'Siz de Saddam Hüseyin gibi çıkardığınız yasalarla yargılanacaksınız'

'Siz de Saddam Hüseyin gibi çıkardığınız yasalarla yargılanacaksınız'
Siyasi tutukluları kapsamayan infaz yasa tasarısı hakkında konuşan HDP’li Işık: Saddam Hüseyin, ‘Ben adil yargılanmak istiyorum’ diyor hakim de 'Bu yasaları sen çıkardın' cavabını veriyor.

HDP Muş Milletvekili Mensur Işık, Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden infaz yasa teklifine ilişkin konuştu. Işık, konuşmasına, "Dünün mazlumları bugünün zalimleri olmuş" ifadeleriyle siyasal İslamcılara gönderme yaptı. Işık, "Dün mazlum olan, dün mağdur olan, mağdur edebiyatı yapan AKP bugün tam bir zalimane politikayla önümüze bir paket getirilmiştir. Bu paket, vicdansız, adaletsiz bir paket. Bu paket, bir kısım yandaşlarınıza verdiğiniz sözü yerine getirmenin paketidir" dedi.

Düzenlemenin bir özel af olduğuna dikkati çeken Işık, şöyle devam etti: "Sizin onları içeriden çıkarmak ve muhaliflerinizi de içeride tutmak için çıkardığınız bir pakettir. Örneğin Besra Erol içeride, Muş'ta. Niye içeride biliyor musunuz? Ve ‘terörist’, sizin deyiminizle ‘terörist.’ Neden içeride biliyor musunuz? Sizin bir zamanlar işbirliği yaptığınız -ki hâlâ işbirliği yapıyorsunuz- İdlib'de, Afrin'de ve Serekaniye'de hâlâ işbirliğinizi sürdürdüğünüz- IŞİD tarafından oğlu öldürülen Besra Erol kendi oğlunun cenaze töreninde mezarlıkta yapmış olduğu konuşmadan dolayı cezaevine atıldı. Onu ‘terörist’ ilan ettiniz. Örneğin Abdurrahman Çapın. Kim Abdurrahman Çapın? Muş'ta bir siyasetçi. Kendi kızını gördüğü için, gidip gördüğü için fotoğrafları sonradan güvenlik güçlerinin eline geçiyor bir şekilde. ‘Sen neden kızını görmüşsün, neden buraya gitmişsin?’ diye örgüt üyesi yaptınız."

‘KÜRTLERE KARŞI DÜŞMAN’

Yargının iktidarın elinde bir sopa gibi kullanıldığını ifade eden Işık, "Bugün, bu paketle, onları içeride tutmaya çalışıyorsunuz, tutacaksınız. Ama örneğin, yağma suçundan dolayı içeride olan kişileri bırakıyorsunuz. Yağma suçu tehlikeli değil mi arkadaşlar? Siz bunları dışarıya çıkaracaksınız ama dediğimiz gibi bizim binlerce siyasetçimizi, binlerce HDP'limizi, binlerce HDP'ye oy veren insanı cezaevinde tutacaksınız, tutmaya devam edeceksiniz çünkü siz HDP'ye ve Kürtlere karşı düşman ceza hukukunu yürütüyorsunuz, yürütmeye devam ediyorsunuz. Şimdi arkadaşlar, dedim ya, dünün mazlumları bugünün zalimleri olmuşsunuz" diye konuştu.

SADDAM HÜSEYİN BENZETMESİ

Milletvekili Işık, Saddam Hüseyin örneğini vererek, Saddam’ın en az 10 bin Kürt’ü katlettiğini hatırlattı. Işık, "Saddam Hüseyin'i yargılayan hâkim de bir Kürt. Saddam Hüseyin mahkemedeyken Kürt hâkim, ‘Ey Saddam, ne istiyorsun?’ diyor, ‘Var mı bizden bir isteğin mahkeme olarak?’ diyor. ‘Evet.’ diyor, ‘Ben adil yargılanmak istiyorum.’ diyor. Mahkeme hâkimi ne diyor kendisine biliyor musunuz. ‘Ey Saddam! Bu yasaları siz çıkardınız, sen çıkardın; bu yasalarla siz yargılanacaksınız.’ diyor. İşte tam da mesele bu. Hukuk hepimize, herkese elbette bir gün lazım olacaktır" dedi.

‘ÖLÜMLERDEN İKTİDAR SORUMLU’

Cezaevinde yaşanacak ölümlerden iktidarın sorumlu olacağını belirten Işık, "Meclisin kuruluşunun 100'üncü yılın içerisindeyiz. Tam da bu vakitlerde, Meclisin 100'üncü yılı vesilesiyle, özellikle siyasi suçluların bırakılması gerektiği bir noktadayız ama sizi bu noktadan çok uzak görüyorum. Tekrardan söyleyeyim: Cezaevinde olan her ölümün sorumlusu sizler olacaksınız koronavirüsten dolayı" diye konuştu. (MA) 

Öne Çıkanlar