TMO 6 bin ton ham ayçiçek yağı aldı: Kriz kapıda mı?

TMO 6 bin ton ham ayçiçek yağı aldı: Kriz kapıda mı?
Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz nedeniyle başta buğday olmak üzere tarımsal ürünlerde fiyat artışı bekleniyor. TMO ise önlem olarak ayçiçek yağı ithal etti.

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Rusya-Ukrayna krizinin ayçiçek yağındaki tedarik sorununu artıracağını yazdı. 

"Dünya buğday ihracatı ortalama 200 milyon ton. Bu ihracatın yaklaşık yüzde 30’u, 60 milyon tonu Rusya ve Ukrayna tarafından gerçekleştiriliyor" diyen Yıldırım, "Ayçiçeği tohumu ihracatının yüzde 32’sine denk gelen 1 milyon 250 bin tonunu, mısır ihracatının yüzde 19’u olan 38 milyon tonunu, arpa ihracatının yüzde 31’ini oluşturan 10 milyon 500 bin tonunu Rusya ve Ukrayna gerçekleştiriyor." ifadelerini kullandı.

'DÜNYADA BUĞDAY, ARPA, MISIR, AYÇİÇEĞİ FİYATLARI ARTABİLİR'

Yıldırım, yazısında Rusya ve Ukrayna'nın tarım ürünlerinin tedariki için önemine dikkat çekti.

"Toplamda 120 milyon tonu aşan hububat ihracatı ile dünya piyasalarını etkileyecek bir bölge burası" diyen Yıldırım, "Bu nedenle buradaki bir olumsuzluk dünya piyasalarını doğrudan etkileyecektir. En önemli risk dünyada buğday, arpa, mısır, ayçiçeği fiyatlarının artmasına yol açabilir. Bu ürünlerin hepsinde ithalatçı olan Türkiye’nin ithalat faturası kabaracaktır." değerlendirmesinde bulundu.

TMO'DAN İTHALAT HAMLESİ

Gelişmelerden sonra, Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) de harekete geçti.

Dünya gazetesinin haberine göre, TMO uluslararası ihale ile 6 bin ton ham ayçiçeği yağı aldı.

Ticaret kaynakları, navlun dahil ancak sigorta maliyetleri hariç (c&f) ton başına 1,474.90 dolara Prime ticaret şirketinden alım yapıldığını söylediler.

Kaynaklar, Türkiye'de özel sektörde mart teslimatlı ayçiçeği yağı için talebin az olması nedeniyle ilk teklif edilen fiyatın düştüğünü ifade ettiler.

Sevkiyatların 2 - 25 Mart arasında Tekirdağ limanına yapılması bekleniyor. İhaledeki miktar ve fiyatlar nihai onaya tabi olacak.

Öne Çıkanlar