TTB Başkanı Adıyaman: İşçiler dikey uzanan yapılarda dip dibe çalışmak zorunda bırakılıyorlar

TTB Başkanı Adıyaman: İşçiler dikey uzanan yapılarda dip dibe çalışmak zorunda bırakılıyorlar
TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, iş yerlerinde insanların dip dibe çalışmaya mecbur bırakılmasının vaka sayılarındaki artışın önemli sebeplerinden biri olduğuna dikkat çekti.

ARTI GERÇEK - Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman, Türkiye'de Coronavirus salgınındaki son durumu ARTI TV'de değerlendirdi. Ankara'daki Coronavirüs vakalarınaki yükselişe dikkat çeken Adıyaman, "Özellikle Ankara’da vaka artışının nedeni sadece düğünler değil tabi ki bakanın söylediği gibi. Bürokratik bir şehirdir, kamu daireleri çok fazladır. Ama kamuda büyük gökdelenler içinde, işçiler dikey uzanan yapılarda dip dibe çalışmak zorunda bırakılıyorlar. Bu da tabi ki virüsün hızlı bir şekilde yayılmasına ve vaka sayısının artmasına sebep oluyor" ifadelerini kullandı.

"Sanayi bölgelerindeki fabrikalarda işçiler hasta olmalarına rağmen çalışmaya zorlanıyorlar. Evlerine göndermeyip fabrikaya hapsediyorlar." diyen Adıyaman, işyerlerindeki ihmallere ilişkin şöyle konuştu: 

'POZİTİF İŞÇİLERİN BİLGİLERİ VERİLMİYOR'

"Bir zamanlar bize göre çok yetersiz olan ve en küçük müdahale olarak gördüğümüz şey, yaraya tentürdiyot, batikon müdahalesi gibi gördüğümüz şey hafta sonu sokağa çıkma yasaklarıydı. Yetersiz müdahalelerdi tabi ki ama pansuman görevi görüyordu. Siz o dönemde bile fabrikaları, madenleri açık tutarsanız işçilerin emekçilerin bir arada dip dibe çalışmasını engellemezseniz salgınla baş edemezsiniz. O işçiler nasıl gitti iş yerlerine servislerle dip dibe gittiler. Bunun engellemezseniz salgını önleyemezsiniz demiştik dediklerimiz bir bir çıkıyor. Bugün haber alıyoruz, sanayi bölgelerindeki, sanayi illerindeki işçiler hasta olmalarına rağmen evlerine gönderilmiyorlar çalışmaya zorlanıyorlar. Fabrikalara kapatılıyorlar orada çalışmaya zorlanıyorlar. Bir de şunu biliyoruz ki bu tip işyerlerinde testler özel hastanelerde yapılıyor. Fabrika yöneticileri ve patronlar pozitif olan işçilerin bilgilerini vermedikleri için çalışmaya devam ediyorlar. Bunların farkındayız".

'ARTIŞIN SEBEBİ DİP DİBE ÇALIŞMA ZORUNLULUĞU'

"Özellikle Ankara’da vaka artışının nedeni sadece düğünler değil tabi ki bakanın söylediği gibi. Bürokratik bir şehirdir, kamu daireleri çok fazladır. Ama kamuda büyük gökdelenler içinde, dikey uzanan bir yapıda dip dibe çalışıyorlar. Bu da tabi ki virüsün hızlı bir şekilde yayılmasına ve vaka sayısının artmasına sebep oluyor".

'İŞ YERLERİ KAPATILMALI, İNSANLAR EVLERİNDE KALMALI'

"İstanbul gibi bir yerde iş yerleri açıkken, toplu taşımada ayakta yolcu alınmayacak derseniz, bu insanlar nasıl işe gidecek?" diyerek son çıkan kısıtlamarın toplumsal karşılığını yorumlayan Adıyaman, "Korkarız yurttaşlar suçlu bulunmaya çalışacak dedik, dediğimiz gibi de oldu şuan yurttaşlar suçlanıyor. Merkezi hükümet, Sağlık bakanlığı tedbirleri alır, epidemiyolojik bilgileri alır şeffaf açıklar, bağım bilim insanlarının sözlerini dinler ve bunların öngörülerine göre virüsün Türkiye’deki yükü saptanarak bir takım tedbirler merkezi hükümet tarafından alınır. Bundan sonra tabi ki yurttaşların uyması beklenir ve bu denetlenir. Siz İstanbul gibi bir yerde eğer toplu taşımada işyerleri açıkken yolcu almayın derseniz o insanlar işe nasıl gidecek. Bunun beraber yapılması lazım. Toplumsal hareketliliğin yavaşlatılması derken biz bunları söylüyoruz. Başından beri temel ihtiyaçlar dışında işyerleri kapatılmalı yurttaşlar evlerinde kalmalı" ifadelerini kullandı.

 

 

Öne Çıkanlar