MEB’in 'Biz dağıtıyoruz' dediği tabletlerin parası AB'den

MEB’in 'Biz dağıtıyoruz' dediği tabletlerin parası AB'den
AKP, tablet dağıtımını bütçeden değil Avrupa Birliği yardımıyla yapıyor.

İsa Uğur ERDOĞAN


ARTI GERÇEK- Eğitim ve Bilişim Ağı (EBA) her ne kadar 2012 yılından beri eğitim hayatının bir parçası olsa da pandemi ile birlikte öğrenci ve velilerin yaşamının bir parçası oldu. EBA'dan ders alan öğrenci sayısı 12 milyon 459 bin 347.

Yüz yüze eğitimde yaşanan fırsat eşitsizlikleri, kendisini EBA ile eğitimde de gösterdi. İnternet bağlantısı, tablet ve bilgisayarı olmayan evlerde veliler çözüm aramaya çalışırken, ikinci el piyasasında hem materyal azaldı hem de fiyatlar yukarıya çekildi. Birden fazla öğrencinin olduğu evlerde çocuklar anne ve babalarının telefonları ile eğitimine devam etmeye çalıştı. Bazı belediyeler ve gönüllü yurttaşların girişimleri ise yetersiz kaldı. 

ZİYA SELÇUK ‘BAKANLIK BÜTÇESİNDEN’ DEMİŞTİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Şubat'ta yaptığı açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tablet dağıtmasına tepki göstererek, hükümetin 2 milyon tablet dağıttığını söylemişti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a verdiği yazılı soru önergesinde öğrencilere dağıtılan tablet sayısını sormuş, önergeyi 9 Şubat’ta cevaplayan Bakan Selçuk, "Öğrencilerimizin uzaktan eğitime erişimleri için, ailenin gelir durumu, okula devam eden kardeş sayısı gibi kriterlere göre dağıtımına başlanan 500.000 tablet bilgisayardan 15.01.2021 tarihi itibariyle 359.120 cihazın dağıtımı yapıldı" diyerek Erdoğan’ı yalanlamıştı.

Bakan Selçuk, 500 bin tablet bilgisayar ve erişim desteklerinin Bakanlık bütçesinden temin edildiğini söylemişti. Ancak Bakanlık 4 Şubat'ta yaptığı tablet bilgisayar ihalesi ilanında tabletlerin 'AB Mali Yardımı ve Almanya’nın kalkınma bankası KFW ile işbirliği kapsamında alınacağını duyurduğu ortaya çıktı.

8 milyon 245 bin 875 TL yaklaşık maliyet öngörülen ihale; İstanbul, Bursa, Mersin, Adana, Kilis, Hatay, Antep ve Urfa'daki okullara dağıtılacak tablet bilgisayarlar için yapıldı.

Salı günü duyurusu yapılan sonuç ilanında ise ihaleyi 4 milyon 41 bin TL teklifinde bulunan N.C.S. Bilgisayar Bilişim Danış. San. ve Tic .Ltd. Şti.'nin aldığı bilgisi yer aldı. Şirket, 45 gün içerisinde tabletleri teslim etmek zorunda.

AB FONLARININ YARISINI TÜRKİYE KULLANIYOR

AB Mali İşbirliği üye adayı veya potansiyel üye ülkelerin gelişmişlik düzeyini dengelemek amacıyla veriliyor. Yıllık 177 milyon euro ayrılan Türkiye 9 ülke arasından yüzde 48,2 fon kullanımı ile toplam fonun neredeyse yarısını kullanıyor.

‘BAĞIŞLARLA AYAKTA DURMAYA ÇALIŞAN BİR BAKANLIK BÜTÇESİ OLMAZ’

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık ise konuya dair bağışlarla bir sonuç alınmasının mümkün olmadığını belirterek, "Bakanlık belki AB fonunu kendi kaynağı olarak görmüş olabilir. Şu anda kaynak nereden olursa olsun verilenler yetersiz. Bağışlarla giden bir Milli Eğitim sistemi var" dedi.

MEB bütçesinden yapılan 2018 yılındaki 2 milyar TL'lik kesintiyi hatırlatan Karabıyık, "Yapılması gereken MEB’in tasarruf edilmesi önerilen bütçesinden tasarruf değil, daha da artırılması ve bu kaynakların sağlanması, öğrencilerin materyallerinden tasarruf yapılmaması. Öğretmen atamaları, materyaller, tabletler; bunlar bütçe yeterli olmadığı için yapılamıyor bunu biliyoruz. Dolayısıyla ‘aslan payı’ MEB’e verilseydi söylenildiği gibi, bu ihtiyaçlar karşılanmış olurdu. Bütçe açığının bir an önce kapatılması gerekiyor. Bağış olabilir, normaldir ama bağışlarla ayakta durmaya çalışan bir Bakanlık bütçesi olmaz" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar