Japonya varlık alımında sınırı kaldırdı, Fed sınırsız genişleme hızını düşürdü

Japonya varlık alımında sınırı kaldırdı, Fed sınırsız genişleme hızını düşürdü
Japonya Merkez Bankası riskli varlık alımlarını artırma ve devlet tahvili alımına ilişkin sınırı kaldırma kararı alırken, Fed'in Hazine tahvili alımları günlük 10 milyar dolara indi.

Japonya Merkez Bankası (BoJ), Hazine tahvili alımlarına ilişkin sınırı kaldırıp, şirket tahvili alımlarını da artırarak koronavirüs dünya ekonomisini vururken eşi benzeri görülmemiş ölçüde parasal genişlemeye giden diğer küresel merkez bankalarının arasına katıldı.

Japonya genelinde bu olağanüstü hal ilan edilmesiyle birlikte tüm ülkede kapanmaların yaşanmasıyla zorluk çeken işletmelere finansal destek ihtiyacı artarken, daha fazla adım atması için banka üzerindeki baskı giderek artıyordu. 

BoJ'un tahvil alımlarına ilişkin önceki yönlendirmesi bir yılda 80 trilyon yen (743 milyar dolar) civarında artırılması yönündeydi. Yönlendirmenin kaldırılması, hükümet rekor düzeydeki teşviki fonlamak için yeni tahvil ihraç ederken merkez bankası alımları için olası bir sınırlandırmayı da kaldırmış oldu.

Japonya Ekonomi Bakanı Yasutoshi Nishimura, kararın ardından "Hükümet ve BoJ politika koordinasyonunu tam anlamıyla güçlendiriyor" diye değerlendirmede bulundu.

Bankanın bu hamlesinin tahvil alımlarını gerçekten değiştirip değiştirmeyeceği merak ediliyor. Mevcut getiri eğrisi kontrolü 10 yıl vadeli tahviller yüzde 0 civarında kaldığı sürece alımların artırılmasını gerektirmiyor.

FED HAZİNE TAHVİLİ ALIMLARININ HIZINI DÜŞÜRDÜ

Öte yandan, ABD Merkez Bankası (Fed) geçen ay başlayan sınırsız parasal genişleme programı altında planladığı Hazine tahvili alımlarının hızını düşürdü. Koronavirüs pandemisi esnasında piyasanın düzgün işlemesini sağlamak için altı hafta boyunca günlük operasyonlarda 1,4 trilyon dolardan fazla Hazine tahvili alan banka, cuma günü 27 Nisan - 1 Mayıs arasında 10 milyar dolarlık bir tempo ile alım yapacağını açıkladı. 

Bankanın 13 Mart tarihinde başlayan varlık alım operasyonları 19 Mart ile 1 Nisan arasında günlük 75 milyar dolar ile zirve gördü. Alımların ölçeğinin hız kesmesine karşın, bankanın tamamen durup durmayacağı net değil.

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi açıklamanın ardından yüzde 0,59 idi.

Fed'in planına göre çoğu gün, ya nominal Hazine tahvillerinin ya da enflasyona karşı koruma tahvillerin konu olduğu iki operasyon gerçekleşecek. Ancak 29 Nisan'da bir tek operasyon yapılacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar