Tütün işçileri: Biz çalışıyoruz ama tütün para etmiyor

Tütün işçileri: Biz çalışıyoruz ama tütün para etmiyor
Tütünde çalışan işçiler 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü tarlada çalışarak kutladı.

Aydın, Karacasu’nun en önemli geçim kaynaklarından tütünle geçinmek üretici için artık zor hale gelmiş durumda. 1 Mayıs’ı tarlada karşılayan işçiler, "Bizim bayramımız yok. Erdoğan duysun. Pandemi var diye her yeri kapatıyorlar. Biz çalışmak zorundayız, ama tütün para etmiyor" diye seslendi.

ANKA’dan Özgür Dedeoluk’un haberine göre. 40 senedir tütün üreticiliği yaptığını ifade eden Gülhisar Yer, "Şu an fidan atıyoruz. Karın doyurmak zor. 1 Mayıs İşçi Bayramı bugün, ama biz çalışmaya devam ediyoruz. Bizim bayramımız yok. Erdoğan duysun. Pandemi var diye her yeri kapatıyorlar. Biz çalışmak zorundayız, ama tütün para etmiyor. 35 derece sıcağın altındayız" diye konuştu.

Gülperi Aydın da "Günlük 8 saat çalışıyoruz. Sıcağın altındayız. İşimiz zor. Bugün 1 Mayıs işçi bayramı: Herkesi işçi bayramını kutluyorum. Çalışmaya, mücadeleye devam ediyoruz" dedi.

‘BAYRAM SEYRAN BİLMİYORUZ’

Ahmet Hamdi Yer ise, "Halimizi görüyorsunuz. Perişan haldeyiz. Sıcağın altındayız. İşlerimiz zor. Kısıtlamalar da olsa biz çalışmak zorundayız" şeklinde konuştu. 45 yıldır tütüncülük yaptığı ifade eden, Fatma Karaca da "45 senedir yapıyoruz bu tütünü. Tütüncülükle uğraşıyoruz. Para da etmiyor. Sabah 8’de giriyoruz. Yeri geliyor akşam 8’e kadar çalışıyoruz. Bayram seyran bilmiyoruz" dedi.

‘MALİYETLER YÜKSEK FİYATLAR DÜŞÜK’

Tütün üreticisi Birol Karaca, şöyle konuştu:

"Şu an köyümüz tütünden memnun değil. Köylü arazilerine kekik ve ayçiçeği ekmeye başladı. Tütüncülüğü yavaş yavaş bırakacağız böyle olursa. Çünkü ektiğimiz diktiğimiz para etmez oldu. 27 liradan tütün fiyatı yazıyorlar, 19-20 liraya tütün alıyorlar. 3 bin 500 tütün üreticisi var ancak 500 üreticinin tütünü 27 liradan alınıyordur. Yazıktır günahtır. Çiftçi arayışlara giriyor. 500 dekar ayçiçeği ektik. 350 dekar kekik diktik. Böyle giderse bu sektör bitecek. Tütünden Allah bereket versin kazandık ama bitiriyorlar yavaş yavaş. Maliyetler çok yüksek. Bir torba gübre olmuş 200 lira. Alıp atamıyorsun. İlacını alamıyorsun. Tütün fidesine ilaç atıyorsun. Mazot 7,5 lira. Bütün çiftçiler mağdur."

Karacasu ilçesinde geçmiş yıllarda 3 bin 500 üretici bulunurken, bu sayı aşağılara düşmeye başladı. Buna rağmen tarlalarda çalışan işçiler de düşünüldüğünde tütün, ilçe geçiminde önemli bir yer tutuyor. Yıllık 2,5 milyon kilogram tütün üretiminin yapıldığı ilçede, tütünün para etmemesi sebebiyle üretim yıldan yıla azalıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar