Urfa’da işçi kıyımı: Uğur Tekstil tüm işçileri işten atarak fabrikayı kapattı

Urfa’da işçi kıyımı: Uğur Tekstil tüm işçileri işten atarak fabrikayı kapattı
Urfa’da DİSK Tekstil'in yetki aldığı Uğur Tekstil tüm işçileri işten attı. Sendikal örgütlenme hakkını kullandığı için işsiz kalan işçiler fabrika önünde açıklama yaptı.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Fabrikalarda çalışan işçilerin sendikal haklarına yönelik baskılar artarak devam ediyor. Urfa’da DİSK Tekstil'in bir süre önce yetki aldığı, yaklaşık 300 işçinin çalıştığı Uğur Tekstil'de çalışan  işçiler işveren tarafından baskı ve mobbinge maruz kalmıştı. Bu baskılar ile yetinmeyen fabrika yönetimi  bütün işçileri Kod-18 (İşin sona ermesi) ile işten atarak fabrikayı kapattı. İşçi kıyımına tepki gösteren DİSK Tekstil, Urfa’da fabrika önünde işçiler ile birlikte basın açıklaması yaptı.

TÜRKMEN: ELLERİMİZDE NASIRDAN BAŞKA BİR ŞEY YOK

İşçiler adına açıklama yapan DİSK/Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, kendilerine yönelik engellemelere tepki gösterdi. Hakkını aramak için yürüyüş, basın açıklaması ve benzeri demokratik eylemlerin yapılmasının anayasal hak olduğunu hatırlatan Türkmen, bu Anayasal hakkı kullanmamak için saatlerdir pazarlık yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. 

Üyelerinin internetten, resmi E-Devlet kapısından girerek sendikalarına üye olduğunu hatırlatan Türkmen, fabrikanın 5 müdürü ve avukatlarının işçilere sanki yasadışı bir örgüte üye olmuşlar gibi davrandığını söyledi.

İşçilerin fabrikada odalara çağrılarak ‘Niye sendikalı oldunuz?’, ‘Nerde toplanıyorsunuz?’, ‘İstifa edin’ ‘İstifa etmezseniz başınıza kötü şeyler gelebilir’ şeklinde tehditlerde bulunduklarını ifade eden Türkmen, "Bunlar suç değil mi, neden kimse bunun üzerinde duruyor" diye sorarak, "Ama işçi hakkını arayınca görüyoruz güvenlik güçlerini karşımızda. Hiçbirimizin elinde ne taş var, ne sopa var, ne silah var. Bizim ellerimizde alın terimizle ekmeğimizi kazanırken oluşmuş nasırlardan başka hiç bir şey yok" dedi.

'PATRONA SUÇ İŞLEMEK SERBEST, İŞÇİYE HAK ARAMA YASAK'

Uğur Tekstil Fabrikasının, Akdeniz Konfeksiyon ve Hazır Giyim İhracatçıları Birliği Başkanı olan Hayri Uğur’a ait olduğunu hatırlatan Türkmen, sendikalarının fabrikada 3 ay önce örgütlendiğini, yaklaşık bir ay öncede de yeter çoğunluğa ulaşarak fabrikada yetki aldığını söyledi.  Fabrikanın yönetimi, patronu, müdürleri ilk günden beri sendikal örgütlenmeyi engellemek için her yolu denediğini ifade eden Türkmen, "Anayasanın bize verdiği bir hak olan sendikal örgütlenme hakkımızı engellemek için yapmadıkları bir tek işçi kıyımı yapmak kalmıştı onu da yaptılar. Patronun Anayasayı çiğneme özgürlüğü var. Zenginler ya, onların her suçu işleme özgürlüğü var ama işçinin hakkını araması bile yasak. Ama patron sendikayı tanımaz, yasayı tanımaz, Anayasayı çiğner, kanunları çiğner, işçileri yasa dışı bir şekilde işten atar. Ama kimse patronun önüne barikat kurmaz, kimse patrondan hesap sormaz. Ama ne zaman işçiler bu haksızlığa karşı sesini duyurmak, hakkını aramak için bir araya gelse hemen önünde barikatları görüyorlar, yasakları görüyorlar" dedi.

FABRİKA SAHİBİ VE YETKİLİLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Fabrika sahibi Hayri Uğur ve onun adına hareket eden fabrika yetkilerinin tümü hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade eden Türkmen, "İstemiyorlar işçiler sendikalı olsun. Urfa'da, Tatvan’da, Mardin’de, Diyarbakır’da, Adıyaman’da bu bölgede işçiler ucuz kölemiz olacak diyorlar. Biz burada fabrika kuracağız, size iş vereceğiz, ama sizde köleliği kabul edeceksiniz. Asgari ücrete, asgari ücretin altında, açlık sınırında ve köle gibi çalışmayı kabul edeceksiniz, bu bölgede Türkiye Cumhuriyetinin Anayasanın verdiği haklar sizin için geçerli değil diyorlar. Diyorlar ki Urfa’da, bu bölgede işçiler hiçbir şekilde sendikalı olmasın. Olurlarsa da sarı sendikalardan olsunlar. Patronla işbirliği yapan, kazanılan hakları masa başında patrona peşkeş çeken, o patronla iş birliği yaparak işçileri işten attıran, sözleşme yaparken işçiye sormadan asgari ücretli sözleşme yapan, patronun emrinden çıkmayan sarı sendikalara üye olsunlar istiyorlar. Ama işçinin hakkını arayan, işçinin hakkına sahip çıkan, işçilerin hakları için mücadele eden sendikal mücadeleyi sonuna kadar işleten mücadeleci bir sendikada örgütlenmesin diyorlar" dedi.

'BU BÜTÜN TÜRKİYE İŞÇİ SINIFININ MÜCADELESİDİR'

Sendikalar faaliyetlerinin engellenmesi ve işçilerin işten atılmasına tepki gösteren Türkmen,  şunları söyledi: "Bütün organize sanayi işçilerine sesleniyoruz. Bugün Uğur Tekstil işçilerinin karşısında duranlar, onların sendikalaşmasını istemeyenler bütün işçi sınıfının, bölgedeki bütün işçilerin örgütsüz, sendikasız köle gibi çalışmaya devam etmesini istiyorlar. Bu mücadele bütün Urfa işçi sınıfının, bütün Türkiye işçi sınıfının mücadelesidir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar