradan milletvekili adayı gösterilen Remziye Tosun. Tosun, sokağa çıkma yasakları döneminde aylarca Diyarbakır Sur’da mahsur kalmış ve çıktıktan sonra da 2 yaşındaki kızı Beritan Tosun ile birlikte tutuklanmıştı. Tosun, Meclis çatısı altında yasaklı Sur sokaklarını anlatmak istediğini söyledi. "Sur kadınları, annelerimiz çok yıprandı; evsiz, barksız, aç sokakta kaldılar. Onlara ses olmak istiyorum" diyen Tosun oradaki kadınların barajı aşacaklarına olan inançlarını buraya taşıdığını ifade etti.

ATAY: ÇOK SIKI ÇALIŞMALIYIZ

TİP adına HDP’den Hatay 1’inci sıradan aday gösterilen Barış Atay ise Türkiye’de belli başlı tüm partilerin ittifak kurduklarını, HDP’nin dışarıda kaldığını söyledi. Bu nedenle tedbiri elden bırakmamak gerektiğini ifade eden Atay, HDP’nin Meclis'e girmesi gerektiğini, aksi takdirde AKP’nin fazladan 80’e yakın milletvekili çıkaracağını hatırlatı. Meclis'e girerse yapacağı ilk şeyi hiç düşünmediğini söyleyen Atay "Dışardaki mücadeleye hiç ara vermeden orada da devam etmeyi düşünüyorum. Kültür sanat alanında çok büyük sıkıntılar var. Bu alanda çok çalışmak gerekecek gibi duruyor" dedi.

HDP’nin en genç adaylarından Malatya 2’inci sıra adayı Jiyan Taş da tek adama karşı çok kadınlı bir Meclis kurmak istediklerini söylerken, gençlerin de sorunlarını Meclis'e taşımak istediğini belirtti.

Öne Çıkanlar