Salgın günlerinde iltica başvuruları nasıl yapılacak?

Salgın günlerinde iltica başvuruları nasıl yapılacak?
'Geçen haftalarda günlük hayatımız radikal biçimde değişmiş olsa da değerlerimiz ve prensiplerimiz değişmemeli.'

Koronavirüs salgını mültecilerin Avrupa ülkelerine gitmelerini engellemedi. Savaş, anti-demokratik ugulamalar, siyasi baskı ve ekonomik nedenlerle insanlar güvenli yollardan AB ülkelerine ulaşmaya çalışıyor.

Birçok alanda hareketliliğini kısıtlayan bürokrasi ve kamu yönetiminin iltica başvuruları ayağı da bulunuyor. AB Komisyonu, koronavirüs nedeniyle iltica prosedüründe hızlı çözümler içeren bir rehber hazırladı. Rehberde başvuruların mektup ya da e-postayla, mülakatların da video konferans yoluyla yapılabileceği belirtiliyor.

Avrupa İltica Destek Birimi (EASO) ve Avrupa Sınır Koruma Ajansı’nın (Frontex) desteğiyle hazırlanan rehberde üye ülkelere başvuru kabul süreci, mülakatlar ve başvuru tarihleri konusunda esneklik tavsiyesinde bulunuluyor.

MÜLAKATLAR VİDEO KONFERANS YOLUYLA YAPILABİLİR

Salgınla birlikte AB’nin iltica ve geri gönderme düzenlemelerinin uygulanmasını doğrudan etkilediğine dikkat çeken AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, bu rehberle prosedürlerin mümkün olduğunca sürdürülmesini hedeflediklerini söyledi. Schinas, "Geçen haftalarda günlük hayatımız radikal biçimde değişmiş olsa da değerlerimiz ve prensiplerimiz değişmemeli’’ diye konuştu.

Komisyon'un rehberinde iltica başvurularının gerekli görülmesi halinde posta ya da elektronik posta yoluyla yapılabilmesi, başvuru sürelerinde esnek olunması, mülakatların video konferans gibi yöntemlerle gerçekleştirilmesi, hatta gerekli görülmesi halinde mülakattan feragat edilmesi gibi öneriler yer alıyor.

AYRIMCILIKTAN UZAK DURULMALI

İltica başvurusunda bulunanların sağlık hizmetlerine erişiminin sağlanması gerektiğine de dikkat çeken Komisyon rehberinde, sığınmacılara yönelik olası karantina ve izolasyon koşullarının da orantılı, makul ve ayrımcılıktan uzak olması gerektiği ifade edildi.

Rehberde yeniden yerleştirme operasyonlarının askıya alınmasına karşın; operasyonların pandemi sonrası akıcı bir şekilde devam edebilmesi için mümkün olduğunca hazırlıklara devam edilmesi gerektiği belirtild.

Öne Çıkanlar