Akbelen'de kadınlar nöbette: Her ağaç için direneceğiz

Akbelen'de kadınlar nöbette: Her ağaç için direneceğiz
Akbelen Ormanı’nda yapılmak istenen maden ocağına karşı bölge halkıyla dayanışmaya gelen yaşam savunucusu kadınlar, 'Her bir ağaç için sonuna kadar direneceğiz' dedi.

Muğla'nın Milas ilçesi İkizköy Mahallesi’nde bulunan Akbelen Ormanı’nda genişletilmek istenen Linyit Maden Ocağı’na karşı bölge halkı ve yaşam savunucularının başlattığı nöbet eylemi sürüyor. Ağaç kesiminin iptali için açılan iki davaya ilişkin mahkeme "yürütmeyi durdurma" kararı verdi. Yaşam savunucuları, maden yapım çalışmaları sonlandırılmayana kadar nöbet eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı.

KADINLAR ÖNCÜLÜĞÜNDE

Nöbet eylemine katılan yaşam savunucusu kadınlar, direnişin önemine değinerek, kadın mücadelesinin her yerde devam edeceğini söyledi. Yaşam savunucusu Elif Kavili, kadınların özgürlük mücadelesinin yanı sıra birçok mücadelede öncü rol oynadıklarını belirterek, "Toplumsal dinamiklerin hiçbiri birbirinden bağımsız değil. Bugün kadınların mücadelesi ekoloji mücadelesine yansıyor. Son 100 yıl kadınların 100 yılı olarak tanımlanıyor. OHAL döneminde kadınlar dışarıdaydı, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına karşı dışarıdaydı. İkizköy’de de verilen mücadelede kadınlar en önde yerini aldı" dedi. "Her ağacı savunmaya devam edeceğiz" diyen Kavili, doğa katliamına karşı direneceklerinin mesajını verdi.

Sema Demir de nöbet eyleminin kadınların ortak aldığı kararla başladığını anımsatarak, doğa katliamına karşı birlikte mücadele ettiklerini söyledi. Genişletilmek istenen maden ocağının doğa için büyük tehlike yarattığına dikkat çeken Demir, halkın yerleşim yerlerinin yok edilmek istenildiğini ifade etti. Kadın ile doğa ilişkisine değinen Demir, "Bu nedenle direnişte en çok kadınları ön planda görüyoruz" diye belirtti. 

DEVLET ŞİDDETİ

İktidar eliyle büyük şirketlerin korunduğunu belirten Demir, bu durumun son süreçte daha fazla hissedildiğine değindi. Demir, ""Buradaki jandarmanın müdahalesi sonucu birçok arkadaşımıza şiddet uygulandı. Kadınların kollarındaki morluklar devletin zihniyet anlayışını bize bir kez daha gösterdi. Biz burada sadece canlıların yaşam hakkını savunuyoruz " ifadelerinde bulundu.

DOĞA KATLİAMI

Elif Başaran ise iktidarın doğayı katletmek istediğini vurgulayarak, kadınlar olarak buna izin vermeyeceklerinin altını çizdi. Başaran, "Doğa katledilmek isteniyor. Doğasını korumak isteyen, yaşamını korumak isteyenler kötü muameleyle karşılaşıyor. Türkiye’de iktidar birkaç şirketi zengin etmek adına doğa ve canlıları yok etmek istiyor. İktidarın yok etme politikasına karşı direneceğiz" şeklinde konuştu. (MA/Hakan Yalçın)

Öne Çıkanlar