Munzur Gözeleri'nde piknik ve kalabalık gezi yapılması yasaklandı

Munzur Gözeleri'nde piknik ve kalabalık gezi yapılması yasaklandı
Ovacık Kaymakamlığı Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, Munzur Gözelerinde piknik, mangal, suya girilmesi, ticari eşya satışı ve kalabalık gruplar halinde gezilmesini yasakladı.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK-Dersim’in Ovacık ilçesinde bulunan Munzur Gözeleri her yıl dolup taşıyordu. Gözelerde bulunan restoranlar, bölgeye gidenlerin gözelerde piknik yapması çevre kirliğine neden oluyordu. Çevreciler, özellikle Munzur Gözeleri'ne yönelik önlem alınmasını dile getiriyordu.  

GÖZELER YASAKLANDI

29 Mayıs’ta toplanan Ovacık Kaymakamlığı İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, Munzur Gözeleri ile ilgili önemli bir karar aldı.  İlçe Hıfzıssıhha Kurulu,  Munzur Gözelerinde piknik yapılması ve mangal yakılması, alkol tüketilmesi,  Stand kurulması ve hediyelik eşya satılması, suya girilmesi ve yüzülmesi,  kalabalık gruplar halinde oturulması ve gezilmesini 1 Ekim’e kadar yasakladı.

YILDIRIM: KARAR OLUMLU

Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde ticari işletmelerin olmasını eleştiren Avukat Barış Yıldırım,  Muzur Gözeleri ile ilgili alınan kararın olumlu olduğunu söyledi.  İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararının Munzur Vadisi Milli Parkı’nın temel kaynak değeri Munzur Gözeleri’ne dönük olduğunu hatırlatan Yıldırım, şunları söyledi:

"Karar gereğince 01 Ekim 2020 tarihine kadar Munzur Gözeleri’nde; piknik  yapılması, mangal yapılması, suya girilmesi, ticari eşya satışı, kalabalık gruplar halinde gezilmesi v.s. yasaklanmıştır...

'FAALİYETLER SÜRESİZ YASAKLANMALI'

Belirtmek gerekir ki; Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 728 sayılı İlke Kararı uyarınca da (Ki Munzur Gözeleri 1. Derece Doğal Sit Alanı’dır) Munzur Gözeleri’nde Mangal, Piknik, Rekreasyon, Turizm gibi faaliyetler yasaktır... Bu bakımdan anılan faaliyetlerin süresiz olarak yasaklanmasını temenni ediyoruz... Dünya Kültürel ve Doğal Mirası’nın Korunması Sözleşmesi hükümleri uyarınca Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alması gereken Munzur Havzası’nın korunarak gelecek kuşaklara aktarılması bakımından gerekli hukuksal önlemlerin alınması elzemdir"

Öne Çıkanlar