Ramazan arifesi Filistin ve Mescid-i Aksa’da tehlikeli tırmanış

Ramazan arifesi Filistin ve Mescid-i Aksa’da tehlikeli tırmanış
İsrail ile Filistinliler arasındaki gerilim artıyor. Filistinli yetkililer, yaşananların İsrail'in 20 yıl önce Batı Şeria'daki geniş çaplı operasyonundan önceki günlere benzediğini söylüyor.

Fetih Grubu’nun üst düzey üyelerinden Shami al-Shami perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail ile Filistinliler arasında artan gerilimin 20 yıl önce İsrail ordusunun Batı Şeria'daki geniş çaplı operasyonundan önceki günleri hatırlattığını söyledi. 

2002'de IDF,  "İsrail'e yönelik terörist saldırıları durdurmak"  gerekçesiyle Batı Şeria'ya yönelik 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonraki  en büyük askeri operasyonu gerçekleştirmişti.

'İSRAİL TIRMANDIRIYOR'

Kapatılan Filistin Yasama Konseyi'nin (PLC) eski bir üyesi olan Shami, The Jerusalem Post'a, İsrail'in Filistin şehirlerine, köylerine ve mülteci kamplarına yönelik saldırılarının Ramazan arifesinde Müslümanların gerilimi azaltma çabalarını raydan çıkaracağını söyledi.  Shami, İsrail'i, özellikle perşembe sabahı Cenin Mülteci Kampı'nda iki Filistinlinin ölümüne neden olan saldırılarıyla Filistinlilerle arasındaki gerilimi kasten tırmandırmakla suçladı.

Shami, "Siyonist düşman Filistin topluluklarına yönelik saldırılarını durdurursa. Filistin yönetimi, tüm Filistinli gruplarla koordinasyonu sayesinde durumu sakinleştirebilir. Ancak görünen o ki İsrail hükümeti gerilimi tırmandırmak için çalışıyor." İsrail'in Filistinlilere yönelik uygulamalarına devam etmesi halinde, Filistin direnişinin daha şiddetli olacak" diye konuştu.

'PATLAMAYA YOL AÇAR' UYARISI

Hamas ve diğer Filistinli gruplar da, İsrail'in Ramazan ayındaki uygulama ve saldırılarının bir "patlamaya" yol açacağı konusunda uyardı. Ürdün Karalı Abdullah, Ramazan ayında şiddet olaylarının alevlenmesini önleme çabalarının bir parçası olarak, Ramallah'a ender bir ziyarette bulundu ve burada Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve üst düzey Filistin Yönetimi yetkilileriyle görüştü. Kral Abdullah, Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Savunma Bakanı Benny Gantz ve Kamu Güvenliği Bakanı Ömer Bar-Lev ile de görüştü.

Ramazan ayında olası bir yeni şiddet olayının patlak vermesiyle ilgili endişelere yanıt veren Filistinli bir yetkil ise, "İsrail bir çatışmayıı önlemek için ne yapması gerektiğini biliyor. İsraillilere Ürdün ve ABD dahil olmak üzere üçüncü taraflar aracılığıyla birkaç mesaj gönderdik. Top şimdi İsrail sahasında" dedi.

MAHMUD ABBAS'IN OFİSİNDEN AÇIKLAMA

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın ofisi de, yaptığı açıklamada İsrail polisinin kontrol ettiği Mescid-i Aksa'ya aşırılık yanlısı Yahudiler tarafından baskın düzenlemesini kınadı ve "Halkımızın kutsallarına yönelik saldırılara ve  tehlikeli tırmanışa son verilmeli" dedi.

Filistin Yüksek Fetva Konseyi de, Müslümanları Ramazan ayında Kudüs'teki ve Mescid-i Aksa'daki varlıklarını yoğunlaştırmaya çağırdı: Mescid-i Aksa'nın İsrail halkımızın varlığına şiddetle ihtiyacı var" dendi.

Filistin Yönetimi Başbakanı Mohammad Shtayyeh ise, İsrail'i kutsal Ramazan ayı arifesinde Müslümanların "duygularını kışkırtmakla" suçladı. Cenin Mülteci Kampı'ndaki çatışmalara ve Yahudilerin Tapınak Dağı turlarına atıfta bulunan Shtayyeh, İsrail'in "suçlarının" "ciddi yansımaları" konusunda uyardı.

Öne Çıkanlar