Rekabet Kurumu'ndan Temsa'nın PPF ve Sabancı Holding'e devrine onay

Rekabet Kurumu'ndan Temsa'nın PPF ve Sabancı Holding'e devrine onay
Temsa'nın ortak kontrolünün Sabancı Holding iştiraki Exsa Export AŞ ile PPF Beer Topholdco B.V. tarafından devralınması işlemine izin verildi.

Temsa Ulaşım Araçları San. ve Tic. AŞ'nin ortak kontrolünün Hacı Ömer Sabancı Holding AŞ iştiraki Exsa Export Sanayi Mamulleri Satış ve Araştırma AŞ ile PPF Beer Topholdco B.V. tarafından devralınması işlemine izin verildi.

Sabancı'nın 2019 yılında True Value Capital Partners'a sattığı Temsa, bir süre sonra üretimi durdurmuş ve geçici konkordato ilan etmiş, kamuoyunda Sabancı'nın şirketi tekrar alması için gündem oluşmuştu.

Rekabet Kurumu'nun internet sitesinde yer alan duyurulara göre, Temsa Ulaşım Araçları San. ve Tic. AŞ'nin ortak kontrolünün Hacı Ömer Sabancı Holding AŞ iştiraki Exsa Export Sanayi Mamulleri Satış ve Araştırma AŞ ile PPF Beer Topholdco B.V. tarafından devralınması işlemine izin verildi.

TEMSA'DA NE YAŞANMIŞTI?

Sabancı Holding, Temsa'yı 30 Mayıs 2019'da İsviçre merkezli True Value Capital Partners'a 182 milyon 693 milyon TL karşılığında satmış ancak satışın ardından Temsa Ulaşım Araçları, 2019 sonunda borçlarına karşılık bankaların haciz uygulamaları nedeniyle geçici konkordatoya gitmiş ve üretimini bir süre durdurmuştu.

Bu durumun ardından, 1968 yılında kurulan Temsa'nın yeniden Sabancı tarafından satın alınması için yoğun bir kamuoyu baskısı oluşmuştu.

MÜSİAD, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın bulunduğu bir toplantıda Temsa'nın tekrar üretime geçmesine dönük çağrıda bulunmuş, Albayrak da konunun gündemlerinde olduğunda belirterek, "Kısa süre sonra Temsa’dan güzel haber alacaksınız" ifadelerini kullanmıştı.

Gelişmelerin ardından Şubat 2020'de Sabancı ve Skoda ana ortağı PPF, Temsa Ulaşım Araçları'nı yüzde 50-50 almak için niyet mektubu imzalamış, geçici konkordato süresi de mayıs sonuna dek uzatılmıştı.

Sabancı Holding Temsa Ulaşım Araçları'ndaki sahip olduğu yüzde 48,71 hissenin tamamını 2019 yılında 182,7 milyon liraya True Value Capital Partners'a satmıştı. Ancak Temsa, bir süre sonra üretimi durdurmuş ve geçici konkordato ilan etmişti.

Daha sonra ise Sabancı, bu yıl şubat ayında Skoda Transportation'ın ana ortağı PPF ile yüzde 50-50 ortaklık yapısı ile, Temsa Ulaşım Araçları’nın tamamının satın alınmasını değerlendirmek üzere niyet mektubu imzalamıştı.

Sabancı Holding CEO'su Cenk Alper, haziran ayında Temsa'nın devrinde onaylar tamamlanınca, bankalara borçların yeniden yapılandırılmasına çalışacaklarını söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar