Koalisyon Sözcüsü: QSD ile işbirliğimiz sürüyor

Koalisyon Sözcüsü: QSD ile işbirliğimiz sürüyor
Uluslararası Koalisyon Sözcüsü Albay Myles Caggins, 'Suriye Demokratik Güçleri ile IŞİD’lilere karşı operasyonlarımızı sürdürüyoruz' diye konuştu.

Uluslararası Koalisyon Sözcüsü Albay Myles Caggins, "Irak’ta (Peşmerge ile) birer müttefik olarak halen çalışıyoruz. Suriye’de de Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ile IŞİD’lilere karşı operasyonlarımızı sürdürüyoruz." dedi.

Irak'ta ABD Elçiliği'ne yapılan saldırılardan sonra Uluslararası Koalisyon'un IŞİD'le mücadele operasyonlarını büyük ölçüde durdurduğunu teyit eden Albay Caggins, ancak Peşmerge güçleri ile ortak faaliyetlerin devam ettiğini söyledi. Suriye Demokratik Güçleri'ne de değinen Albay Caggins, IŞİD'e karşı ortak mücadele operasyonlarının devam ettiğini kaydetti.

Rûdaw TV haber bültenine katılan Albay Caggins'ın QSD ile ilgili sorulara verdiği cevaplar şöyle:

DSG ile işbirliğiniz genişletildi mi?

DSG ile işbirliğimiz sürüyor. Geçen hafta DSG komandoları ve koalisyona bağlı özel hareket ile ortak operasyonunda 8 terörist ele geçirildi. Geçen hafta Deyrezzor’da IŞİD’in petrol emirini ele geçirmeyi başardık. Ayrıca eski Rakka emirini de ele geçirdik. Bu operasyonlar DSG ve Koalisyon Güçleri’nin ortaklığıyla gerçekleşti. DSG gerçekten Suriye’de büyük işlere imza attı. DSG, Suriye’de 50 ülkeden 10 bin IŞİD’liyi yakalamayı başardı. Bu sorun uluslararasıdır ve DSG de bunun sorumluluğu üzerine alarak IŞİD’in tehdit oluşturmasını ortadan kaldırmaya çabalıyor.

Bununla birlikte El Hol Kampı ve diğer kamplarda halen IŞİD’in ideolojisini taşıyan ve yaymaya çalışan örgüt mensupları var ve asayiş güçleri buradalar. Büyük bir çaba sarfediyorlar ve onlar da büyük bir baskı altındalar.

IŞİD ile mücadelede Suriye’nin kuzeyinde Suriye güçleriyle işbirliğiniz var mı?

Suriye’nin kuzeydoğusunda koalisyon DSG’nin kontrolündeki kentlerde ve Derezzor’da faaliyetlerini sürdürüyor. özellikle Kamışlo, Rimelan ve Derik’e kadar olan bu bölge daralıyor. Bazen koalisyon konvoyu uzun yol güzargahlarında Rus konvoyu ile karşı karşıya geliyor. Bölgede yaşanan karmaşanın azaltılması için uzun bir sürece yayılan bir projemiz var ve koalisyon komutanları Rus genelerallerle bunları görüşüyor.

Bu yolla kara ve hava yollarındaki konuşlanma ve hareket alanlarını ele alıyoruz. Bazen bu güçler karşılaşıyor. Ancak tüm yaşananların krizin azaltılmasına yöneliktir. Kısa süreli bir duraklama oluyor ve ardından barışçıl bir şekilde çözülerek, her güç kendi yoluna bakıyor. Bizimde DSG ile amacımız IŞİD’den geri kalan kalıntılar, uyuyan hücreleri, mali kaynaklarını, IŞİD’in kaçak kaynak gruplarının önünü kesmek, önemli petrol rafinerilerini korumaktır. 2015 yılında IŞİD petrol kaçaklığıyla milyon dolarlar kazandı. Şu anda bu petrol rafinerileri güvendedir. Çünkü DSG, bileşenleri ve koalisyon güçleri bu petrol rafinerilerinin teröristlerin eline geçmemesi için koruyor.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin desteklediği silahlı güçlerin top atışları nedeniyle Til Temir halkı göçetmek zorunda kaldı. Rojava ve Suriye’nin kuzeyine top atışlarının engellenmesi için ne yaptınız?

Suriye’nin kuzeyi ve Rojava’da büyük bir rekabet yaşanıyor. Orada koalisyonun varoluşun nedeni IŞİD’dir. IŞİD’in yenilgiye uğratılması amaçlarından biridir. Suriye’de çoğu bölgeyi IŞİD’den kurtarmaları için DSG’yi destekledik. DSG, IŞİD’in Rakka’da yenilgiye uğratılmasında öncülük etti. Ayrıca geçen yılın Mart ayında, DSG Bağoz’da IŞİD’i fiziki olarak tamamiyle yok etti. IŞİD’in Fırat Nehri çevresinde tehditleri sürüyor. Söz konusu tehditlerle mücadele edilmesi için DSG güçlerine yardım ediyoruz. Bölgede yaşanan diğer karışıklıkların ise koalison bir parçası değildir. Umarız bölgedeki tüm askeri güçler sivillerin can güvenliğini korunmasına saygı gösterilir." (Kaynak: Rudaw)

Öne Çıkanlar