Mahfi Eğilmez açıkladı: Merkez Bankası faiz indirmeseydi dolar şimdi ne kadar olacaktı?

Mahfi Eğilmez açıkladı: Merkez Bankası faiz indirmeseydi dolar şimdi ne kadar olacaktı?
TCMB'nin faiz indirmediği senaryoya ilişkin bir değerlendirme yapan Eğilmez, 'Eğer Merkez Bankası faizi 19'dan 13'e indirmeseydi enflasyon 25, dolar 12,50 seviyelerinde olurdu' dedi.

+GERÇEK - İktisatçı ve ekonomi yazarı Tevfik Güngör Uras ölümünün dördüncü yılında Dünya Gazetesi'nin gerçekleştirdiği panelle anıldı. Panele katılan eski Hazine Müsteşarı ve ekonomist Mahfi Eğilmez, kur ve enflasyon verileri hakkında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Eğilmez, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirmediği senaryoda dolar ve enflasyonun bugün hangi seviyede olacağını açıkladı.

Eğilmez, Merkez Bankası'nın faiz indirimi ısrarına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Faize yüzde 19'lardayken faize hiç dokunmasaydı büyük bir ihtimalle enflasyon yüzde 25'lerde olacaktı. Kur da 11,5-12 civarında dengelenmiş olacaktı. Tabi bir şeyler de yapmak lazım. S400'lerden tutun, ekonomi ile ilgisi olmayan bir sürü risk var. Siz sürekli risk havuzunuza yeni riskler ilave ederseniz, bunları ekledikçe bunlar bir şekilde kura etki yapıyor.

Kuru artıran her şey de bizde geliyor enflasyonu artırıyor. Bu çok net. Çünkü biz ithalatçıyız. İthalat yapıl ona göre üretim yapan bir ülkeyiz. Dış borcumuz 450 milyar dolar. Bunları bindirdiğiniz zaman bizim maliyetler alıyor gidiyor, enflasyon oluyor. Bu çok net. Bizde faiz olayı enflasyon ile mücadele için değil. bu çok ilginç bir olay..."

Eğilmez, reel sektörün "kredi faizleri çok yüksek" şikayetlerinin faiz sisteminin yanlışlığından kaynaklandığını ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Merkez Bankası yüzde 13 faizle bankaları fonluyor. Bankalar mevduata yüzde 17 faiz veriyor, yüzde 40-50 ile de kredi kullandırıyor. Sizler buna bakarak bir haksızlık olduğunu söylüyorsunuz. Ben de diyorum ki; resmi enflasyonun yüzde 80 olduğu yerde yüzde 50 kredi faizi bedavadır. Normalde faizin yüzde 85’lere çıkması lazım. Zaten öyle de oluyor. Üstü kapalı faiz. KKM olarak uygulanan yerde faiz yüzde 81. Adına faiz demeyin, ne derseniz deyin. Aslında sistemin geneli yanlış. Faizler niye buralarda… Çözmemiz gereken sorun bu."

2021 Eylül ayında faiz indirimlerine başlayan TCMB, dört ayın ardından son indirimi 2021 Aralık ayında 100 baz puan olarak yapmış, böylece eylülde yüzde 19 seviyesinde bulunan faiz aralık ayında yüzde 14'e çekilmişti. 

Merkez Bankası 2022 yılının ocak, şubat, mart, nisan, mayıs, haziran ve temmuz aylarında faizi yüzde 14 seviyesinde sabit tutmuştu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar