Soru önergesi veren CHP'li Gürer: Üreticiler tarımdan uzaklaşıyor

Soru önergesi veren CHP'li Gürer: Üreticiler tarımdan uzaklaşıyor
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Coronavirus salgının sürmesi muhtemel gıda sorununu Meclis'e taşıdı.

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ekilen araziler ve çiftçi sayısındaki azalma ile Coronavirus salgının devam etmesi halinde yaşanması muhtemel gıda sorununu TBMM gündemine taşıdı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli önergeyi yanıtlarken, "2020 yılında bitkisel üretim desteklerine ayrılan pay 12,3 Milyar TL’dir. 2021 yılında çiftçilerimize 24 Milyar TL tarımsal destek ödemesi yapılacaktır" dedi. Gürer ise halen 2020 yılı desteklerinin verilmediğini belirtirken, çiftçi sorunları dikkate alındığında 2021 yılında verilecek desteklerin de yetersiz olduğunu söyledi.

'TOHUMLARININ YÜZDE 75'İ HİBE EDİLDİ'

Bakan Pakdemirli, Covid-19 pandemi sürecinde yaşanan belirsizlik nedeniyle bitkisel üretimin kesintiye uğramaması ve gıda arz güvenliğinin sağlanabilmesi amacıyla alınan tedbirler kapsamında, üreticiler tarafından ekilişleri yapılmayıp boş bırakılan alanlarda, nadas alanlarında ve tarım takviminin elverdiği illerde hazine arazilerinde örnek ekiliş yapacak üreticilere; hububat, baklagiller ve yağlı tohumlu bitkiler tohumlarının yüzde 75’inin hibe edilmek suretiyle ektirildiğini ve bu uygulamanın 2021 yılında da devam edileceğini açıkladı. Gürer ise bu hibe desteğinden sınırlı sayıda çiftçinin yararlandığını vurguladı.

Gürer son 10 yıl içinde 1 milyon hektardan fazla alanın ekim alanı olmaktan çıktığına dikkat çekti. Çiftçi sayısında belirgin bir düşüş olduğuna da işaret eden Gürer, "Üreticiler tarımdan uzaklaşıyor. Çünkü bin bir emekle ektiği ürünleri değer bulmuyor. Ayrıca girdi maliyetleri her geçen yıl katlanarak artıyor. Bunun sonucu olarak da tarımsal ürünler yurtdışından ithal ediliyor" diye konuştu. (ANKA)

Öne Çıkanlar