İki haftada 12,5 milyar dolar artış: TCMB rezervleri 'kayıt dışı' şüphesiyle artmaya devam ediyor

İki haftada 12,5 milyar dolar artış: TCMB rezervleri 'kayıt dışı' şüphesiyle artmaya devam ediyor
Merkez Bankası'nın brüt rezervi iki haftada 12,5 milyar dolarla ciddi düzeyde yükseliş görülürken, ekonomistlerin dikkat çektiği 'kayıt dışı finansman girişi' şüpheleri sürüyor.

+GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) döviz rezervlerindeki artış bu hafta da devam etti. Net uluslararası rezervler 3,87 milyar dolar artışla 15,68 milyar dolara çıktı. Net uluslararası rezervler böylece son üç haftada kaydettiği yaklaşık 9 milyar dolar artışla tarihi dip seviyelerden toparlandı. Ancak bu artış, ekonomistlerin de son günlerde sıklıkla dikkat çektiği üzere ‘kayıt dışı finansman girişi’ şüphelerini de beraberinde getiriyor.

TCMB verilerine göre, brüt rezervler 12 Ağustos haftasında 5,1 milyar dolar artışla 113,7 milyar dolara yükseldi. Böylelikle son iki haftada brüt rezervlerde 12,5 milyar dolarlık artış izlendi. Net rezervler ise geçen hafta 11,8 milyar dolardan 15,7 milyar dolara yükseldi.

Rezervlerdeki bu toparlanma swap hariç net rezervlere ise sınırlı bir şekilde yansıdı. Swap hariç net rezerv geçen hafta eksi 52,7 milyar dolar olarak kaydedildi. İki haftada bu kalemde 2,1 milyar dolarlık toparlanma izlendi.

Net rezervler temmuzun başlarında 6,1 milyar dolarla 2002’den bu yana en düşük seviyeyi görmüştü. TCMB’nin yayımladığı haftalık verilere göre, net uluslararası rezervler bir önceki hafta 11,81 milyar dolar düzeyindeydi.

TCMB’nin döviz rezervleri, ihracatçıların döviz gelirlerini bankaya satışı ve kur korumalı mevduat (KKM) gibi adımlardan destek bulmuştu.

Ancak TL’nin değer kaybını engellemek için döviz piyasasına müdahaleler ve BOTAŞ başta olmak üzere kamu iktisadi kuruluşlarına (KİT) döviz satışları nedeniyle rezervlerde sert düşüşler kaydedilmişti. TCMB temmuzdaysa Eylül 2021’den bu yana ilk defa KİT’lere herhangi bir döviz satmadı.

Cari açığın 32,7 milyar dolarla 15 ayın zirvesine çıktığı bir süreçte döviz rezervlerinin artması dikkat çekiyor.

TCMB’nin verilerine göre, 2022’nin ilk altı ayında Türkiye’ye 17,5 milyar dolarlık kaynağı belirsiz para girdi. Veri, kaynağı belirsiz para giriş ve çıkışlarını gösteren net hata ve noksan kalemine dayanıyor.

TCMB eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, 15 ayın zirvesine çıkan cari açığı hatırlatarak, "Kayıtlı sermaye girişi yok, buna rağmen döviz rezervleri neden tükenmiyor" diye sormuş ve bunu "Çünkü kayıt dışı finansman girişi tarihi zirvesinde" diye yanıtlamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar