Parlamenterler Arası Birlik heyeti Selçuk Mızraklı ile bir araya geldi

Parlamenterler Arası Birlik heyeti Selçuk Mızraklı ile bir araya geldi
Ankara’da Mecliste grubu bulunan siyasi partiler ile görüşen BM'ye bağlı 'Parlamenterler Arası Birlik Heyeti’ Diyarbakır’a geçti. Heyet Diyarbakır'ın ardından İstanbul'a geçecek.

ARTI GERÇEK - İnsan Hakları Komitesi önündeki 61 dosya hakkında daha net bir bilgi edinmek için Türkiye'ye gelen Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Parlamenterler Arası Birlik heyeti, dün Meclis’te grubu bulunan partileri ziyaret etmişti. Dün Mecliste CHP, İYİ Parti ve HDP’yi ziyaret eden heyet bu gün Diyarbakır’a geçerek Büyükşehir Belediyesini ziyaret etti. Heyet başkanı Gabriela Cuevas Barron, IPU İcra Komitesi Üyeleri Kazem Jalalı, Adji Diarra Mergan, İnsan Hakları Komitesi Üyeleri David Carter ve Nassirou Bako Arıfarı ve Komite Sekreteri Rogier Huızeng Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde Eş Başkan Adnan Selçuk Mızraklı ile bir araya geldi.

MIZRAKLI: SÖYLEYECEKLERİMİZ VAR

Belediye binasında yapılan görüşme öncesi konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, bu heyeti Diyarbakır’da ağırlamaktan dolayı onur duyduklarını söyledi. Toplantıya katılan heyetin önemine dikkat çeken Mızraklı, "Türkiye’de ve bölgemizde bu tür heyetleri karşılamak bize kıvanç veriyor. Hem söyleyeceklerimiz, hem dinleyeceklerimiz, hem sorulara vereceğimiz cevaplar olacaktır. Sizleri burada görmek çok güzel" dedi.

"İNSAN HAK İHLALLERİ İÇİN BURADAYIZ"

Birleşmiş Milletler Parlamenterler Arası Birlik Başkanı Gabriela Cuevas Barron, insan haklarına ilişkin çok sayıda şikayet aldıkları için burada olduklarını söyledi.   Zaman kısıtlığı nedeni ile birçok meslektaşlarına soru soramadıklarını ifade eden Barron, "İnsan hak ihlallerine yönelik bir çok şikayet aldığımız için buradayız. Türkiye gelen şikayetler konusunda önde gelen ülkelerden biri. Birçok farklı partiden iyi niyetle karşılandık.  Komite için çok açık davrandılar ve çok fazla bilgi aldık, daha çok farkında olduk" dedi.

"FARKLI AÇILARDAN MESELELERE BAKMAK İSTİYORUZ"

Yapılan şikâyetlere ilişkin sahada çalışma yaptıklarını ifade eden Barron, bilgi edinmek için dün Ankara’da, bugünde Diyarbakır’da olduklarını söyledi. Yarında İstanbul’da olacaklarını anlatan Barron, şunları söyledi: "Farklı açılardan meseleleri görmek istiyoruz.  Tüm değişik siyasi partileri ve STK’ları ziyaret edeceğiz. Mümkün olduğu kadar çok bilgi almak istiyoruz. Komitemiz her gün çalışıp tüm dünyada mesai arkadaşlarımızın insan haklarını korumak için çalışıyor. Başka organizasyonlar ve toplantılar tertipliyorlar. Bu imkân ve açıklığınız için teşekkür ederiz. Eminim çok sayıda soru ile karşılaşacağız. Burada olanları anlamak için birden fazla toplantı yapmaya ihtiyacımız olacak, bu imkan için tekrar teşekkür ederiz."

Yapılan açıklamaların ardından toplantı, basına kapalı bir şekilde devam etti. Toplantı sonunda Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Mızraklı, konuklarına seramik üzerine Diyarbakır’ın tarihi figürlerinin işlendiği tablo ile kentin tarihi ve turistik mekânlarını tanıtan kitapçıklar hediye etti.

Parlamenterler Arası Birlik Komisyonu üyeleri, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), HDP, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) yetkilileriyle de bir araya geldi. 

Öne Çıkanlar