Urmiye Cezaevi’nde tutulan 8 aylık hamile kadın, hukuksuzluğa karşı açlık grevinde

Urmiye Cezaevi’nde tutulan 8 aylık hamile kadın, hukuksuzluğa karşı açlık grevinde
Urmiye Cezaevi'nde tutulan 8 aylık hamile Kürt siyasi tutuklu Saada Khadirzadeh, hukuksuzluğa karşı 9 gündür açlık grevi eyleminde.

Kürt siyasi tutuklu Saada Kahadirzadeh (32), 7 aydır tutulduğu İran Urmiye Cezaevi’nde 28 Nisan’da açlık grevine başladı. Eyleminin 9’uncu gününde olan Khadirzadeh’in 8 aylık hamile olduğu öğrenildi. Piranşehr İstihbarat Dairesi'nin kefaletle serbest bırakılmasını engellediği belirtilen Khadirzadeh, 7 aydır hukuksuz şekilde tutuklu kalmasını protesto ediyor. 

Urmiye Cezaevi'nden Hengaw İnsan Hakları Derneği’ne konuşan bir kaynak, "Hapishane müdürü Bakshi, Cuma ve Cumartesi günleri iki kez Kadirzadeh ile görüştü ve açlık grevine son vermesini istedi. Açlık grevinin provokasyonlara neden olabileceğini ifade etti. Hapishane yetkilileri ise Khadirzadeh'ye, kendilerinin yapabileceği hiçbir şey olmadığını, kendisinden şikayetçi olanların Piranşehr İstihbarat Bürosu olduğunu ve kefaletle serbest bırakılmasını engelleyenlerin de onlar olduğunu söyledi" bilgilerini paylaştı.

CİNSEL TACİZE MARUZ KALDI 

Khadirzadeh, 14 Ekim’de Piranşehr İstihbarat Servisi tarafından tutuklandı ve Urmiye'deki güvenlik kurumunun gözaltı merkezine transfer edildi. 25 gün süren sorgunun ardından Urmiye Cezaevi’ne gönderildi. Khadirzadeh, o günden beri sağlık hizmetlerine erişimi olmadan tutuldu.

Hengaw İnsan Hakları Derneği'nin geçen hafta yayınladığı bir ses dosyasında Kadirzadeh şunları belirtti: "Hapishanede rehine olarak tutuluyorum. Sorguda itirafçılığa zorlandım ve güvenlik görevlileri tarafından cinsel tacize maruz bırakıldım."

AVUKATLA GÖRÜŞTÜRÜLMÜYOR 

Khadirzadeh, 7 aydır cezaevinde olmasına rağmen hakkındaki suçlamayı öğrenebilmiş veya bir avukatla görüşebilmiş değil. Urmiye Cezaevi’nde keyfi olarak tutulan Kürt tutuklunun kalp ve böbrek rahatsızlıkları bulunuyor. Cezaevi doktorunun özel tıbbi bakıma ihtiyacı olduğunu söylemesine rağmen, yetkililer, cezaevi dışında bir tıp merkezine gönderilmesini engelliyor. (MA)
 

Öne Çıkanlar