'Libya'daki silah ambargosu şakadan ibaret'

'Libya'daki silah ambargosu şakadan ibaret'
BM Libya Özel Temsilci Yardımcısı Stephanie Williams Libya'da uygulanan silah ambargosunun yaşanan çok sayıda ihlal nedeniyle bir 'şakadan' ibaret hale geldiğini söyledi.

Münih'te düzenlenen Libya Uluslararası İzleme Komitesi toplantısının ardından Williams ve Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

William "Bu karmaşık bir durum çünkü hem karada, hem havada hem de denizde ihlaller yaşandı. Fakat bunların izlenmesi ve sorumlulardan hesap sorulması gerekiyor," ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler daha önce Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Türkiye'yi ambargoyu delen ülkeler olarak isimlendirmişti. Berlin Konferansı sonrası da isim vermeden Libya'daki karşıt grupları destekleyen ülkelerin silah ambargosunu defalarca deldiğini açıkladı.

BM temsilcisi Williams Berlin'deki toplantıdan sonra Libya'ya ilişkin üç farklı sürecin başladığını belirterek ekonomi ve askeri konu başlıklarıyla Cenevre ve Kahire'de yapıcı toplantılar gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Siyaset alanındaki toplantının ise 10 gün sonra Cenevre'de yapılmasının beklendiğini ifade eden Williams, BM Güvenlik Konseyinin Libya'ya ilişkin 2510 sayılı kararını kabul etmesinden memnuniyet duyduklarını belirtti.

Williams, bu kararın kabulünün uluslararası toplumun Libya'yı "ortada bırakmadığının" önemli bir kanıtı olduğunu dile getirerek "Oradaki durum yüksek oranda endişe vericidir. Ateşkes pamuk ipliğine bağlıdır. En fazla Libya halkı acı çekiyor. Ekonomik durum daha da kötüleşiyor." dedi.

AB ÜLKELERİ ANLAŞAMIYOR

Diğer yandan Avrupa Birliği ülkeleri Birleşmiş Milletler'in (BM) Libya'ya yönelik silah satışı ambargosunu kontrol altına almak için kullanılabilecek yöntemler üzerinde uzlaşamıyor.

Avrupa Birliği Dış İşleri Bakanları toplantısı öncesinde konuşan Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "BM'nin Libya'ya yönelik silah satışı ambargosunu kontrol etmek için Sophia Operasyonu’nun yeniden başlatılması için bugün anlaşma sağlanacağını düşünmüyorum zira Avusturya buna karşı çıkıyor." dedi.

Akdeniz’de insan kaçakçılığı ve yasa dışı göçle mücadele için başlatılan Sophia Operasyonu denizde geçerli değil. Avrupa Birliği ülkeleri İtalya'nın kurtarılan sığınmacıları topraklarına kabul etmemesi üzerine gemilerini geri çekti. Avusturya ise Sophia Operasyonu'nun ölümleri engellemediğini, insan kaçakçılarının daha fazla para kazanmasına ve daha fazla insanın ölmesine yol açtığını öne sürüyor.

AVUSTURYA SÜRECİ BLOKE EDEN TEK ÜLKE DEĞİL

Borrell Avusturya'nın süreci bloke eden tek ülke olmadığını savunarak, "Nihai karar alındığında birçok ülkenin geri adım attığını görüyorsunuz." dedi.

Lüksemburg Dış İşleri Bakanı Jean Asselborn da "Avusturya gibi bir ülkenin nihai olarak süreci bloke etmesini düşünemiyorum." şeklinde konuştu.

Denizlerde aktif bir rol oynamayan Sophia Operasyonu 31 Mart 2020 tarihinde son bulacak.

Josep Borrell, anlaşma sağlanamaması üzerine 23 Mart tarihinde yapılacak Avrupa Birliği dış işleri toplantısında konuyu yeniden görüşeceklerini söyledi. (Euronews)

Öne Çıkanlar