Soylu'nun İmamoğlu'na açtığı davada savcı, hapis cezası ve siyasi yasak istiyor
Gazeteci İsmail Saymaz bugün kaleme aldığı yazısı nda, geçtiğimiz hafta CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na getirilen siyasi yasağın ardından bu defa da İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun siyasi yasak istemiyle yargılandığını aktardı.
Saymaz'ın "Soylu'dan İmamoğlu'na 'ahmak' davası" başlıklı yazısında "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 31 Mart 2019'daki seçimleri iptal eden Yüksek Seçim Kurulu üyelerine ahmak dediği iddiasıyla hakaretten İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor" ifadelerini kullandı.
Saymaz; "20 Nisan'daki son duruşmada savcı, hapis cezası verilmesini ve siyasi yasak konmasını istiyor. Karar duruşması 1 Haziran'da" diyerek kararın verileceği tarihi aktardı.
SOYLU ŞİKAYETÇİ OLDU
Saymaz'ın aktardığına göre İmamoğlu, bu sözü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelik söylediğini anlatmıştı. Soylu da 1 Nisan'da İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, hakaret suçundan şikayetçi oldu.
Dilekçede, İmamoğlu'nun geçmişte "Belli bir şahsı hedef almadım" diye bir savunma yaptığı ifade edilerek, "Şüpheli, suçtan kurtulmak için bu kez şikayetimize konu ifadeyi müvekkilim için kullandığını beyan ederek kişilik haklarına saldırmıştır" dedi.
İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat da 13 Mayıs'ta verdiği yanıtında, İBB Başkanı'nın 2019'da Fransa'da yapılan Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nde, seçimlerin iptalini eleştirdiğini hatırlattı. Soylu'nun da 4 Kasım 2019'da "Avrupa Parlamentosu'na gidip Türkiye'yi şikayet eden ahmaka söylüyorum, bunun bedelini bu millet sana ödetecek" diyerek, İmamoğlu'nu suçladığını söyledi.
İmamoğlu'nu bu ifadeye karşılık ahmak ifadesini Soylu için kullandığını iddia ederek o günlerde "İmamoğlu'ndan Soylu'ya yanıt" başlıklı haberlerin yapıldığını söyledi.
Polat, dilekçesinde, Soylu'nun kullandığı 'ahmak' ifadesinin de soruşturma kapsamına alınarak, birlikte değerlendirilmesini istedi. Dilekçede, "Karşılık olarak söylenmiş sözlerin mahkemece değerlendirilerek, yaptırıma başlanıp başlanmayacağının hüküm altına alınması gerekmektedir" dedi.